Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SÁRDI KRISZTINA PDK 2016. február 5. „PÁRIZSNAK SOSINCS VÉGE” EGY IRODALMI MÍTOSZ SZÜLETÉSE A HÚSZAS ÉVEKBEN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SÁRDI KRISZTINA PDK 2016. február 5. „PÁRIZSNAK SOSINCS VÉGE” EGY IRODALMI MÍTOSZ SZÜLETÉSE A HÚSZAS ÉVEKBEN."— Előadás másolata:

1 SÁRDI KRISZTINA PDK 2016. február 5. „PÁRIZSNAK SOSINCS VÉGE” EGY IRODALMI MÍTOSZ SZÜLETÉSE A HÚSZAS ÉVEKBEN

2 „ Ha szerencséd volt, és ifjan Párizsban élhettél, bárhova vetődj életed során, Párizs veled marad mindig, mert Párizs vándorünnep.” E. Hemingway, Vándorünnep, 1971, 7.

3 Geokritika „poétika, melynek tárgya nem az irodalmi terek reprezentációjának elemzése, hanem az irodalmi és földrajzi (emberi) terek kölcsönhatásainak vizsgálata” A geokritikai megközelítés alappillérei: perspektívája legyen multifokális; poliszenzorialitás,stratigrafikusság intertextualitás és referencialitás jellemzi B. Westphal, La Géocritique. Réel, fiction, espace, 2007, 200.

4 „A Café des Amateurs volt a rue Mouffetard-nak, ennek a place Contrescarpe-ba torkolló csudálatos, keskeny és zsúfolt üzletutcának a pöcegödre. […] Nyaranta, mikor tárva-nyitva áll az összes ablak, hallani szoktuk a szivattyúkat, és orrfacsaró volt a bűz. A tartálykocsik barnára és sáfrányszínűre voltak mázolva, és a holdfényben, mikor végigzötyögtek a rue Cardinal Lemoine-on, a kerekeken gördülő lóvonta hengerek Braque képeire emlékeztettek.” Poliszenzorialitás E. Hemingway, Vándorünnep, 1971, 13-14.

5 „Tulajdonképpen nem érte váratlanul, hogy Párizs ennyire üres. De azért a Ritz bárjában a csendet mégis különösnek és feltűnőnek találta. Ez már nem volt amerikai bár, nem volt az övé […] Amíg a taxi futott tovább, és hirtelen megérezte az utcák vidékies hangulatát, ez járt az eszében: – Sikerült magamnak tönkretenni Párizst […] elmúlt minden, én magam is.” F. S. Fitzgerald, Újra Babilonban, 1962, 256-259. Ernest Hemingway (1899-1961) Útlevélkép 1923-ból Francis Scott Fitzgerald (1896-1940) Párizsban, 1927

6 „A Matisse-szal egy szobában, egy válaszfallal kissé eltakarva, ott volt ugyanennek a képnek egy magyar változata, bizonyos Czóbeltől, emlékeztem is rá, hogy találkoztam vele a Rue de Fleurus-n...” Czóbel Béla (1883-1976) Párizsi utca, 1927 Intertextualitás „A zsenik eljöttek és Gertrude Steinnel beszélgettek [...] Hogy sorjáznak most előttem, az éveket átfogó szüntelen látványként.” G. Stein, Alice B. Toklas önéletrajza, 1974, 18.

7 „Ha az olvasónak jobban tetszik, tekintse e könyvet kitalált történetnek. Hiszen hébe-hóba még az efféle kitalált történettel is megesik, hogy némi fényt derít arra, amit megírtak már.” E. Hemingway, Vándorünnep, 1971, 9. Referencialitás

8 “Párizs ezután már sosem volt a régi, bár mindig Párizs maradt, s ahogy változott, változtunk mi is. […] Párizs örök, s azok emlékezete, akik ott éltek, más, mint bárki másé. Újra meg újra visszatértünk, bárhonnan, bármennyit változott is Párizs, és bármilyen nehéz – vagy könnyű volt – odajutnunk.”. E. Hemingway, Vándorünnep, 1971, 229.

9 Bibliográfia S. B EACH, Shakespeare and Company: the story of American bookshop in Paris, New York, Harcourt-Brace, 1959. F. S. F ITZGERALD, Újra Babilonban in Újra Babilonban, ford. Máthé Elek, Budapest, Magvető, 1962. H. F ORD, Published in Paris – American and British Writers, Printers, and Publishers in Paris, 1920-1939, London, Garnstone Press, 1975. E. H EMINGWAY, A Moveable Feast – The Restored Edition, New York, Scribner, 2010. E. H EMINGWAY, Vándorünnep, ford. Göncz Árpád, Budapest, Helikon, 1971. G. S TEIN, Alice B. Toklas önéletrajza, ford. Szobotka Tibor, Budapest, Gondolat, 1974. B. W ESTPHAL, La Géocritique. Réel, fiction, espace, Paris, Minuit, 2007.


Letölteni ppt "SÁRDI KRISZTINA PDK 2016. február 5. „PÁRIZSNAK SOSINCS VÉGE” EGY IRODALMI MÍTOSZ SZÜLETÉSE A HÚSZAS ÉVEKBEN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések