Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?"— Előadás másolata:

1 A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin

2 Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?

3 A BIOS szó jelentése  A BIOS az angol B asic I nput O utput S ystem rövidítése, ami magyarul alapvető bemeneti–kimeneti rendszert jelent.  A BIOS -t egy az alaplapon elhelyezkedő integrált áramkör tartalmazza.  A BIOS chipjének a kapacitását megabitekben mérjük, egy chip általában 1-4 Mb memóriát tartalmaz.

4 A BIOS feladatai  Hardverek ellenőrzése,  Hardverek vezérlőinek betöltése,  Rendszerkonfiguráció,  Az operációs rendszer merevlemezről, floppyról, SCSI egységről inditható el.

5 A rendszer alapja  A Windows és egyéb operációs rendszerek megjelenésével a helyzet megváltozott, a BIOS ma már kisebb szerepet játszik. A perifériák windows-os meghajtóprogramjai gyakorlatilag teljes mértékben elvégzik a vezérlést, így ezzel már nem kell foglalkoznia.  Ebből kifolyólag a BIOS tevékenysége ma már csak két feladatkörre szorítkozik. Az egyik a számítógép indításához kapcsolódó beállítások és ellenőrzések elvégzése, a másik az operációs rendszer behúzójának, a merevlemez Master Boot Record-jának betöltése a memóriába, majd a vezérlés átadása az op. rendszernek erre a kódrészletre.

6

7 A BIOS rendszer alapja  A BIOS fizikailag egy elektromos úton programozható ROM- chip, amelynek manapság továbbfejlesztett flashtárolós változatát alkalmazzák. Ez elektromos úton törölhető, írható, frissíthető, és a beleírt program nem vész el a tápellátás hiányában. A BIOS-ban elvégzett beállításokat nem az imént említett ROM, hanem egy RAM tárolja, amelynek viszont szükséges a tápellátás, ezért erről egy akkumulátor gondoskodik a gép kikapcsolt állapotában.

8 Bocsánat! Szeretnék elnézést kérni tanár úr hogy nem időpontban küldtem el és én teljesen azt hittem hogy Szombat a határidő…


Letölteni ppt "A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések