Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter"— Előadás másolata:

1 Pályaválasztási szülői értekezlet 2016. Készítette: Gede Eszter
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter főigazgató 

2 Középfokú felvételi eljárás
A középfokú iskoláknak nyilvánosságra kell hozniuk a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. Az általános iskola tájékoztatja a nyolcadikos tanulókat a felvételi eljárás rendjéről. Az Oktatási Hivatal közzéteszi a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények jegyzékét. A tanulók jelentkezése a központi írásbeli felvételi vizsgára közvetlenül a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézménybe.

3 További fontos időpontok
, 10.00 óra 11.00 óra Központi írásbeli felvételi vizsgák a kilencedik évfolyamra Magyar Matematika , óra Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák (igazolt hiányzás esetén) A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények a Hivatal által meghatározott módon értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat. ( Értékelőlap átvétele, megtekintés) Az előző évek feladatsorai, és azok javítási útmutatói:

4 És ha már sikerült választanunk…
Az általános iskola továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Hivatalnak.  A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében. ( pl. két tanítási nyelvű képzések) A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét. A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.

5 És a nyúl meghozza az eredményt !
A középfokú iskola igazgatója az ideiglenes felvételi rangsort - a Hivatal által meghatározott módon - megküldi a Hivatalnak. A Hivatal kialakítja a végeredményt az igazgatói döntések és tanulói adatlapok egyeztetése alapján, és elküldi azt a középfokú iskoláknak (egyeztetett felvételi jegyzék). A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak. A benyújtott kérelmek alapján lefolytatott jogorvoslati eljárás befejezése a fenntartónál. A középfokú iskola igazgatója rendkívüli felvételi eljárást írhat ki.

6 A megújult szakképzési rendszer
2015. július 1. óta a szakképző iskolákat az NGM irányítja. Országos szinten 44 szakképzési centrum szerveződött, ebből a megyénkben 3 működik: Győri Műszaki Szakképzési Centrum (8 iskola) Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum (10 iskola) Soproni Szakképzési Centrum (6 iskola)

7 Tartalmi változások – 2016. szeptemberétől
Új iskolatípusok jelentek meg: szakgimnázium, szakközépiskola Az új elnevezések mellé új tartalmak is társulnak Cél: iskolatípustól függetlenül mindenki szerezhessen érettségit is, nőjön a szakképzés színvonala és presztízse

8 SZAKGIMNÁZIUM A korábbi szakközépiskola "utódja„
4+1, illetve 4+ 2 év alatt érettségit és több szakképesítést is ad Újdonság: az érettségivel egy időben OKJ szerinti szakképesítésről is bizonyítványt kap a szakgimnáziumi tanuló ( nő a szakmai elméleti és gyakorlati órák száma a évfolyamon) Plusz egy év után pedig technikusi szintű szakképesítést is szerezhet, ami a felsőfokú tanulmányokba is beszámítható.

9

10 SZAKKÖZÉPISKOLA A szakiskola " utódja”
3+2 éves képzés - A 3. év végén OKJ szerinti szakképesítésről ad szakmai bizonyítványt- Tanulószerződés kötésének lehetősége a 2. évtől ( 10. évfolyamtól) kezdve. DUÁLIS képzés A szakképesítés megszerzését követő 2 évben a szakközépiskola - igény szerint - érettségire készít fel ( ez nem kötelező)- 5 év alatt így itt is szakmai végzettség és érettségi is szerezhető

11

12 Hiányszakmák – Szabóky Adolf Ösztöndíjjal támogatva
1.Ács, 2. Állattartó szakmunkás, 3. Asztalos, 4. Automatikai technikus, 5. Dísznövénykertész, 6. Eladó, 7. Festő, mázoló, tapétázó, 8. Gazda, 9. Gépgyártás-technológiai technikus, 10. Gépi forgácsoló,11. Gyakorló ápoló, 12. Gyakorló csecsemő- és gyermek-ápoló, 13. Hegesztő, 14. Ipari gépész,15. Járműipari fémalkatrész-gyártó, 16. Kőműves, 17. Mechatronikai technikus, 18. Szakács, 19.Szociális gondozó és ápoló, 20. Villanyszerelő

13 Felnőttoktatás, felnőttképzés
Szakképzés nem csak gyermekeknek !!! Felnőttoktatás: iskolarendszerű szakképzés, többnyire esti, vagy levelezős munkarend szerint, az új szabályozás szerint két államilag finanszírozott szakképesítés megszerzéséig ingyenes, az OKJ szerint jellemzően 2 éves , iskolaévhez igazítva szeptemberben, és keresztfélévben februárban indítható Felnőttképzés: iskolarendszeren kívüli, tanfolyami képzés, nem ingyenes, rövidebb képzési idő, nem csak OKJ szerinti képzés lehet , bármikor elindítható

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET. Cím: 9024 Győr, Nádor tér 4. Honlap: www. gymszc
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Cím: 9024 Győr, Nádor tér 4. Honlap:


Letölteni ppt "Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések