Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyógyturizmus Általános tudnivalók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyógyturizmus Általános tudnivalók."— Előadás másolata:

1 A gyógyturizmus Általános tudnivalók

2 Jellemzői Gyógyászati szolgáltatóhelyen, illetve gyógyüdülőhelyen, általában meghatározott minimális tartózkodási idő mellett rendelkezésre álló szolgáltatások igénybevételét jelenti, jellemzően konkrét betegségek gyógyítása érdekében.

3 Gyógyászat A vendégek (betegek) az esetek döntő többségében orvosi rendelvényre veszik igénybe az adott, turisztikai szolgáltatásokkal gazdagított, gyógyászati szolgáltatásokat, melyek tipikusan a természeti gyógytényezőkre (gyógyvízre, gyógybarlangra, mikroklímára) épülnek.

4 Idegenforgalom A gyógy-idegenforgalom legnagyobb mértékben gyógyvizek mellett, illetve fürdőhelyeken található, de van klimatikus tényezőkre alapozott gyógyturizmus is. A gyógyító hatású mikroklíma jellemzői: — nincs jelentős hőmérsékleti ingadozás — magas párateltség, mely jelentős élettani hatással van a légutakra és a bőrre — viszonylag szélárnyékos, csendes hely — napsütéses déli lejtők — erdőközelítés; az erdő, megköti a port, véd a zajtól, természetes környezetről gondoskodik — oxigéndús levegő.

5 Gyógyvizek A gyógyvizek felhasználása lehet helyi ivókúrákkal kapcsolatos, vagy lehet gyógyfürdő igénybevételéhez kapcsolatos utazás. Az ivókúrák elsősorban vese- és anyagcsere-betegségeket, gyomorbántalmakat gyógyítanak. A fürdésre használt gyógyvizek főként mozgásszervi, gyomor-, szívbetegségek, nőgyógyászati bajok, bőrbetegségek gyógyítására vagy utókezelésre.

6 Különleges mikroklímájú barlangok
A gyógyturizmus egyéb speciális természeti viszonyok megléte esetén is kialakulhat, példaul a különleges mikroklímájú barlangok, amelyek főleg légúti megbetegedések kezelésére ajánlják.

7 A termál- és gyógyfürdőzés múltja
A forrásokat már ősidők óta szenthelynek járó tisztelet övezte: az éltető víz új tartalmat, értelmet kapott-lelkük, hitük megtisztulását, a test betegségeinek gyógyítását is várták tőle.

8 A víz A víz, mint természetes gyógytényező, az egyik legegyszerűbben alkalmazható gyógymód, évszázadok óta az élet megtartása, a frissitő megujúlás és gyógyítás eszköze.

9 Fürdők Filozófiát követve a történelem folyamán hazánkban, illetve elsősorban a fővárosban számos fürdő jött létre, melyek egy része a honfoglalás korára, mások a török uralom idejére nyúlnak vissza. Budapest, mint a világ legtöbb gyógyító termálvízkútjával rendelkező fővárosa, melyet a természet pazar bőkezűséggel halmozott el kitűnő hatású gyógyvizekkel, óta méltán viseli a ,,Fürdőváros” címet. De gyógyturisztikai célpont lehet még több vidéki település, köztük Hévíz, Sárvár vagy Hajdúszoboszló.

10 Köszönöm a figyelmet! Tatár Csilla: Az egészségturizmus jelene és jövője Magyarországon alapján készült


Letölteni ppt "A gyógyturizmus Általános tudnivalók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések