Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz."— Előadás másolata:

1 MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia

2 MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz az első lemezfelület első sávjának első szektorának) elnevezése. Csak a partícionált merevlemezeknek van MBR-jük. Az MBR a merevlemez legelején, az első partíció előtt található meg.

3 Az MBR felépítése A MBR is 4096 bájt terjedelmű, viszont kis mérete ellenére kulcsfontosságú információkat tárol. Boot code

4 Partíciós tábla 1. 1.A partíciós tábla felfogható a HDD-n levő partíciók ’tartalomjegyzék’-ének. 2.A partíciós tábla egy vagy több bejegyzésből áll. 3. Mindegyik bejegyzés egy partíciót ír le. Az MBR partíciós táblája legfeljebb négy be- jegyzést tartalmazhat, mert a partíciós tábla csak az elsődleges partíciók és a kiterjesztett partíció adatait tartalmazza. 4.A kiterjesztett partíció által tartalmazott logikai partíciók táblázata nem a MBR-ben, hanem a kiterjesztett partícióban található.

5 Partíciós tábla 2. A partíciókból egy merevlemezen összesen 4 lehet.) l Ok: A partíciós tábla 66 B hosszú. 2 B a partíciót azonosítja, a maradék 64 B-t 4 db 16 B-os egységre lehet bontani.

6 Partíciós tábla felépítése Az MBR partíciós táblájában mindegyik partíció bejegyzése a következő információk leírásából áll: l aktív állapotot jelző bájt: azt jelzi, hogy a partíció aktív-e vagy sem; partíció kezdete és vége (vagyis a partíció melyik cilinder melyik lemezoldalának melyik szektoránál kezdődik, illetve melyiknél végződik); partíció mérete (szektor darabszámban kifejezve); l partíció típusa (ami lehet elsődleges vagy kiterjesztett).

7 Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 1. A bootolás az a folyamat, mely a számítógép bekapcsolásától az operációs rendszer betöltődéséig tart.

8 Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 2. 1.A bootolás során először az alaplap BIOS rendszere kapja meg az vezérlést. A BIOS különféle ellenőrzéseket végez, hogy a RAM memória, billentyűzet, merevlemez, stb. rendben vannak-e? Ezt a power on self test vagy rövidítve POST. 2.Miután a POST után a BIOS megnézi, hogy milyen hardver eszközről kell végrehajtani a bootolást? (lehetséges esetek: floppy, merevlemez, CD/DVD, USB flash drive) A továbbiakban azt az esetet vizsgáljuk, amikor merevlemezről indul az operációs rendszer bootolása. 3.A BIOS a merevlemezről a MBR-t (vagyis az ebben levő MBR programot és a partíciós tábla tartalmát) beolvassa a RAM memóriába, majd itt átadja a vezérlést a MBR programnak.

9 Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 3. 4.A MBR program leellenőrzi, hogy a partíciós táblában melyik az aktív partíció, és a partíciós táblából "kinézi", hogy az aktív partíció a merevlemezen hol helyezkedik el. 5.A MBR program a merevlemezen megkeresi az aktív partíciót, majd ennek az első szektorát betölti a memóriába. Egy bootolható partíción belül az első szektor(oka)t (ez nem azonos a MBR-rel!) rendszerbetöltő szektornak (boot sector vagy boot record) nevezik.

10 Az MBR szerepe a bootolás lépéseiben 4. 6.Az aktív partíció boot rekordja egy másik, saját kis boot programot (bootstrap code) tartalmaz. Az MBR program átadja ennek a kis programnak a vezérlést. 7.Ez a bootstrap program elkezdi az aktív partíción található operációs rendszert a merevlemezről betölteni a memóriába. Ettől kezdve már az operációs rendszer saját boot lépései következnek.


Letölteni ppt "MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések