Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük."— Előadás másolata:

1 1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük A zavarás lehet: predáció/herbivoria/parazitizmus emberi beavatkozások túrizmus fragmentáció mezőgazd. tevékenység szennyezés stb. Zavarás és katasztrófa Miért negatív hatás? Mikor pozitív? Természetes hatások: zavarás Mesterséges (emberi): perturbáció Egyed(ek) eltávolítása – „foltképződés” Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

2 2 1. Generalista predátor/herbivor hatása Nyúl legelése A generalista ragadozó/ herbivor által fenntartott koegzisztencia Kizárásos (exklúziós) kísérletek Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

3 3 Paine (1966) – a kulcsfaj fogalma A fajszám csökkenése a tengeri csillag kizárása miatt 15 8 !! 2. Szelektív ragadozó/herbivor hatása - ha a preferált zsákmány jó kompetítor Chondrus dominál Chondrus dominál Enterom. dominál Chondrus dominál Enteromorpha Jelen Nincs jelen Littorina Jelen Nincs jelen Chondrus – vörös moszat, nem kedvelt Enteromorpha – zöld moszat, kedvelt és dominanciára képes Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

4 4 - ha a preferált zsákmány nem jó kompetítor nincs változás Pl. juhlegeltetés: Festuca, Molinia és Agrostis foltokat nem kedveli 3. Zavarás és foltdinamika Yodzis (1986) sejtmodellje Valószínű kimenetek: a. Nincs niche differenciáció b. Van niche differenciáció dominancián alapuló viszony: -A foltok nyitottak, a ki-be lépés szabadon lehetséges (diszperzió, egyenes és görbe nyilak) - A foltokon belül L-V modell szerinti kölcsönhatások A közepes gyakoriságú zavarás elmélete szerint ez tartja fenn a legnagyobb diverzitást Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.

5 5 Példa: tengerparton görgetett sziklák és a rajtuk megtelepedő algák Hubbel et al. (1999) elmélete szerint a kolonizációs képesség eredményezi a magasabb fajdiverzitást 4. Perturbációk Fajvesztés Produktivitás csökkenés Invázió érzékenység „Ökológiai funkció” például a produktivitás. a) lineáris b) szegecs c) redundancia (nem-lin.) d) idioszinkrázia (egyedi) Különösen c)-ből következik: - a diverzitás-stabilitás és - a fajredundancia elmélet az alapító modell, melynek egyik változata a lottó- modell:  mindenki azonos kompetíciós képességgel rendelkezik  a mikrohabitatok véletlenszerűen válnak szabaddá  a szabad helyet elfoglaló egyed a fajkészlet véletlenszerűen választott tagja („lottó”) A helytulajdonos faj, amelyik elpusztul EAPLPW Eupomacentrus apicalis (EA) 9 3 19 Plectroglyphidodon lachtymatus (PL) 12 5 9 Pomacentrus wardi (PW) 27 18 29 A helyet elfoglalja Szentesi-Állatökológia-Pred.+Köz. szerk.


Letölteni ppt "1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések