Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben"— Előadás másolata:

1 Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben
Új utak, új lehetőségek, új veszélyek Készítette: Erdei Ferenc

2 Mi micsoda? Kerékpárút A kerékpárosoknak épített út. Ha nincs külön járda, a gyalogosoknak is itt kell közlekedni.

3 Gyalog és kerékpárút A gyalog és kerékpárúton kell közlekednie a gyalogosnak és a kerékpárosnak. Kerékpárút járda, ahol megengedik a biciklizést.

4 Megosztott gyalog és kerékpárút Szintén járda ahol lehet biciklizni, de a gyalogosok és kerékpárosok által használható rész el van különítve.

5 Egyirányú utca Az egyirányú utcába csak a nyíllal jelzett irányból szabad behajtani. A behajtani tilos tábla irányából Kerékpárral sem szabad!

6 Hol közlekedjünk? Az úttesten
Alapesetben az úttest menetirány szerinti jobb oldalán kell haladni a lehetséges mértékben jobbra húzódva. Mielőtt kikerülnénk valamit, vagy kanyarodnánk, nézzünk hátra és jelezzünk!

7 A kerékpárúton is jobbra tartva haladjunk.
Ha szembe jön valaki, térjünk ki egymás elől. Ha van kerékpárút, a biciklis nem mehet az úttesten! A bicikliúton a megengedett sebesség 30 km/h

8 A gyalog és kerékpárúton
A gyalog és kerékpárúton a gyalogosok és a kerékpárosok nem akadályozhatják egymást. Biciklivel célszerű az úttest felőli oldalon haladni, távolabb a kapubejáróktól, ajtóktól. Ha van gyalog és kerékpárút, a biciklis azon menjen. A megengedett sebesség itt csak 20 km/óra.

9 A megosztott gyalog és kerékpárúton
A gyalogosok és a biciklisek is a nekik kijelölt területen haladhatnak, egymást nem akadályozhatják. Ha van gyalog és kerékpárút, a biciklis azon menjen. A megengedett sebesség itt is csak 20 km/óra.

10 Egyirányú utcában Az úttest jobb szélén kell haladni
Egyirányú utcában Az úttest jobb szélén kell haladni. Balra kanyarodni viszont az úttest bal széléről kell. A behajtani tilos felől nem szabad bemenni, csak ha tábla megengedi. Böszörményben ilyen tábla nincs.

11 Veszélyek Útkereszteződés Sok helyen az útkereszteződés nem belátható, sem az autós, sem a biciklis részéről.

12 Kapubejáró A kapubejáróból kitolató autós csak későn tudja észrevenni a gyalog és kerékpárúton haladó biciklist. Esetleg kérjen valakitől segítséget a tolatáshoz. Ha orral előre áll ki, akkor jobb a helyzet.

13 Lépcsőház ajtó A lépcsőházajtón kilépő gyalogos nem biztos hogy időben észleli a biciklist. Haladjunk az úttest felőli oldalon!

14 Gyalogosok, kerékpárosok együtt Ha a gyalogos, vagy a kerékpáros figyelmetlen, (pl. kirakatot néz) könnyen megtörténhet, hogy összeütköznek, egymás útjába kerülnek. Meg kell szokni, hogy figyeljünk egymásra a járdán is.

15 Vasúti átjáró Vasúti átjáró előtt lassítsunk, nézzük meg jön-e valami a sínen, még akkor is ha van sorompó vagy fénysorompó! Ha elromlik a fénysorompó, álljunk meg!

16 A kerékpáros felszerelései

17 A kerékpár felszerelése

18 Jó tanácsok Óvatosan, körültekintően közlekedjünk!
Kereszteződéseknél, kapuknál, ajtóknál nagyon figyelni kell, lassan haladjunk! Sokszor biztonságosabb, ha áttoljuk a biciklit az úttesten, mintha felülve megyünk. Előzékenyek, udvariasak, türelmesek legyünk egymással!

19 Köszönöm a figyelmet! Balesetmentes közlekedést!
A bemutató elérhető a címen. By(e) Erdei Ferenc


Letölteni ppt "Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések