Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg."— Előadás másolata:

1 SZTE ÁJTK Tehetségnap 2011. június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg

2 Az egész világban jelentős problémaként jelenik meg a globális felmelegedés, és a csökkenő nyersanyag készlet. Ez az oka annak hogy a világ országai egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megújuló energiák felhasználására. Megújuló energiaforrások: napenergia (naperőmű) napelem napkollektor vízenergia (vízerőmű) árapály-energia hullám energia szélenergia geotermikus energia biomassza bioetanol biodiesel

3 Németország Jühnde, a bioenergia-falu: Lakosság: 700 fő Hely: Jühnde, Alsó-Szászország déli része Cél: a közösség saját maga tudja fedezni az energiafogyasztását és a hőigényét a megújuló energiaforrások felhasználásával

4 A világ első CO2-mentes erőműve Hely: Kelet-német Brandenburg tartomány A Cottbusi és Drezdai Egyetem tudósai által kifejlesztett eljárásban, a szén-dioxidot elválasztják a füstgáztól és nagy nyomás alatt cseppfolyósítják, s föld alatti tárolókban helyezik el. A szélenergia térnyerése: A német áram 5%-a származik szélenergiából. A világ szélerőmű gyártásának 50%-át teszik ki a német gyártók. Az EWEA (European Wind Energy Association) becslése szerint kb. 64000 munkavállalót foglalkoztatnak Németországban a szélenergia-ipar területén. Németországban jelenleg kb. 19000 szélerőmű található, amely az áramfogyasztás 5.7%-át adja.

5 A geotermia felhasználása Németországban: Németországban törvény szabályozza, hogy a geotermikusan előállított áramot milyen javadalmazással kötelesek átvenni az energiaszolgáltatók: 5 MW 15 cent/kWh 10MW 14 cent/kWh 20MW 8,95 cent/kWh Az első német földhőerőmű a Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található Neustadt-Glewe településen épült. Hasonló módon épült a München melletti Unterhachingban található erőmű, ahol geotermikus energiával állítanak elő áramot és hőt.

6 A víz energiájának felhasználása: Németországban több mint 3000 munkahelyet biztosít a vízerőművek ágazata. A legnagyobb német vízerőmű a Goldisthali szivattyús erőmű, amely 2003-tól üzemel 1060 MW teljesítménnyel. Üzemeltetője: Vattenfall Europe Rt.

7 Kína Jelenleg Kína az első a zöld energia piacán, az Ernst and Young megújuló energiaprojektek piacának vonzerejét vizsgáló skáláján. A lista vizsgálati szempontjai: Piacra jutási lehetőségek Energiainfrastruktúra fejlettsége Egyes technológiák felhasználásának hatékonysága Célkitűzései: 2020-ra az energiafelhasználás 15%-át megújuló energiából szeretné fedezni 2015-ig 10 GW-ot, 2020-ig 50 GW-ot napaenergiából akarnak előállítani 2015-re 150 ezer, 2020-ra 10 millió alternatív energiaforrással üzemelő jármű forgalomba helyezése

8 Törökország Törökországban kezdik el építeni a világ legnagyobb naperőművét, amelynek 100 MW-os lesz a teljesítménye. Az erőművet az amerikai-holland GiraSolar építi, s összesen 200 millió dollár befektetésből valósítja meg. Törvényi háttér: A török parlament 2010 decemberében elfogadta a megújuló energiáról szóló törvényt, mely szerint a napelemekkel termelt villamos energia kötelező átvételi ára 0.133 dollár/kWh.

9


Letölteni ppt "SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések