Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PTE K+F+I helyzetértékelése Prof. Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes szeptember 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PTE K+F+I helyzetértékelése Prof. Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes szeptember 19."— Előadás másolata:

1 A PTE K+F+I helyzetértékelése Prof. Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes 2016. szeptember 19.

2 A Pécsi Tudományegyetem az ország egyik jelentős kutatóegyeteme. Tíz karon (és a KK-n) közel 2000 oktató-kutató dolgozik K+F+I projektekben. Alapkutatások és alkalmazott kutatások folynak az élettelen természettudományok, az élő természettudományok, az orvostudományok, a társadalomtudományok, a mérnöki tudományok, a bölcsészettudományok, valamint a művészeti ágazatok területén. A PTE az egyik legszélesebb alapkutatási portfolióval rendelkezik a hazai felsőoktatásban. 6 tudományterület 39 tudományágában 225 kutatási témával foglalkoznak kutatóink, oktatóink, hallgatóink. Az elmúlt években megerősödtek az alkalmazott kutatási, K+F+I témák is.

3 A PTE a magyar doktori képzés egyik legjelentősebb szereplője, az intézményben 22 doktori iskola működik. Ezzel a képzési-szervezeti struktúrával az Egyetem az öt legjelentősebb hazai intézmény között is piacvezetőnek számít a doktori képzésben. A doktori- és mesteriskolákban jelenleg 241 törzstag és 412 témavezető tevékenykedik. A doktori képzésben résztvevők létszáma eléri az 1000 fő nagyságrendet, évente kb. 150 fő szerez doktori fokozatot. A kutatási portfolióban mind számszerűségében, mind eredményességében az orvostudományokhoz kapcsolódó kutatási tevékenység a legjelentősebb. E területen találjuk a legtöbb K+F témát, a legtöbb kutatót, és itt jön létre a legnagyobb mennyiségben kutatási eredmény: publikáció és szabadalom. Az elmúlt évek sikeres pályázatai eredményeként a MTMI terület is komoly felzárkózást mutat. Emellett a PTE hagyományosan erős pozíciókkal rendelkezik a hazai társadalomtudományi és bölcsészettudományi területeken is.

4 Egyetemeink tudományos teljesítménye és anyagi támogatottsága 2014 - 2020 1.5% - 10%

5 Európai felsőoktatás 2008-2012

6 A PTE tudományos tevékenységét jellemzi, hogy az elmúlt években megjelent tudományos közlemények száma meghaladta évente a 4.500-et. A korábbi – 2000-2010 közötti időszakra jellemző meredek emelkedést követően – a tudományos munkák számát sikerült állandó szinten stabilizálni, miközben az alapkutatás finanszírozási forrása a kutatási normatíva megszűnésével jelentősen beszűkült (1/4). Ezen tudományos publikációk nemzetközi hivatkozásainak száma mindösszesen 20.568 volt.

7 Kutatási Infrastruktúra A PTE rendelkezik a régió legjelentősebb kutatás-fejlesztési célú infrastrukturális kapacitásával, kutatási műszerparkunk több mint 200 nagy értékű eszközből áll, amely összesen 18.000 m2 kutatási labor szintterületen helyezkedik el. Az Egyetem kutatási szervezeti egységei összesen 111 elkülönült funkcionalitású kutatási infrastruktúrát működtetnek. A kutatás infrastrukturális ellátásában kiemelt jelentőségű lépés, hogy 2012 nyarán átadásra került a Szentágothai János Kutatóközpont, mely több mint 7.000 m 2 -es területével szolgálja a PTE természettudományos, orvosi és műszaki kutatási és oktatási tevékenységét.

8 Szentágothai János Kutatóközpont - A PTE K+F+I programjának egyik legfontosabb eleme a Szentágothai János Kutatóközpont folyamatos fejlesztése - Korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új kutatóintézmény, a PTE kutatási zászlóshajója - Tudományos fókusz: biotechnológia, környezettechnológia, ICT, nanotudomány, m-health, e-health - 24 kutatócsoport - 3 kiválósági centrum - Nemzetközi Tanácsadó Testület - Ipari Tanácsadó Testület - Cél: Kutató-, Innovációs és Vállalkozásfejlesztési K özpont

9 Az SzKK fő stratégiai célkitűzései  Előmozdítsa a régió gazdasági-társadalmi fejlődését, bekapcsolja a gazdaság vérkeringésébe az egyetemi K+F+I tevékenységet.  Vállalkozói kapacitás, készségek és képességek fejlesztése az inter-, és multidiszciplináris kutatások, innovációk, újítások feltárása, fejlesztése, ezek társadalmi-gazdasági hasznosulása érdekében.  Technológiai- és tudástranszfer, a régióban működő vállalkozások alapkutatási igényeinek kielégítése.  Kritikus tömeg létrehozása, a megfelelő hely, infrastruktúra, műszeres és kutatói koncentráció biztosítása  Az egyetemi felfedező kutatások központja, egyben a kutatóegyetem jelképe.  A kutatói utánpótlás nevelésének helyszíne.  A pályázati aktivitás növelése, K+F+I források vonzása, projektgeneráló hatások kiaknázása.

10 Kutatás alkalmazás orientáltságának növelése Az elmúlt években megkezdődött a kutatási tevékenység szakmai koncentrálása. Reagálva a közelmúlt kutatásszakmai stratégiai terveihez (Intelligens Szakosodási Stratégia, Befektetés a jövőbe – Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia) 3 vezető kutatási tématerület tudatos fejlesztése kezdődött meg, elsődlegesen pályázati forrásokra támaszkodva: a személyre szabott gyógyítás/öregedés, a 3D kutatási koncepció, a smart technológiák körébe tartozó kutatási irányokhoz tartozó K+F+I projektek kerültek kidolgozásra. Kiemelt hangsúlyt kapott e terülten az ipari együttműködésen alapuló alkalmazásorientált K+F+I tevékenység, melynek eredményeként az elmúlt időszakban sikeresen bővítettük az egyetem stratégiai partnereinek körét, és számos nagy jelentőségű K+F projektet nyújtottunk be a GINOP pályázati kiírásaira.

11 Innovációs eredmények a Pécsi Tudományegyetemen 98 szellemi termék alkotja a PTE portfoliót 111 szabadalmi bejelentés (91 nemzeti vagy regionális bejelentés, 20 PCT (nemzetközi) bejelentés) 22 megadott szabadalom 16 megvalósult egyetemi innováció, technológia transzfer (licenc, spin-off keretében) kétnyelvű innovációs honlap (innovacio.pte.hu) tudástérkép szolgáltatási és „facility” portfolió

12 A Pécsi Tudományegyetem stratégiai céljai Magyarország első vállalkozó egyeteme legyen. Hatékonyan működtetett, párhuzamosságoktól mentes képzési struktúra, innovatív képzési formák. Nemzetköziesítés erősítése: nemzetközi hallgatói létszám emelése több tudományterületen, nemzetközi K+F projektek számának emelése. Kutatási aktivitás erősítése elsősorban orvosi –biotechnológiai és műszaki- informatikai területeken. Együttműködés a gazdaság szereplőivel mind regionális, mind hazai és nemzetközi szinten konkrét vállalati igények mentén mind oktatási, mind kutatási témák alapján. Innovációs képességek erősítése vállalati igények alapján: 3D Innovációs központ felállítása. Szentágothai Kutatóközpont K+F+I+V potenciáljának erősítése. 2017-ben 650 éves a PTE – az évforduló előkészítése stratégiai irányok alapján.

13 Fejlesztési céljaink Egyetemi képzés színvonalának és hatékonyságának növelése A PTE képzési kínálatának területi kiterjesztése a helyi felsőoktatási színtereire Modern, európai színvonalú képzési és kutatási infrastruktúra fejlesztése A duális képzés szakmai rendszerének fejlesztése Az egészségügyi ellátás költséghatékonyságának javítása Az S3 stratégiához kapcsolódóan megfogalmazott kiemelt kutatási irányok kutatói bázisának megteremtése, fejlesztése Orvostudományi kutatási hálózatosodás fejlesztése Az egészségügyi ellátás színvonalának javítása az egészségügyi humán erőforrás fejlesztésével Alkalmazott kutatás megerősítése Vállalati együttműködések fejlesztése Technológia-transzfer tevékenység erősítése

14 K+F portfolió fejlesztése pályázatok segítségével Kiemelt kutatási irányok fejlesztése a GINOP keretében GINOP 2.3.2-15 Stratégiai K+F műhelyek kiválósága: 2 már nyertes projekt, 7 további projektötlet rendelkezik támogató szakpolitikai véleménnyel GINOP-2.3.3-15 Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás: 4 nyertes, 10 szakpolitikai vélemény kérés alatt GINOP-2.2.1-15 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések: 1 nyertes, 6 fejlesztés alatt

15 EFOP fejlesztési tervek EFOP 3.6.1 Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések: PTE kutatói kiválósági centrumok tevékenységének támogatása – 4 mrd Ft EFOP 3.6.2 Tematikus kutatási hálózati együttműködések Konzorciumi programok hazai felsőoktatási partnerekkel EFOP 3.6.3 Kutatói és oktatói utánpótlás támogatása A kutatói létszám növelése az utánpótlás biztosításával, a nemzetközi, szektorközi és ágazati kutatói mobilitás ösztönzése 600 millió Ft EFOP 3.4.3 Felsőoktatási hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatása A PTE tudományos műhelyeinek és programjainak támogatása, kutatói utánpótlás strukturált fejlesztése – 850 millió Ft

16 Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A PTE K+F+I helyzetértékelése Prof. Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettes szeptember 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések