Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Különleges útvonal. b)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Különleges útvonal. b)"— Előadás másolata:

1 1. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Különleges útvonal. b) Főútvonal. c) Mellékútvonal.

2 2. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Főútvonal vége. b) Mellékútvonal vége. c) Különleges útvonal vége.

3 3. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az útkereszteződésben a főútvonal vonalvezetése az egyenes iránytól eltér, a kiegészítő táblán az útkereszteződés alaprajzi vázlata a főútvonal vonalvezetését vastag vonallal tünteti fel. b) A főútvonal veszélyes útkanyarulata következik, a kiegészítő táblán a főútvonal veszélyes útkanyarulatának irányát vastag vonallal tünteti fel. c) Az útkereszteződésben az egyenesen haladó és a bekanyarodó járművel is főútvonalon halad tovább.

4 4. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, a főútvonal vonalvezetése jobbra kanyarodik. b) Az ábrán látható jelzőtáblától számítva, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságot követően, az út csak az úthasználati díj megfizetésével vehető igénybe. c) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, "Főútvonal vége" jelzőtábla következik.

5 5. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező. b) Elsőbbségadás kötelező. c) A keresztező forgalom elsőbbsége.

6 6. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező. b) Elsőbbségadás kötelező. c) ÁLLJ! A keresztező forgalom elsőbbsége.

7 7. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező vagy betorkolló úton érkező jármű részére. b) A vasúti átjáróra a kötelező megállást követően akkor szabad ráhajtani, ha az más szabályból adódóan nem tilos. c) Az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a jobbról érkező minden jármű és a balról érkező villamos részére.

8 8. Az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő táblán a vastag vonallal jelzett úton… a) közlekedők részére. b) érkező jármű és az ott áthaladó gyalogos részére. c) érkező jármű részére.

9 9. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése, ha azt útkereszteződésnél helyezték el? a) Az útkereszteződésnél a jelzőtábla előtt meg kell állni és a keresztező vagy betorkolló úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni. b) Az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és a keresztező vagy betorkolló úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni. c) Az útkereszteződésnél a kötelező megállást követően elsőbbséget kell adni a keresztező forgalom részére.

10 10. Mi az ábrán látható "ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla jelentése, ha a vasúti átjárónál a "Vasúti átjáró kezdete" jelzőtáblával együtt helyezték el? a) A megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ennek hiányában a jelzőtáblák előtt meg kell állni és továbbhaladni csak akkor szabad, ha vasúti jármű nem közeledik és a legalább 5 km/h átlagsebességgel történő folyamatos áthaladásra lehetőség van. b) A megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ennek hiányában a jelzőtáblák előtt meg kell állni és továbbhaladni csak akkor szabad, ha vasúti jármű nem közeledik és az áthaladást jelzőőr vagy jelzőberendezés nem tiltja. c) A megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ennek hiányában a jelzőtáblák előtt meg kell állni és a közeledő vasúti jármű részére elsőbbséget kell adni.

11 11. Az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és… a) elsőbbséget kell adni az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő táblán a vastag vonallal jelzett úton érkező jármű részére. b) elsőbbséget kell adni bármely útról érkező, az útkereszteződésbe behaladni szándékozó jármű részére. c) lehetővé kell tenni az akadálytalan továbbhaladását annak a járműnek, amelyik az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő táblán a vastag vonallal jelzett úton érkezik.

12 12. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, megállási vagy elsőbbségadási kötelezettségre kell számítani. b) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, "ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla következik. c) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, "Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla következik.

13 13. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, "Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla következik. b) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, "ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla következik. c) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, megállási vagy elsőbbségadási kötelezettségre kell számítani.

14 14. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Behajtani tilos. b) A szembejövő forgalom elsőbbsége. c) Váltakozó irányú forgalom.

15 15. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben. b) Egyirányú forgalmi út. c) Váltakozó irányú forgalom.

16 16. Vonatkozik-e az ábrán látható két jelzőtábla jelzése a villamosra? a) Nem, mert villamospályával ellátott úttesten nem lehet váltakozó irányú forgalom. b) Igen, ha az útszűkületben forgalomirányító személy vagy fényjelző készülék nem irányítja a forgalmat. c) Nem, mert útszűkületben szembetalálkozás esetén a villamosnak akkor is elsőbbsége van más járművel szemben, ha a villamos irányt változtat.

17 17. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben. b) Egyirányú forgalmi út. c) Kötelező haladási irány.

18 18. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Forgalmi sáv vége. b) Terelőút. c) Kikerülési irány.

19 19. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Körforgalom. b) Körgeometriás csomópont. c) Körirányú közlekedés.

20 20. Vonatkozik-e az ábrán látható két jelzőtábla jelzése a villamosra, ha a vezetője a körforgalmat keresztezve haladna tovább? a) Igen. b) Nem. c) Csak akkor, ha az útkereszteződésben forgalomirányító személy vagy fényjelző készülék nem irányítja a forgalmat.

21 21. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Kötelező legkisebb sebesség. b) Ajánlott sebesség. c) Legkisebb követési távolság.

22 22. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az útkereszteződésben jobbra bekanyarodni tilos. b) Jobbra ívelő veszélyes útkanyarulat vége. c) Az útkereszteződésben jobbra bekanyarodni és megfordulni tilos.

23 23. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az útkereszteződésben balra bekanyarodni tilos. b) Az útkereszteződésben az elsőbbséggel rendelkező út vonalvezetése nem kanyarodik el. c) Az útkereszteződésben balra bekanyarodni és megfordulni tilos.

24 24. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton megfordulni, valamint az útról balra letérni tilos. b) Az úton megfordulni és hátramenetet végezni tilos. c) Az úton megfordulni tilos.

25 25. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton a táblán megjelöltnél kisebb sebességgel haladni tilos. b) Az úton a táblán megjelöltnél nagyobb sebességgel haladni tilos. c) Az úton a táblán megjelölt sebességgel kell haladni.

26 26. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Kötelező legkisebb sebesség vége. b) Ajánlott sebesség vége. c) Sebességkorlátozás vége.

27 27. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton a járműveknek egymást a táblán megjelöltnél kisebb távolságban követniük tilos. b) Az úttest szélén a járműveknek egymás mögött a táblán megjelöltnél kisebb távolságban megállniuk tilos. c) Az úton feltorlódott járművek a táblán megjelöltnél nagyobb távolságban képezhetnek forgalmi akadályt.

28 28. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úttest párhuzamos közlekedésre nem alkalmas. b) Az úton előzni tilos. c) Az úton szembejövő forgalomra kell számítani.

29 29. Az ábrán látható jelzőtábla hatálya alá eső útszakaszon… a) más járművel megelőzhető az úttest szélére fektetett vágányon haladó villamos. b) más járművel megelőzhető az úttest közepére fektetett vágányon haladó villamos. c) más járművel megelőzhető a lassú jármű.

30 30. Az ábrán látható jelzőtábla hatálya alá eső útszakaszon… a) tehergépkocsival megelőzhető a lassú jármű. b) tehergépkocsival megelőzhető az úttest közepére fektetett vágányon haladó villamos. c) vontatóval megelőzhető a mezőgazdasági vontató.

31 31. Behajthat-e villamossal az ábrán látható jelzőtábla hatálya alá eső útra? a) Igen. b) Nem.

32 32. Behajthat-e villamossal az ábrán látható jelzőtábla hatálya alá eső útra? a) Igen. b) Nem.

33 Jobbra bekanyarodni tilos.
33. Melyik tilalmi tábla hatályát szünteti meg az ábrán látható jelzőtábla? a) Megállni tilos. b) Előzni tilos c) Jobbra bekanyarodni tilos.

34 34. Melyik tilalmi tábla hatályát szünteti meg az ábrán látható jelzőtábla? a) Sebességkorlátozás. b) Korlátozott forgalmú övezet. c) Balra bekanyarodni tilos.

35 35. Melyik tilalmi tábla hatályát szünteti meg az ábrán látható jelzőtábla? a) Jobbra bekanyarodni tilos. b) Balra bekanyarodni tilos. c) Megfordulni tilos.

36 36. Melyik tilalmi tábla hatályát szünteti meg az ábrán látható jelzőtábla? a) Várakozni tilos. b) Korlátozott sebességű övezet. c) Tehergépkocsival előzni tilos.

37 37. Melyik tilalmi tábla hatályát szünteti meg az ábrán látható jelzőtábla? a) Környezetvédelmi övezet. b) Legkisebb követési távolság. c) Kötelező legkisebb sebesség.

38 38. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Előzési tilalom vége. b) Párhuzamos közlekedés vége. c) Az út kétirányú forgalma megszűnik.

39 39. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest belső forgalmi sávján (sávjain) tehergépkocsival folyamatosan haladni tilos. b) A tehergépkocsik jobbról történő előzése tilos. c) Tehergépkocsira vonatkozó előzési tilalom vége.

40 40. Meddig tart az ábrán látható jelzőtábla hatálya? a) A "Korlátozott sebességű övezet vége" jelzőtábláig. b) A következő útkereszteződés kezdetéig. c) A "Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége" jelzőtábláig.

41 41. Meddig tart az ábrán látható "Sebességkorlátozás" jelzőtábla hatálya? a) A vasúti átjáró kezdetéig. b) A következő útkereszteződés kezdetéig. c) A vasúti átjárón történő áthaladásig.

42 42. Haladhat-e villamossal 50 km/h-nál nagyobb sebességgel, ha az ábrán látható "Sebességkorlátozás" jelzőtáblát lakott területen helyezték el? a) Igen, mert a jelzőtábla hatálya valamennyi gépi meghajtású járműre vonatkozik. b) Nem, mert csak személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival szabad legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel haladni. c) Igen, mert a jelzőtábla jelzése nem vonatkozik a villamosra.

43 43. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Bekanyarodni tilos. b) Várakozni tilos. c) Megállni tilos.

44 44. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállást kivéve megállni, valamint várakozni tilos. b) Várakozni tilos. c) Az úttest mindkét oldalán tilos a megállás.

45 45. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Bekanyarodni tilos. b) Várakozni tilos. c) Megállni tilos.

46 46. Meddig tart az ábrán látható jelzőtábla hatálya? a) A tilalom csak az úttestre vonatkozik és a következő útkereszteződésig tart, ha ellenkező értelmű jelzőtábla a tilalmat nem módosítja. b) A következő útkereszteződés kezdetéig vagy a "Mozgó járművekre vonatkozó tilalmak vége" jelzőtábláig. c) A tilalom az úttestre valamint a leállósávra is vonatkozik, és a következő útkereszteződés kezdetéig tart.

47 47. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolságra, "Sebességkorlátozás" jelzőtábla következik. b) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolság megtétele után, a jelzőtáblán megjelöltnél nagyobb sebességgel haladni tilos. c) Az ábrán látható jelzőtáblától számított, a kiegészítő táblán feltüntetett távolság megtétele közben, a jelzőtáblán megjelöltnél nagyobb sebességgel haladni tilos.

48 48. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton a kiegészítő táblán feltüntetett időszakban megfordulni és az útról balra letérni tilos. b) Az úton a kiegészítő táblán feltüntetett időszakon kívül megfordulni tilos. c) Az úton a kiegészítő táblán feltüntetett időszakban megfordulni tilos.

49 49. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úttest szélessége a megelőző útszakaszhoz képest számottevően csökken. b) A villamospálya vonalvezetése az úttest két széléről az úttest közepére helyeződik. c) Az út egy alagúton keresztül van átvezetve.

50 50. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton - a korábbi forgalmi rendtől vagy a megelőző útszakasz egyirányú forgalmától eltérően - kétirányú forgalom van. b) A szembejövő forgalom elsőbbsége. c) Az úton váltakozó irányú forgalom van.

51 51. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úttesten vagy annak közvetlen közelében útjavítási, karbantartási vagy egyéb hasonló munkálat folyik. b) Útzár. c) Az úttest laza szerkezete miatt a jármű elakadhat, ezért ásó vagy lapát készenlétben tartása célszerű.

52 52. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úttestet a jelzőtáblánál útburkolati jellel kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi. b) Az úttesten az útburkolati jellel kijelölt gyalogos-átkelőhely megszűnt! c) Az úttesten útburkolati jellel kijelölt gyalogos-átkelőhely van.

53 53. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A közelben óvoda, általános iskola vagy más gyermekintézmény található. b) Gyermekeknek az úttestre lépésével fokozottan számolni kell. c) Az út környezetében a gyermekek rendszeresen felügyelet nélkül, csoportosan tartózkodnak.

54 54. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az út egyik oldalán sincs járda, ezért a gyalogosok az úttest szélén közlekednek. b) Az úttesten fokozottan kell számolni a gyalogosok (hossz- és keresztirányú) közlekedésével. c) Gyalogút vagy gyalogos övezet, esetleg jelzett turista út következik.

55 55. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton a járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. b) Fénysorompóval biztosított vasúti átjáró következik. c) A forgalomirányító fényjelző készülék nem üzemel!

56 56. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton olyan útkereszteződés van, amelyben a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége. b) Az úton várakozási tilalom van. c) Az úton váltakozó irányú forgalom van.

57 57. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton olyan útkereszteződés van, amelyben a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége. b) Az úton olyan útkereszteződés van, amelyben a járműnek elsőbbsége van a keresztező úton érkező járművel szemben. c) Az úton egyirányú forgalom van.

58 58. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az utat vasúti pálya keresztezi. b) Az úton olyan villamos megállóhely következik, ahol az utasoknak a villamosra történő fel- és leszállása közvetlenül az úttestről, illetőleg az úttestre történik. c) Az utat villamospálya keresztezi.

59 59. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úttest mindkét oldalán kerékpársávon közlekedő kerékpárosokra kell számítani. b) Az egyirányú forgalmi úton kétirányú kerékpár közlekedés engedélyezett. c) Az úton olyan útkereszteződés van, ahol fokozottan számítani kell a kerékpárosok keresztirányú közlekedésére.

60 60. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az út árvízvédelmi töltéshez vezet, ami gátsorompóval (útzárral) van ellátva. b) Az utat a rendőrség útzár telepítésével lezárta. c) Az úttest, illetve az úttest egy része útjavítási, karbantartási vagy egyéb hasonló munkálatok miatt le van zárva.

61 61. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton közlekedő járművek gyakran megfordulnak. b) Az úton gyakori az erős forgószél. c) A következő útkereszteződésben körforgalmú forgalmi rend van.

62 62. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A villamos mögül, annak takarásából a gyalogos váratlanul kiléphet. b) Az utasoknak a villamosra történő fel- és leszállása az úttestről, illetőleg az úttestre történik. c) A villamos megállóhely járdaszigete és a hozzá közelebb eső járda között fokozottan kell számolni a gyalogosok úttestre lépésével.

63 63. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton olyan vasúti átjáró van, amelynél teljes vagy félsorompó felszerelve nincs és az átjárót fénysorompó sem biztosítja. b) Az utat vasúti pálya keresztezi, ahol a vasúti jármű áthaladását jelzőőr biztosítja. c) Az utat zárt villamospálya vagy vasúti pálya keresztezi.

64 64. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az utat zárt villamospálya keresztezi, ahol a villamos áthaladását jelzőőr biztosítja. b) Az úton olyan vasúti átjáró van, amelynél teljes vagy félsorompó felszerelve nincs, az átjárót fénysorompó biztosítja. c) Az utat vasúti pálya keresztezi, ahol a vasúti jármű áthaladását jelzőőr biztosítja.

65 65. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az út kerítéssel körbevett és kapuval lezárt magánterületre vezet. b) Az út árvízvédelmi töltéshez vezet, ami gátsorompóval van lezárva. c) Az úton teljes sorompóval biztosított vasúti átjáró van.

66 66. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úton fény- és félsorompóval biztosított vasúti átjáró van. b) Az úton teljes sorompóval biztosított vasúti átjáró van, ami kiegészítő fényjelzéssel is el van látva. c) Az úton fény- és teljes sorompóval biztosított vasúti átjáró van.

67 67. Mi az ábrán látható jelzőtáblák jelentése? a) Az utat zárt villamospálya keresztezi, ahol a villamos áthaladását jelzőőr biztosítja. b) Az utat vasúti pálya keresztezi, ahol a vasúti jármű áthaladását jelzőőr biztosítja. c) A megkülönböztető jelzéseit használó járműveknek a telephelyről való kihaladását jelzőőr biztosítja.

68 68. Mi az ábrán látható jelzőtáblák jelentése? a) Az úttestnek, illetőleg az úttest egy részének a lezárását jelzik. b) Az út veszélyes kanyarulatát jelzik. c) A jármű vezetője vasúti átjáróhoz közeledik.

69 69. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Egyvágányú vasúti átjáró kezdetét jelzi. b) Kétvágányú vasúti átjáró kezdetét jelzi. c) Egymást keresztező vasúti vágányokat jelez.

70 70. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Azt jelzi, hogy a vasúti vágányokat villamospálya keresztezi. b) Két- vagy többvágányú vasúti átjáró kezdetét jelzi. c) Egymást keresztező vasúti vágányokat jelez.

71 71. Mi az ábrán látható jelzőtáblák jelentősége? a) A vasúti átjáró felé közeledő jármű vezetőjének a jármű sebességcsökkentésének mértékét jelzik. b) A vasúti átjáróra utaló veszélyt jelző tábla alatt elhelyezett háromsávos, az ezt követően elhelyezett kétsávos, majd egysávos előjelző tábla a veszélyt jelző tábla és a vasúti átjáró közötti útszakaszt három egyenlő részre osztja. c) A vasúti átjáró felé közeledő jármű vezetőjének azt a helyet jelzik, ahonnan a vasúti pálya mindkét irányban és kellő távolságban jól belátható.

72 72. Ha az ábrán látható fénysorompó fényei nem világítanak… a) a vasúti átjáróban a vasúti forgalom szünetel. b) a fénysorompó az üzemzavar állapotában van. c) a vasúti jármű áthaladását jelzőőrnek kell biztosítania.

73 73. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi. b) Az úttesten áthaladó gyalogosok forgalmát fényjelzőkészülék irányítja. c) Az úton gyalogos alul- vagy felüljáró van.

74 74. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) Az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl által jelzett irányban kell továbbhaladni. b) Egyirányú forgalmi út. c) Az úttest nem alkalmas párhuzamos közlekedésre.

75 75. Számítania kell-e szembejövő forgalomra, ha az útra történő behajtáskor az ábrán látható jelzőtáblát látja? a) Nem. b) Igen, szembejövő kerékpár és segédmotoros kerékpár forgalomra. c) Igen, szembejövő kerékpáros forgalomra.

76 76. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla csak az úttest szélén közlekedő villamos megállóhelyét jelzi. b) Vasútállomás. c) A jelzőtábla menetrend szerint közlekedő villamosjárat megállóhelyét jelzi.

77 77. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla azt jelzi, hogy az útkereszteződés előtt - a továbbhaladási iránytól függően - melyik forgalmi sávba kell besorolni. b) A jelzőtábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésig irányváltoztatási lehetősége csak a jobb szélső sávban haladó járműnek van. c) A jelzőtábla egy harmadik forgalmi sáv kezdetét és annak az úttesten való elhelyezkedését jelzi.

78 78. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla az autóbusz forgalmi sáv kezdetét, az úttesten történő elhelyezkedését és a rajta közlekedők haladási irányát jelzi. b) A jelzőtábla az úttest szélső forgalmi sávjában, a menetrend szerint közlekedő autóbuszjárat megállóhelyén megálló autóbuszra figyelmeztet. c) A jelzőtábla azt jelzi, hogy az útkereszteződés előtt a menetrend szerint közlekedő autóbusszal melyik forgalmi sávba kell besorolni.

79 79. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla azt jelzi, hogy az útkereszteződés előtt a kerékpárral melyik forgalmi sávba kell besorolni. b) A jelzőtábla az úttest melletti kerékpárút elhelyezkedését és a közlekedők haladási irányát jelzi. c) A jelzőtábla a kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését és a közlekedők haladási irányát jelzi.

80 80. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla az úttest melletti kerékpárút elhelyezkedését és a közlekedők haladási irányát jelzi. b) A jelzőtábla a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt nyitott kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi. c) A jelzőtábla azt jelzi, hogy az útkereszteződés előtt a kerékpárral melyik forgalmi sávba kell besorolni.

81 81. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla a kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését és a közlekedők haladási irányát jelzi. b) A jelzőtábla az út melletti kerékpárutat jelzi. c) A jelzőtábla azt jelzi, hogy az úttesten járdasziget választja el a kerékpárosok forgalmát más járművek forgalmától.

82 82. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A jelzőtábla emelkedő úton a lassabban haladó járművek közlekedésére szolgáló kapaszkodósáv kezdetét jelzi. b) A jelzőtábla az útkereszteződés előtt a többi forgalmi sávtól útburkolati jellel elválasztott lassítósáv kezdetét jelzi. c) A jelzőtábla az útkereszteződés előtt a többi forgalmi sávtól útburkolati jellel elválasztott kanyarodósáv kezdetét jelzi.

83 83. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Korlátozott sebességű övezet. b) Korlátozott forgalmú övezet. c) Lakó- pihenőövezet.

84 84. Mi az ábrán látható útburkolati jel neve? a) Terelővonal. b) Veszélyes hely előjelzésére szolgáló vonalak. c) Várakozási tilalmat jelző vonal.

85 85. Mire szolgál az ábrán látható útburkolati jel, amit kétirányú közlekedésre szolgáló út úttestére festettek fel? a) A két forgalmi irányt választja el egymástól. b) Az úttest felezővonalát jelzi. c) Azt jelzi, hogy az úton sebességkorlátozásra vagy megállási kötelezettségre kell számítani.

86 86. Mi az ábrán látható útburkolati jel neve? a) Veszélyes helyre figyelmeztető vonal. b) Záróvonal. c) Megállási tilalmat jelző vonal.

87 87. Mire szolgál az ábrán látható útburkolati jel, amit kétirányú közlekedésre szolgáló út úttestére festettek fel? a) Az úttest felezővonalát jelzi. b) Az úttest közepét jelzi. c) Megállási tilalmat jelez.

88 88. Mit jelez az ábrán látható, közvetlenül egymás mellé felfestett két útburkolati jel? a) Ha a záróvonal mellett a jobb oldalon terelővonal is van, arra kell számítani, hogy az út vonalvezetése balra fog kanyarodni. b) Ha a záróvonal mellett terelővonal is van, a következő útkereszteződésben fényjelző készülék fogja a forgalmat irányítani. c) Ha a záróvonal mellett terelővonal is van, a záróvonal a terelővonal felől - az előzésre, illetőleg a bekanyarodásra vonatkozó szabályok megtartásával - átléphető.

89 89. Mit jelez az ábrán látható útburkolati jel? a) Azt jelzi, hogy a terelővonal záróvonalban fog folytatódni. b) Azt jelzi, hogy a forgalmi sávot - a sávváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartásával - a jelzett irányban el kell hagyni. c) Azt jelzi, hogy a forgalmi sávból a következő útkereszteződésnél melyik irányba (irányokba) szabad továbbhaladni.

90 90. Mit jelez az ábrán látható útburkolati jel? a) Azt jelzi, hogy a záróvonal terelővonalban fog folytatódni. b) Azt jelzi, hogy a forgalmi sávot - a sávváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartásával - a jelzett irányban el kell hagyni. c) Azt jelzi, hogy a forgalmi sávból a következő útkereszteződésnél melyik irányba (irányokba) szabad továbbhaladni.

91 91. Mi a két jelzőtábla között átvezető útburkolati jel neve? a) Gyalogos átjáró. b) Gyalogos-átkelőhely. c) Kijelölt átkelőhely.

92 92. Mi az ábrán látható útburkolati jel neve? a) Különösen veszélyes hely. b) Járműforgalom elől elzárt terület. c) Veszélyes hely előjelzésére szolgáló vonalak.

93 93. Mi az ábrán látható útburkolati jel jelentése? a) Az útburkolati jellel jelzett területen a járművek ütközése lehetséges. b) Az útburkolati jellel jelzett területre járművel ráhajtani tilos. c) Az útburkolati jellel jelzett területen várakozni tilos, azt valamely okból szabadon kell hagyni.

94 94. Mi az ábrán látható útburkolati jel jelentése? a) Különösen veszélyes helyekre, elsősorban a vasúti átjáró és az útkereszteződés területére hívhatja fel a járművezetők figyelmét. b) Az útburkolati jellel jelzett területre járművel ráhajtani tilos. c) Az útburkolati jellel az egy gépkocsi várakozására szolgáló helyet jelölik meg.

95 95. Milyen útburkolati jelhez érkezett az ábrán látható piros színű gépkocsi? a) A megállás helyét jelző vonalhoz. b) A kötelező megállás helyét jelző vonalhoz. c) A helyzetjelző alapvonalhoz.

96 96. Milyen útburkolati jelhez érkezett az ábrán látható mentő gépkocsi? a) A megállás helyét jelző vonalhoz. b) A kötelező megállás helyét jelző vonalhoz. c) A helyzetjelző alapvonalhoz.

97 97. Mit jelezhet az ábrán látható útburkolati jel? a) A menetrend szerint közlekedő autóbusz- vagy trolibuszjárat megállóhelyét, illetőleg taxi állomását jelezheti. b) Különösen veszélyes helyeket jelezhet, ahol a járművek ütközése lehetséges. c) Veszélyes helyre figyelmeztető vonal, amellyel együtt más útburkolati jel jelezheti a veszély jellegét is.

98 98. Mit jelez az ábrán látható útburkolati jel? a) Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. b) Nyitott kerékpársávot jelez. c) Az utat keresztező kerékpárutat jelzi.

99 99. Mire utal az ábrán látható útburkolati jel? a) A jelzőtáblával nem jelzett, csak útburkolati jellel kijelölt gyalogos-átkelőhely veszélyére utal. b) A megszüntetett gyalogos-átkelőhellyel kapcsolatos veszélyre utal. c) A kijelölt gyalogos-átkelőhelyre és az ott áthaladó gyalogosok veszélyére utal.

100 100. Mit jelez az ábrán látható útburkolati jel? a) Az egymást keresztező vonalak a várakozás tilalmát jelzik. b) A váltakozó irányú forgalommal kapcsolatos veszély jelzi. c) Az egyenrangú utak kereszteződésével kapcsolatos veszélyt jelzi.

101 101. Mit jelez az ábrán látható útburkolati jel? a) Az utat keresztező zárt villamospályán közlekedő villamos veszélyét jelzi. b) A vasúti átjáró és az ott áthaladó vasúti jármű veszélyét jelzi.

102 102. Mi az ábrán látható fényjelző készülék jelzésének jelentése? a) A továbbhaladás tilalmát jelzi. b) Elsőbbségadási kötelezettséget jelez, amit megállással kell biztosítani. c) Veszélyes helyet jelez.

103 103. Mit kell tennie a járművezetőnek, ha az ábrán látható jelzést kapja? a) Az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni. b) Ha biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. c) Az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni, és meg kell győződni a továbbhaladás veszélytelenségéről.

104 104. Mi az ábrán látható fényjelző készülék jelzésének jelentése? a) Veszélyes helyet jelez. b) A továbbhaladás tilalmát jelzi, és arról tájékoztat, hogy zöld fényjelzés következik. c) Elsőbbségadási kötelezettséget jelez, amit megállással kell biztosítani.

105 105. Milyen jelzési kép várható az ábrán látható fényjelző készüléken? a) A piros fény fog világítani. b) A zöld fény fog világítani. c) A sárga fény fog világítani.

106 106. Mit kell tennie a járművezetőnek, ha az ábrán látható jelzést kapja? a) A forgalmi sávot - a sávváltoztatásra vonatkozó szabályok szerint - haladéktalanul el kell hagyni. b) Fel kell készülni az elindulásra. c) Késedelem nélkül el kell indulni.

107 107. Mi az ábrán látható fényjelző készülék jelzésének jelentése? a) Szabad utat jelez, a járművekkel kapcsolatos elsőbbségadási kötelezettség nélkül. b) Szabad utat jelez, elsőbbségadási kötelezettség nélkül. c) Szabad utat jelez. Bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak, illetve balra bekanyarodás esetén a szembe jövő járműveknek elsőbbséget kell adni.

108 108. Milyen jelzési kép várható az ábrán látható fényjelző készüléken? a) Zöld villogó fény fog világítani. b) A sárga és a zöld fény együtt fog világítani. c) A sárga fény folyamatosan fog világítani.

109 109. Mit kell tennie a járművezetőnek, ha az ábrán látható jelzést kapja? a) Csak egyenes irányban szabad továbbhaladni. b) Fokozott óvatossággal szabad továbbhaladni. c) Ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni.

110 110. Mi az ábrán látható fényjelző készülék jelzésének jelentése? a) A forgalom irányának megváltozását jelzi. b) Veszélyes helyre figyelmeztet.

111 111. Milyen jelzési kép várható az ábrán látható fényjelző készüléken? a) A piros fény fog világítani. b) A sárga és a zöld fény együtt fog világítani. c) A piros és sárga fény együtt fog világítani.

112 112. Mit kell tennie a járművezetőnek, ha az ábrán látható jelzést kapja? a) Az útkereszteződésnél meg kell állni, ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. b) Fel kell készülni az elindulásra. c) Fokozott óvatossággal kell továbbhaladni.

113 113. Mi az ábrán látható fényjelző készülék villogó fényjelzésének jelentése? a) Megállási kötelezettségre hívja fel a figyelmet. b) Veszélyes helyre hívja fel a figyelmet. c) Rendőri forgalomirányításra hívja fel a figyelmet.

114 114. Mit kell tennie a járművezetőnek, ha az ábrán látható villogó fényjelzést kapja? a) Az útkereszteződésnél meg kell állni, ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. b) E helyen fokozott óvatossággal szabad továbbhaladni.

115 115. Mi az ábrán látható fényjelző készülék jelzésének jelentése? a) A továbbhaladás tilalmát jelzi. b) Elsőbbségadási kötelezettséget jelez, amit megállással kell biztosítani. c) Veszélyes helyet jelez.

116 116. Milyen jelzési kép várható az ábrán látható fényjelző készüléken? a) Sárga villogó fény fog világítani. b) A zöld fény fog világítani. c) A piros és sárga fény együtt fog világítani.

117 117. Mi az ábrán látható fényjelző készülék villogó fényjelzésének jelentése? a) Megállási kötelezettségre hívja fel a figyelmet. b) Veszélyes helyre hívja fel a figyelmet. c) Rendőri forgalomirányításra hívja fel a figyelmet.

118 118. Milyen jelzési kép várható az ábrán látható fényjelző készüléken, ha villogó sárga fényjelzést ad? a) A piros fény fog világítani. b) A sárga fény folyamatosan fog világítani. c) A zöld fény fog világítani.

119 119. Mi az ábrán látható fényjelző készülék jelzésének jelentése? a) Elsőbbségadási kötelezettséget jelez, amit megállással kell biztosítani. b) Veszélyes helyet jelez. c) A forgalom irányának megváltozását jelzi.

120 120. Milyen jelzési kép várható az ábrán látható fényjelző készüléken? a) Zöld villogó fény fog világítani. b) A zöld fény folyamatosan fog világítani. c) A piros fény fog világítani.

121 121. Mi az ábrán látható fényjelző készülék és jelzőtábla együttes jelzésének jelentése? a) A nyíl által jelzett egyenes irányban - a fényjelző készülék más fényjelzésétől függetlenül - tovább szabad haladni. b) Tilos a továbbhaladás. c) Tilos az útkereszteződésben balra bekanyarodni és megfordulni. Szabad a továbbhaladás egyenesen és jobbra bekanyarodva.

122 122. Számítania kell-e elsőbbségadási kötelezettségre a szembejövő járművek részére, ha az ábrán látható fényjelzést kapja? a) Igen, az egyenesen továbbhaladó és a jobbra bekanyarodó járművek esetén. b) Nem, csak a megkülönböztető jelzéseit használó járművek esetén. c) Nem, csak a figyelmeztető jelzését használó járművek esetén.

123 123. Elinduló járműnek minősül-e az ábrán látható helyzetben a villamos, ha álló helyzetből indul? a) Igen. b) Nem.

124 124. Van-e elsőbbségadási kötelezettsége az ábrán látható helyzetben az "A" jelű jármű vezetőjének? a) Van elsőbbségadási kötelezettsége a "V" jelű villamos és a "GY" jelű gyalogosok részére. b) Nincs elsőbbségadási kötelezettsége. c) Van elsőbbségadási kötelezettsége a "GY" jelű gyalogosok részére.

125 125. Milyen kötelezettsége van az ábrán látható helyzetben az "A" jelű jármű vezetőjének? a) Az "A" jelű jármű vezetőjének fokozottan kell ügyelnie az úttesten a villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosokra. b) Az "A" jelű jármű vezetőjének elsőbbséget kell adnia a "V" jelű villamos részére. c) Az "A" jelű járművel csak akkor szabad a villamos megállóhely mellett elhaladni, ha a megállóhelyről a "V" jelű villamos teljesen kihaladt és a "GY" jelű gyalogosok az úttesten áthaladtak.

126 126. Melyik jármű minősül irányváltoztatónak az ábrán látható helyzetben? a) Az "A" jelű személygépkocsi. b) A "B" jelű személygépkocsi. c) A "V" jelű villamos.

127 127. Melyik jármű minősül irányváltoztatónak az ábrán látható helyzetben? a) Az "A" jelű személygépkocsi. b) A "B" jelű személygépkocsi. c) A "V" jelű villamos.

128 128. Milyen kötelezettsége van az ábrán látható helyzetben a "V" jelű villamos vezetőjének? a) Ha balesetveszélyesnek ítéli meg a kialakult forgalmi helyzetet, akkor köteles hangjelzést adni, hogy felhívja a "GY" jelű gyalogosok figyelmét a villamos közeledésére. b) Fokozottan kell ügyelnie a "GY" jelű gyalogosok védelmére, ha a gyalogosok előtt már biztonságosan nem tud elhaladni, akkor a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt meg kell állnia. c) Elsőbbségadási kötelezettsége van a "GY" jelű gyalogosok részére.

129 129. Elhaladhat-e a "V" jelű villamossal a forgalmi okból álló helyzetben lévő "A" jelű jármű mellett? a) Igen, mert a "GY" jelű gyalogosok még nem léptek le az úttestre. b) Megállás nélkül is elhaladhat, ha a "V" jelű villamos vezetője meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti. c) Nem haladhat el, a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt meg kell állnia. Továbbhaladni akkor szabad, ha a "V" jelű villamos vezetője meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

130 130. Van-e elsőbbségadási kötelezettsége az ábrán látható helyzetben a „V” jelű villamos vezetőjének? a) Igen, de csak a „GY1” jelű gyalogosok részére, mert azok nem észlelhetik a villamost. b) Nincs elsőbbségadási kötelezettsége. c) Igen, a „GY1” és „GY2” jelű gyalogosok részére.

131 131. Van-e elsőbbségadási kötelezettsége az ábrán látható helyzetben a "V" jelű villamos vezetőjének? a) Igen, de csak a "GY1" jelű gyalogosok részére. b) Igen, de csak a "GY2" jelű gyalogosok részére. c) Igen, a "GY1" és "GY2" jelű gyalogosok részére.

132 132. Van-e elsőbbségadási kötelezettsége az ábrán látható helyzetben a „V” jelű villamos vezetőjének? a) Igen, van elsőbbségadási kötelezettsége a „GY” jelű gyalogosok részére. b) Nincs elsőbbségadási kötelezettsége.

133 133. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható "A" jelű jármű vezetője? a) Igen, ha a villamosforgalmat nem zavarja, mert az úttest képzeletbeli felezővonala mellé sorolt be. b) Nem, mert a villamospályát a mellette lévő forgalmi sávtól terelővonal választja el. c) Nem, mert a "V2" jelű villamos takarásában van.

134 134. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható "A" jelű jármű vezetője? a) Nem, mert a "V2" jelű villamos elhaladása után az úttest képzeletbeli felezővonala mellé kellett volna besorolnia. b) Nem, mert a "V2" jelű villamos takarásában van. c) Igen, mert a "V2" jelű villamos elhaladásához szükséges területet szabadon hagyta.

135 135. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható "A" jelű jármű vezetője? a) Igen, mert az úttest képzeletbeli felezővonala mellé sorolt be. b) Nem, mert a villamospályát a mellette lévő forgalmi sávtól terelővonal választja el. c) Nem, mert a "V" jelű villamos forgalmát zavarja.

136 136. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható "A" jelű jármű vezetője? a) Igen, mert az úttest jobb széle mellé sorolt be. b) Nem, mert a "V" jelű villamos forgalmát zavarja.

137 137. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható "A" jelű jármű vezetője? a) Igen, mert a "V" jelű villamos elhaladásához szükséges területet szabadon hagyta. b) Nem, mert az úttest jobb széle mellé kell besorolnia.

138 138. Számítania kell-e az ábrán látható helyzetben a "V" jelű villamos vezetőjének az előzést végrehajtó "A" jelű személygépkocsira? a) Igen, mert az útkereszteződésben, a főútvonalon haladó "A" jelű személygépkocsi vezetője szabályosan előzi meg a "B" jelű autóbuszt. b) Nem, mert útkereszteződésben mindig tilos előzni. c) Nem, mert útkereszteződésben csak jobbról szabad előzni.

139 1.tábla 2.tábla 1.tábla 2.tábla 139.
Megelőzheti-e az ábrán látható helyzetben az "A" jelű személygépkocsi a "V" jelű villamost? a) Igen, mert a megállóhelyen nincs felszállni szándékozó személy. b) Nem, mert a villamost közvetlenül olyan megállóhely előtt, ahol az utasok fel- és leszállása az úttestről, illetőleg az úttestre történik tilos megelőzni. c) Igen, mert az úttest közepén haladó villamost csak jobbról szabad megelőzni. 1.tábla 2.tábla 1.tábla 2.tábla

140 140. Megelőzheti-e az ábrán látható helyzetben az "A" jelű személygépkocsi a "V" jelű villamost? a) Igen, ha ezzel a szembejövő forgalmat nem zavarja. b) Nem, mert az úttest közepén haladó villamost csak jobbról szabad megelőzni.

141 141. Ráhajthat-e a villamospályára előzés céljából az ábrán látható helyzetben az "A" jelű személygépkocsi? a) Nem, mert a szembejövő "V" jelű villamos mögött haladó más járművet nem észlelheti időben. b) Nem, mert ha a villamospálya mellett van egy forgalmi sáv, akkor más járművel tilos a villamospályára ráhajtani, azon folyamatosan haladni vagy előzni. c) Igen, mert nem zavarja a villamosforgalmat.

142 142. Haladhat-e folyamatosan az "A" jelű személygépkocsi az ábrán látható helyzetben a villamospályán? a) Igen, ha ezzel a "V" jelű villamos forgalmát nem zavarja. b) Nem, mert szabályosan akkor közlekedik az "A" jelű személygépkocsi vezetője, ha a "B" jelű személygépkocsi megelőzése után visszatér a megelőzött jármű elé. c) Nem, mert ahol a villamosvágányok az úttest közepén vannak, ha az úttest párhuzamos közlekedésre alkalmas és a forgalmi sávok útburkolati jellel jelölve vannak, a villamospályára a bekanyarodás és a megfordulás esetét kivéve, ráhajtani nem szabad.

143 143. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható "A" jelű személygépkocsi vezetője? a) Igen, mert az útburkolati jeleknek megfelelően sorolt be. b) Igen, ha ezzel a "V" jelű villamos forgalmát nem zavarja. c) Nem, mert a "V" jelű villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kellett volna hagynia.

144 144. Megfelelő helyre sorolt be az ábrán látható, balra kanyarodási szándékát jelző, "A" jelű személygépkocsi vezetője? a) Nem, mert az útburkolati jeleket figyelmen kívül hagyta. b) Igen, mert így a "V" jelű villamos forgalmát nem zavarja. c) Igen, mert a "V" jelű villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kell hagynia.

145 145. Hogyan kell az ábrán látható járművekkel megközelíteni a vasúti átjárót? a) Fokozott óvatossággal és legalább 5 km/h átlagsebességgel szabad megközelíteni. b) Fokozott óvatossággal szabad megközelíteni. c) Mérsékelt sebességgel kell megközelíteni, ami lakott területen legfeljebb 30 km/h, lakott területen kívül legfeljebb 40 km/h lehet.

146 146. Hogyan kell az ábrán látható járművekkel áthaladni a vasúti átjárón? a) Lakott területen legfeljebb 30 km/h, lakott területen kívül legfeljebb 40 km/h sebességgel. b) A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni. c) A vasúti átjáró előtt meg kell állniuk és csak akkor haladhatnak tovább ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről.

147 147. Kell-e számítania az ábrán látható járművek vezetőinek a betorkolló útról érkező járműre? a) Nem, mert az egyirányú forgalmú úton a forgalommal szemben közlekedni tilos. b) Igen, kerékpárosra, mert az egyirányú forgalmú úton mindkét irányban közlekedhetnek. c) Igen, megkülönböztető jelzéseket használó, illetve megfelelő biztonsági intézkedések megtétele mellett 22 és 6 óra között figyelmeztető jelzést használó járműre.

148 148. Megelőzheti-e az ábrán látható "V" jelű villamossal az "M" jelű mentő gépkocsit? a) Elhaladhat mellette, mert az ábrán látható forgalmi művelet nem minősül előzésnek. b) Igen, ha az úton lényegesen lassabban halad az "M" jelű mentő gépkocsi, mint azt a kialakult forgalom indokolná. c) Nem.

149 149. Megelőzheti-e az ábrán látható "V" jelű villamossal az "M" jelű munkagépet? a) Csak akkor, ha az "M" jelű munkagép lényegesen lassabban halad. b) Igen, fokozott óvatossággal. c) Nem.

150 150. Elsőbbséget kell-e adni az ábrán látható forgalmi helyzetben a "GY" jelű gyalogosok részére? a) Igen, az "M" jelű mentő gépkocsival. b) Igen, a "V" jelű villamossal. c) Igen, az "M" jelű mentő gépkocsival és a "V" jelű villamossal is.

151 151. Elsőbbséget kell-e adni az ábrán látható forgalmi helyzetben a "GY" jelű gyalogosok részére? a) Igen, az "M" jelű munkagéppel és a "V" jelű villamossal is. b) Csak a "V" jelű villamossal. c) Csak az "M" jelű munkagéppel.

152 152. Behajthat-e az ábrán látható forgalmi helyzetben az "M" jelű munkagép a megállóhelyek közötti területre? a) Igen, ha ez a tevékenység végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza. b) Nem, mert a járdasziget végén elhelyezett "Kikerülési irány" jelzőtáblát a vezetője nem hagyhatja figyelmen kívül. c) Igen, fokozott óvatossággal, legfeljebb 10 km/h sebességgel.

153 153. Behajthat-e az ábrán látható forgalmi helyzetben a "T" jelű tűzoltó gépkocsi a megállóhelyek közötti területre? a) Igen, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette. b) Igen, ha ez a tevékenység végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza. c) Nem.

154 154. Alkalmas-e az ábrán látható úttest a párhuzamos közlekedésre? a) Nem, mert a villamospálya az úttest két szélén van. b) Igen, de csak az ábrán látható járművek haladási irányát figyelembe véve, a menetirány szerinti jobb oldalán. c) Igen, mindkét irányban.

155 155. Behajthat-e az ábrán látható forgalmi helyzetben a "VP" jelű villamospótló autóbusz a megállóhelyek közötti területre? a) Igen, a villamos megállóhelyénél levő járdasziget bal oldalán haladhat és megállhat. b) Nem, mert a járdasziget végén elhelyezett "Kikerülési irány" jelzőtáblát a vezetője nem hagyhatja figyelmen kívül. c) Nem, mert a villamos megállóhelyen csak a villamos állhat meg.

156 156. Mely járművek haladhatnak az ábrán látható fényjelző készülék jelzésére? a) A villamos és a villamospályán haladó villamospótló autóbusz. b) A villamos, az autóbusz és a trolibusz. c) Csak a villamos.

157 157. Milyen szabályok szerint közlekedhetnek a járművek az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A villamos az autóbusz forgalmi sávban haladhat, de az "A" jelű autóbusz nem zavarhatja a villamos forgalmát. b) A villamos az autóbusz forgalmi sávban haladhat és az ott közlekedő "A" jelű autóbusz forgalmi okból akadályozhatja a villamos forgalmát. c) A villamos az autóbusz forgalmi sávban a menetrend szerint közlekedő autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül közlekedhet.

158 158. Az autóbusz forgalmi sávban közlekedő villamos továbbhaladhat-e az ábrán látható jelzésre? a) Igen. b) Nem.

159 159. Válassza ki az ábrán látható "GY" jelű gyalogosokra vonatkozó helyes állítást! a) Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs, vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan, a gyalogosok az úttest szélén egy sorban közlekedhetnek. b) Ha az úton nincs járda a gyalogosok egy sorban az úttest szélén haladhatnak, ha az érkező "V" jelű villamos továbbhaladását lehetővé teszik. c) A gyalogosnak tilos a villamospályán közlekedni.

160 160. Milyen villamospálya látható az ábrán? a) Zárt villamospálya. b) Nyílt villamospálya.

161 161. Van-e a jelzőtábla jelzéséből adódó kötelezettsége a villamos vezetőjének, ha az ábrán látható holdfényjelző villogó fényjelzése mellett halad tovább? a) Igen, megállási és elsőbbségadási kötelezettsége van. b) Igen, elsőbbségadási kötelezettsége van. c) Nincs kötelezettsége.

162 162. Van-e a jelzőtábla jelzéséből adódó kötelezettsége a villamos vezetőjének, ha az ábrán látható holdfényjelző jelzése mellett halad tovább? a) Igen, megállási és elsőbbségadási kötelezettsége van. b) Igen, elsőbbségadási kötelezettsége van. c) Nincs kötelezettsége.

163 163. Melyik járműre vonatkozik az ábrán látható jelzőtábla jelzése? a) Csak az "A" jelű személygépkocsira. b) Csak a "V" jelű villamosra. c) Az "A" jelű személygépkocsira és a "V" jelű villamosra is.

164 164. Van-e a jelzőtábla jelzéséből adódó kötelezettsége a villamos vezetőjének, ha az ábrán látható holdfényjelző jelzése mellett halad tovább? a) Igen, megállási és elsőbbségadási kötelezettsége van. b) Igen, elsőbbségadási kötelezettsége van. c) Nincs kötelezettsége.

165 165. Van-e a jelzőtábla jelzéséből adódó kötelezettsége a villamos vezetőjének, ha az ábrán látható holdfényjelző villogó fényjelzése mellett halad tovább? a) Igen, megállási és elsőbbségadási kötelezettsége van. b) Igen, elsőbbségadási kötelezettsége van. c) Nincs kötelezettsége.

166 166. Mi az ábrán látható jelzőtábla jelentése? a) A közelben óvoda, általános iskola vagy más gyermekintézmény található. b) Gyermekeknek az úttestre lépésével fokozottan számolni kell. c) Az út környezetében a gyermekek rendszeresen felügyelet nélkül, csoportosan tartózkodnak.

167 167. Lehet-e elsőbbségadási kötelezettsége az útkereszteződésben, ha az ábrán látható jelzőtáblán, a vastag vonallal jelzett irányban halad tovább a villamossal? a) Igen, gyalogosok és a megkülönböztető jelzéseit használó járművek részére. b) Igen, de csak a megkülönböztető jelzéseit használó járművek részére. c) Nem.

168 168. Mit jelez az ábrán látható jelzőtábla a villamos vezetőjének? a) Azt jelzi, hogy a következő útkereszteződésben elsőbbsége van a keresztező úton érkező járművel szemben. b) Azt jelzi, hogy a következő útkereszteződésben a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége. c) Azt jelzi, hogy a következő útkereszteződésben elsőbbséget kell adnia a keresztező úton érkező jármű részére.

169 169. Mit jelez az ábrán látható jelzőtábla a villamos vezetőjének? a) Azt, hogy két főútvonal keresztezi egymást a következő útkereszteződésben. b) Azt, hogy egyenrangú útkereszteződés következik. c) Azt, hogy a következő útkereszteződésben rendőri forgalomirányítás van.

170 170. Mit jelez az ábrán látható jelzőtábla a villamos vezetőjének? a) Azt jelzi, hogy a villamospályán szembejövő forgalomra kell számítania. b) Azt jelzi, hogy az úton - a korábbi forgalmi rendtől vagy a megelőző útszakasz egyirányú forgalmától eltérően - kétirányú forgalom lesz. c) Azt jelzi, hogy az úttestbe süllyesztett vágányon kétirányú villamosforgalom van.

171 A gyakorlás véget ért!

172 Helytelen válasz!


Letölteni ppt "1. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Különleges útvonal. b)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések