Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Köszöntöm a Szakmai Fórum résztvevőit. A térség, a Záhonyi Vállalkozási Övezet gazdasága; a szakképzés helyzete.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Köszöntöm a Szakmai Fórum résztvevőit. A térség, a Záhonyi Vállalkozási Övezet gazdasága; a szakképzés helyzete."— Előadás másolata:

1 Köszöntöm a Szakmai Fórum résztvevőit

2

3

4 A térség, a Záhonyi Vállalkozási Övezet gazdasága; a szakképzés helyzete

5

6

7 ÉvfolyamSzakiskolaSzakközépiskola 9181113 10203112 11-97 12-95 Összesen384417 OKJ képzés11232- 12179- 1332- 1412- Összesen455- Mindösszesen839417 Iskola tanulóinak összlétszáma:1256 fő

8 Gyakorlati munkahelyeink az elmúlt években folyamatosan csökkennek. A munkahelyek alakulása : 2003/2004 2004/2005 Kereskedelem 37 30 Vendéglátás 12 8 Üzemek, vállalatok 3 1 Összesen: 52 39 Magánvállalkozók: Kőműves 3 2 Festő 7 8 Összesen: 10 10 Mindösszesen: 62 (273 fővel) 49 (258 fővel) Gyakorlati munkahelyeinkre a szétszórtság a jellemző, Záhonytól Demecserig, Dombrádtól Vásárosnaményig a legkülönbözőbb településeken folyik tanulóink gyakorlati oktatása.

9 A térség gazdasági szerkezete Kedvezőtlen mezőgazdasági adottságok (gyenge termőföld) Többnyire korszerűtlen mezőgazdasági termelés (törpe kisbirtok, tőkeszegény, elavult technológia) Sok az őstermelő, jellemző a szociális szerepe a mezőgazdaságnak Jelentős a mezőgazdasági hagyomány, tájjellegű termék (szabolcsi alma) Kevésbé iparosodott térség, elsősorban feldolgozóipari vállalkozások működnek Az ipari termelésben központi szerepet töltenek be a városok, főleg Kisvárda

10 A kisvárdai Munkaügyi Központ 2003. augusztusi, illetve a 2004. januári és októberi adatait megnézzük akkor azt tapasztaljuk, hogy az iskolánkban oktatott szakmákban a szakképzettségük alapján regisztrált munkanélküliek száma az alábbiak szerint alakul: Szakma2003. augusztus 2004. január 2004. január pályakezdő 2004. október 2004. október pályakezdő Bútorasztalos64 fő80 fő10 fő73 fő11 fő Kőműves120 fő175 fő16 fő137 fő18 fő Élelmiszer eladó229 fő219 fő60 fő227 fő59 fő Vegyesbolti eladó90 fő81 fő9 fő87 fő7 fő Felszolgáló, Vendég- látóipari eladó 66 fő 9 fő77 fő32 fő Szakács53 fő39 fő10 fő43 fő18 fő Női- és férfiruha készítő89 fő87 fő10 fő101 fő12 fő Ruhagyártó32 fő25 fő6 fő30 fő6 fő Lakatos45 fő48 fő5 fő58 fő4 fő Géplakatos119 fő128 fő18 fő114 fő12 fő Villanyszerelő57 fő76 fő10 fő20 fő3 fő Szobafestő mázoló és tapétázó 86 fő118 fő13 fő121 fő27 fő

11 Alacsony a vállalkozói aktivitás, kimondottan alacsony a 100 lakosra jutó vállalkozások száma. Jellemző a vállalkozások tőkeszegénysége, az alacsony tőkével alapított vállalkozási formák (Bt.,egyéni vállalkozás) dominálnak. Alacsony a vállalkozások munkahelyteremtő képessége. A külföldi tulajdonú vállalkozások ugyan működnek az övezetben, ezek nagy része a már korábban is működő cégek felvásárlásával telepedett a térségbe.

12 A megyében működő jelentősebb, külföldi tulajdonban lévő vállalkozások Vállalkozás megnevezéseTevékenységTulajdonos nemzetisége Nyíregyháza ULT Magyarország Rt.Dohányfermentálásamerikai tulajdon Michelin Hungária Kft.Gumiabroncsgyártásfrancia tulajdon Phoenix – Taurus Pálma Kft.Gumiipari termékek gyártásanémet tulajdon Dunapack Papír és Csomagolóanyag Rt. Papír csomagolóanyag gyártása osztrák tulajdon Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. Vegyiparnémet tulajdon Flextronics International Kft.Elektronikai termékek gyártásaamerikai tulajdon Lindab Butler Kft.Fémszerkezetek gyártásasvéd tulajdon BenettonTextiliparolasz tulajdon Berwin RuhagyárTextiliparangol tulajdon Nagykálló BenettonTextiliparolasz tulajdon Tiszavasvári ICN Magyarország Rt.Vegyipar, gyógyszergyártásamerikai tulajdon

13 Vállalkozás megnevezéseTevékenységTulajdonos nemzetisége Mátészalka Carl Zeiss Hungária Optikai Kft.Optikai, fényképészeti eszközök gyártása német tulajdon Schott Desag Hungária Kft.Autó visszapillantó-tükör gyártásnémet tulajdon Hoya Szemüveglencsgyártó Magyarország Rt. Szemüveglencse gyártásjapán tulajdon Fehérgyarmat Hackmann Evőeszközgyár Kft.Evőeszközök gyártásafinn tulajdon Nyírbátor MSK Hungary Gépgyártó Bt.Gépgyártónémet tulajdon Ruggeri Hungária Kft.Cipőgyártásolasz tulajdon Vásárosnamény INTERSPAN Faipari Kft.Bútorlapok gyártásasvájci tulajdon Wink Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft. Almasűrítmény gyártásnémet tulajdon Bereg Crystal Kft.Öblösüveg gyártásrészben olasz tulajdon Kisvárda GE Lighting Tungsram Rt.Izzólámpák gyártásaamerikai tulajdon Tuzsér TÉKISZ Szállítmányozási Rt.Szállítmányozásolasz többségi tulajdon

14 Jövőkép Záhony és térsége Vállalkozási Övezet fontos szerepet tölt be a dinamikusan növekvő kelet-nyugati áruforgalomban. Erre épülve, jelentős hozzáadott értéket állít elő, ipari, feldolgozóipari és logisztikai kapacitások működnek az övezetben, melyek munkát és megélhetést biztosítanak a szakképzett munkaerő számára, elősegítve ezáltal a lakosság életminőségének a javulását.

15 A végzős általános iskolás tanulók létszáma

16 Megyei oktatási koncepció Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – a szakképzés szem- pontjából - három, egymástól jól elhatárolható földrajzi területet ölel fel, melyek, mint önálló szakképzési körzetekként is tekinthetők: Nyírség (nyíregyházi körzet) Szatmár-Bereg (mátészalkai körzet): Mátészalka, Csenger, Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Nyírbátor, Szakoly. Rétköz (kisvárdai körzet): Kisvárda és Záhony. Ma a gazdaság korszerű szakmai ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező munkaerőt vár. Az elavult ismereteket már nem hajlandók finanszírozni. Az önkormányzatok az általuk működtetett intézményrendszer fejlesztésében egyrészt a fejlesztési források szűkössége, másrészt egy korszerű tervezési koncepció hiányában lassan reagálnak a gazdaság igényeire (ha egyáltalán létezik ilyen igény (ha van) a termelőegységek részéről). Reális probléma az is, hogy a meglévő gazdálkodó szervezetek nagy része még ma sem képes középtávon tervezni.

17 Megfigyelhető, hogy már a középiskolában elkezdődik a humán erőforrás kiáramlása a megyéből, ezért a képzett emberi erőforrást igénylő cégek(?) számára a megye kevésbé vonzó befektetési lehetőséget jelent. Az oktatási szerkezet hiányosságai tehát hozzájárulnak a versenyképesség nem megfelelő növekedéséhez, a gazdasági leszakadáshoz, és így a nagyarányú elvándorláshoz. A megyében nincsenek új tömegesen munkahelyeket teremtő befektetések, és lassú a termelő berendezések korszerűsítése is, ami a versenyképesség szempontjából hátrányt jelent.

18 Az OKJ átalakítása, korszerűsítése olyan követelményeket jelent (a 3 éves szakképzésre való áttérés) melynek teljesítése a hagyományos szakképzés keretében csaknem lehetetlen, mert a képzésben résztvevők nagy része sem előismereteit illetően, sem egyéni ambícióit tekintve nem megfelelő alany.

19 Humán-erőforrás fejlesztés Az alap– és a középfokú szak- képzés korszerűsítése, infrastruktúra, tananyag, munkahelyek, új szakmák. Átképzés és továbbképzés. Speciális képzési programok indí- tása.

20 Az Európai Unió és az oktatás/képzés Az oktatás és a képzés a nemzeti kultúránk részeként létezik, és érvényesül. Közös cselekvés, együttműködés. Oktatás – európai foglalkoztatás.

21 A Lisszaboni Memorandum (2000) Az új ismeretek és készségek hozzáférésének biztosítása mindenki számára Nagyobb befektetés az emberi erőforrások területén Innováció az oktatásban és tanulásban A tanulás értékelése Közelebb vinni a tanulást az otthonokhoz

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Köszöntöm a Szakmai Fórum résztvevőit. A térség, a Záhonyi Vállalkozási Övezet gazdasága; a szakképzés helyzete."

Hasonló előadás


Google Hirdetések