Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás."— Előadás másolata:

1 Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás szakértő Budapest, 2016. szeptember 22. Biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe

2 A magyar földgázszállító rendszer jellemzői

3 Elosztói engedélyesek működési területei

4 A biogázról ●A földgázok és biogázok összetevői általában: szénhidrogének, szén-monoxid, hidrogén, hidrogén-szulfid, szén-dioxid, nitrogén, oxigén, vízgőz. A biogázokban és földgázokban előforduló egyéb nyomösszetevők a fenti alkotók alapján kapott gázjellemzők értékeit csak elhanyagolható mértékben változtatják. ●A biogáz nem oldja meg a földgáz importfüggőség problémáját hazánkban, de alkalmas lehet a hazai megújuló energiák egy részének kiaknázására. ●Magyarországon a biogázokból többnyire hőt és villamos áramot állítanak elő. ●Hazánkban a növénytermesztési alapanyagból előállítható biogáz mennyisége a legjelentősebb. ●A biogázok energiatartalmát a bennük található metán térfogathányada határozza meg. ●A biogáz felhasználási területei közül a földgázhálózati betáplálás és az üzemanyagként való felhasználás igényli a legalaposabb előkészítést, tisztítást. ●A tisztított biogázt biometánnak nevezik.

5 A biogáz földgázhálózati táplálása és jogszabályi háttere ●MSZ 1648:2000 szabvány ●GET Vhr. (a 19/2009. (I.30) Korm. rendelet 11. számú melléklete) ●EU szinten a 2009/73/EK számú irányelv. Kimondja, hogy negatív diszkrimináció nem alkalmazható, amennyiben ezek a gáztípusok megfelelnek az érvényes szabványoknak és rendeleteknek. Garantálni kell a hozzáférhetőséget, ugyanakkor a fenti előírásoknak tartalmazni kell a betáplált gáz kémiai összetételére vonatkozó feltételeket. ●A földgázhálózatban szállított gáz minőségének szűk határok között való tartása a rendszerüzemeltetők érdeke. ●Az előírásoknak nem megfelelő gázminőség esetén a termelő nem táplálhat az együttműködő földgázrendszerbe biogázt. ●A gáz szagosítása a termelő feladata, ha a biogáz betáplálása szagosított gázt szállító vezetékbe történik.

6 Jogszabályi környezet GÁZTÖRVÉNY (2008. évi XL. Törvény): Műszaki és pénzügyi feltételek teljesülése esetén mindenkit megillet a csatlakozási jog. Egységes diszkrimináció mentes bánásmód! Legkisebb költség elve érvényesül Előírja, hogy a csatlakozás feltételeit jogszabálynak, Üzemi Kereskedelmi Szabályzatnak és Üzletszabályzatnak kell tartalmaznia. 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet GET VHR Termelői csatlakozással kapcsolatos földgáz minőségi előírások Együttműködési megállapodás kötelező létrehozása Üzemi Kereskedelmi Szabályzat (ÜKSZ) GET és GET VHR szabályainak megfelelően hogyan kell elbírálni az igénybejelentést Csatlakozási szerződés fő tartalmi elemei, kapacitáslekötés folyamata és az ehhez szükséges dokumentumok 1/2013 (VII.11.) MEKH rendelet – a földgáz rendszerhasználati díjakról 9/2014. (IX.29) MEKH rendelet – a földgáz csatlakozási díjak meghatározásának szempontjairól FGSZ Zrt. Üzletszabályzata Csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeinek részletesebb szabályozása Szerződés minták

7 Betáplálás a hazai együttműködő földgázrendszerbe ●A Magyar Cukor Zrt. 2014-ben felkereste az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.-t és az FGSZ Zrt.-t, hogy biogáz földgázhálózatba történő táplálását, majd a vonatkozó jogszabályok szerinti értékesítését tervezi. Ekkor a Magyar Cukor Zrt. tervei között szerepelt egy új, 10 millió m 3 biogáz megtisztítására alkalmas biogáztisztító-állomás létesítése, melyet 2015 őszén át is adtak. ●Európában egyedülálló, korszerű biogáz üzem működik Kaposváron. A létesítés a környezetvédelem érdekében történt. A biogáz üzem által termelt biogázt a cukorgyár a saját energiaigényéhez használta fel a kampányidőszakban. ●A kampányidőszakon kívül a biogázt előállító baktériumokat altatták.

8 A biogáz betáplálás a magyar földgázszállító rendszeren

9 A Magyar Cukor Zrt. által termelt biogáz ●A Magyar Cukor Zrt. Magyarország egyetlen működő cukorgyára. ●730 ezer tonnás cukorrépa-feldolgozási kapacitással rendelkezik. ●2007 óta termel biogázt a cukorgyártás során keletkező cukorrépa hulladékból a gyár saját felhasználására. ●A cukorgyártás során nagy szervesanyag-tartalmú melléktermékek keletkeznek. ●A cukorgyártás során keletkezett nagy szervesanyag-tartalmú melléktermékek megfelelő nyersanyagot biztosítanak biogáz termeléséhez. ●A biogáz berendezés a cukorrépa növény rostanyagának lebontásával állít elő bioenergiát. A fermentáció során szénhidrátokból több lépcsőben biogáz képződik. ●A biogáztisztító blokk a nyers biogázt a fermentorokból kapja 25 mbar túlnyomáson és 35°C hőmérsékleten, 100% relatív páratartalommal.

10 A biogáz üzem

11 Betáplálás a hazai együttműködő földgázrendszerbe ●A berendezéssel éves szinten 5 millió m 3 biometán állítható elő. ●A tisztítóblokk óránként 1500 m³ nyers biogázt dolgoz fel. ● 800 m³/h földgázhálózatba táplálható biometánt termel. ●A biogáztisztító hazánk első olyan üzeme, amely a földgázhálózathoz kapcsolódva, a hálózatban kötelező minőségi paramétereknek megfelelő gázt képes betáplálni. ●A biogáztisztító-beruházás révén a kaposvári az első olyan répacukorgyár a világon, amely teljes energiaigényével azonos mennyiségű biogázt állít elő, így energetikailag önellátónak tekinthető. ●Az évente megtermelt mintegy 35 millió m 3 biogázt kizárólag a cukor-gyártásban keletkező és más üzemektől vásárolt mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékokból állítják elő, ami a földgázzal ellentétben széndioxid-kibocsátás szempontjából teljesen semleges energiaforrás.

12 Betáplálás a hazai együttműködő földgázrendszerbe ●A hazai földgázrendszerbe biogázt nem tápláltak be 2015-ig, ezért meg kellett vizsgálni, hogy ezen termelői igény kiszolgálásának milyen műszaki feltételei vannak. ●A kaposvári térségben jelentkező felhasználói igények vizsgálata a teljes fogyasztói körre, az elmúlt 5 évre. ●A tény órai fogyasztási adatok alapján becslés arra vonatkozóan, hogy a jövőben mekkora igényt kell kiszolgálni. ●Az elmúlt évekbeli tény fogyasztási adatok az éveket tekintve egymáshoz hasonló trendeket mutattak, miszerint minden év esetében az április és szeptember közötti időszak, ami kritikus lehet. ●Meghatározásra kerültek a biometán minőségére vonatkozó határértékek.

13 Betáplálás a hazai együttműködő földgázrendszerbe ●A szabványban nem szereplő egyéb paraméterekre meghatározásra kerültek a vonatkozó előírások, a termelt gáz gyártási paramétereivel összhangban. ●Ezen határértékeket az FGSZ Zrt. határozta meg a prEN 16726 gázminőségre vonatkozó európai szabványtervezetben szereplő határértékek figyelembevételével. ●Az elosztó rendszerbe történő betáplálás esetén is meg kell felelni a meghatározott minőségi követelményeknek. ●A Magyar Cukor Zrt. biogáz betáplálása az együttműködő földgázrendszerbe 2015.12.16-án elkezdődött. ●A betáplálás feltételeiről az FGSZ Zrt., a biogáz termelő és az elosztói engedélyes háromoldalú megállapodást kötött.

14 Összefoglalva ●A biogázok földgázhálózati betáplálása kiküszöbölheti az általában helyben nem hasznosítható megtermelt hőmennyiségből adódó veszteségeket. ●Ha a biogázt nem lokálisan kívánják hasznosítani, akkor a szolgáltatott földgáz minőségére és a biogázok bekeveréséből következő gázminőségi problémákra kell összpontosítani. ●A minőségi megfeleléssel kapcsolatban is több egyeztetésre került sor, mire megszületett a megállapodás. ●Az előkészítési munka során fontos volt a kaposvári térség múltbeli gázfogyasztási adatainak vizsgálata. ●Meghatározásra kerültek a minőségi paraméterek határértékei. ●A Magyar Cukor Zrt. által termelt biogáz betáplálása Kaposváron 2015. december 16-án az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. elosztói hálózatába elkezdődött, amely az első biogáz betáplálás az együttműködő magyar földgázrendszerbe. A betáplálás azóta zavartalanul működik.

15


Letölteni ppt "Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések