Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek."— Előadás másolata:

1 Fémek

2 Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek

3 Az elemek 80%-a fém. Mely főcsoportokban találhatók meg? Sorold fel őket! Fémek: főleg a I.II.III. főcsoportokban, és a mellékcsoportban találhatók.. Cu Al Si és Ge Au I S

4 Fémek Milyen a színük? Kivételek? Milyen a halmazállapotuk? Kivétel? Milyen tulajdonságaik alapján használjuk fel őket? Hogyan fordulnak elő a földön?

5 Fémek Szürke színűek, kivétel a színesfémek: arany,réz. Szilárd halmazállapotúak, kivétel a higany. Vezetik az áramot és a hőt, megmunkálhatóak. Elemi állapotban csak a nemesfémek találhatók meg: arany, ezüst, platina, stb. A többi vegyületeiben. Hg Fe

6 Vizsgáljuk meg a fémek atomszerkezetét! Hány vegyérték elektronjuk van? 1-2-3 vegyérték elektronjuk van. Hogyan lesz ebből nemesgáz szerkezet?

7 A külső héjukról „ledobják” az elektronokat, alatta ott a nemesgáz szerkezet. A vegyérték elektronok az atomtörzsek körül egyetlen közös elektronfelhőt alkotnak. Fémes kötés: a + atomtörzsek és a - elektronok közötti összetartó erő. + ++ + + +++ +++ + + Fém atomtörzsek Delokalizál t elektronok +

8 A szilárd anyagok: Kristályos szerkezetűek (vagy) Amorfok Kristályos szerkezet: szabályos geometriai formába rendeződnek a részecskék (atomok) Határozott olvadáspontjuk van. Amorf: rendezetlen pl. üveg, műanyag. Lágyulnak, nincs op.

9

10 A fémek fém kristályrácsban kristályosodnak. A rácspontokban fém atomtörzsek vannak, közöttük delokalizált elektronok szabadon mozognak.

11 Miért vezetik az áramot? A fémrácsban szabadon mozgó elektronok vezetik az áramot. Miért megmunkálhatók? A fémrács réteges szerkezetű és a rétegek el tudnak csúszni az elektronokon.

12 Ötvözetek:fémek másik fémmel történő összeolvasztása. anyaga: - a gyűrű 75% réz, 25% cink ötvözet, - a közepe három rétegű: - 75% réz, 20% cink, 5% nikkel ötvözet, - 100% nikkel, - 75% réz, 20% cink, 5% nikkel ötvözet. A fémeket sűrűségük szerint két csoportba osztjuk: Könnyűfém: ρ<5 g/cm 3 Nehézfémek: ρ>=5 g/cm 3


Letölteni ppt "Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések