Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Feladatsor: középkor Lépj tovább!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Feladatsor: középkor Lépj tovább!"— Előadás másolata:

1 Feladatsor: középkor Lépj tovább!
Válaszolj a kérdésekre! A következő 6 dia esetén a bal egérgombbal vagy a jobbra mutató nyíllal való kattintásra jelennek meg a helyes válaszok. Az utolsó két dia esetén a domború alakzatokra kell kattintanod a helyes válaszokért ill. követned kell a dia utasításait! Lépj tovább!

2 x Kétnyomásos ugarnak szügyhám nyakhám több őszi tavaszi
Egészítse ki az ábrák állításait úgy, hogy megfeleljenek az Igaz vagy Hamis jelölésnek! Állítások Igaz Hamis a) ………………………………………-nak nevezzük azt a földművelő módszert, amikor a földterületet 2 részre osztották. Az egyik felét bevetették a másikat ……………………………….. hagyták. x b) A ……………………………………….. felváltotta a ………………………………….-ot, így az állatok sokkal nagyobb erőt tudtak kifejteni. c) A kétnyomásos gazdálkodás …………………………………. termést biztosított, mint a háromnyomásos. d) A háromnyomásos gazdálkodás azt jelenti, hogy a föld egyik harmadába ……….………….., másik harmadába …………………………….. gabonát vetettek, egyharmadát pedig ………………………………….. hagyták. Kétnyomásos ugarnak szügyhám nyakhám több őszi tavaszi ugarnak /üresen

3 3. 4. 2. A háromnyomásos, mert a föld kétharmadát bevetik és így a föld kétharmada adhat termést. Valaminek a kétharmada nagyobb, mint a fele.

4 VII. Gergely császár kiátkozta 1222

5 Milyen jellegzetes helyszínei vannak a középkori városnak?
Városfal, városkapu, szűk utcák, főtér, templom, harangtorony. Hol alakultak ki a középkori városok? Vásárközpontoknál kereskedelmi útvonalak mentén, tájegységek találkozásánál, kikötőknél, gázlóknál,régi ókori városok helyén, egyházi központoknál.

6 A gótika Mely szerkezeti elemek viselték a födém terhét? Támpillérek, oszlopok. Mely építészeti elemek alkalmazását tette lehetővé a gótikus épületek szerkezete? Nagy ablakok, vékony falak, nagy magasság. Milyen gondolatot közvetíttek a gótika építészeti elemei? Isten felé fordulást, az egyház hatalmát.

7 A feladat a középkor gazdaságtörténetéhez kapcsolódik.
Azonosítsd a középkori kereskedelem főbb helyszíneit! Párosítsd a helyszíneket a számokkal! Champagne Firenze Konstantinápoly A svájci hágók A levantei kereskedelem útvonala Flandria Velence A Hanza-kereskedelem útvonala 4 7 8 5 1 3 6 2

8 A kereskedelmi útvonalak elhelyezkedése.
A pestis pusztítása Európa népsűrűsége a XIV. század elején 1.Mi határozta meg alapvetően a pestis terjedésének irányát? A kereskedelmi útvonalak elhelyezkedése. 2. Milyen tényezők határozták meg a pusztítás mértékét egy adott területen? Népsűrűség, városok jelenléte, kereskedelmi útvonalak jelenléte. 3. Hogyan alakította át a pestis Európa népesedési viszonyait? A lakosság kb. harmada halt meg.

9 A normann nemesség birtokainak aránya jelentősen megnő.
Elsőként kattints a dia alján található évszámokra, Majd sorrendben a kérdésekre! A diagram az angolszász nemesség birtokainak arányát és a normann nemesség birtokainak arányát mutatja Angliában 94% 1. Milyen változás figyelhető meg a század 2. felében? Doomesday Book (összeírás az angliai lakosságról és birtokokról) A normann nemesség birtokainak aránya jelentősen megnő. Hastings 2. Milyen esemény hatására változik meg az arány? 6% 3. Honnan ismerjük az 1086-os adatokat? 1065 1067 1086


Letölteni ppt "Feladatsor: középkor Lépj tovább!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések