Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tóth György 2015/16. Műszaki dokumentáció Cél: a termék legyártható és reprodukálható legyen! Tartalmazza: A gyártáshoz szükséges műszaki rajzokat A műszaki.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tóth György 2015/16. Műszaki dokumentáció Cél: a termék legyártható és reprodukálható legyen! Tartalmazza: A gyártáshoz szükséges műszaki rajzokat A műszaki."— Előadás másolata:

1 Tóth György 2015/16

2 Műszaki dokumentáció Cél: a termék legyártható és reprodukálható legyen! Tartalmazza: A gyártáshoz szükséges műszaki rajzokat A műszaki leírást A szabásjegyzéket, anyagnormát A művelettervet A részletes technológiai utasítást

3 Előzmény: építészeti rajzok - alaprajz

4 Előzmény : építészeti rajzok - metszeti rajz

5 Előzmény: építészeti rajzok - homlokzati rajz

6 Műszaki dokumentáció: I. Műszaki rajzok: 1. Jellegrajz Célja és tartalma: A dokumentáció elkészítésének első eleme a jellegrajz. M 1:10 A termék szükséges számú vetületét, a csomópontok azonosítását tartalmazza. Az alkatrész- és szerelvényjegyzéket csatoljuk hozzá amely tartalmazza a sorszámozott alkatrészek megnevezését, gyakoriságát, fő méreteit (hosszúság, szélesség, vastagság sorrendben) mm-ben megadva.

7 Jellegrajz M 1:10

8

9 I. Műszaki rajzok: 2.Csomóponti rajz Célja: a szerkezet tervezése. M=1:1 Az egymáshoz épített alkatrészek anyagának és szelvényméreteinek ismeretében meg tudjuk tervezni az őket összekötő fakötések méreteit. A szerkezeti kötések megtervezése után tudjuk a pontos alkatrészméreteket meghatározni.

10 Csomóponti rajz M 1:1

11 I. Műszaki rajzok: 3.Alkatrészrajz Az alkatrészrajz M1:1 léptékű rajz. Egy önálló alkatrész rajzát tartalmazza, az egyértelmű gyártásához szükséges számú vetületben. Az alkatrészrajz, ha az alkatrész keresztmetszete a hosszirányban végig azonos, akkor a szerkezeti megmunkálások közti szakaszokon eltörhető.

12 I. Műszaki rajzok: 4. Összeállítási rajz Az összeállítási rajz egy termék méretezett, M1:1 léptékű rajza a szükséges számú vetületben. Az épület-asztalosipar általában nem használja. (Bútoripar: ergonómiai okokból a legtöbb ülőbútor alkatrésze íves, sík vagy térgörbe, csak csomóponti rajzok alapján az alkatrészrajzokat nem lehet elkészíteni.)

13 I. Műszaki rajzok: 5. Műhelyrajz A műhelyrajz a termék méretezés nélküli, M1:1 léptékű rajza a szükséges számú vetületben. Ezt a rajzfajtát mintadarab vagy egyedi gyártás esetén használjuk. (Ilyen esetben nem szükséges az alkatrészrajz.) A vetületeket (a műhelyrajzon mindig metszetek) egymásra rajzoljuk. (Azért, hogy az egyes vetületeket meg lehessen különböztetni egymástól, háromféle színt használunk: a vízszintes metszet piros, a függőleges metszet kék, a homlokmetszet barna.) A rajzot sablon helyett is használjuk - a papír könnyen gyűrődik - a műhelyrajz rétegelt lemezre v. farostlemezre készül.

14 II. Műszaki leírás A rajzok után készül, figyelembe véve a megrendelő igényeit! Kb. egy oldal terjedelmű írásos dokumentum, amely bemutatja a termék összes olyan tulajdonságát, ami a rajzról nem derül ki egyértelműen. Részei: Termék megnevezése, fő méretei Felhasznált anyagok (fafaj, rétegragasztás, hossztoldás, felhasznált ragasztóanyag stb.) Felületkezelés Felhasznált vasalat Üvegezés jellemzői Felhasznált tömítő anyagok

15 III. Darabjegyzék A gyártáshoz és az anyagszükséglet meghatározásához alapvető információs forrás! Tartalmazza az összes alkatrész: megnevezését darabszámát kész méreteit azok anyagát

16 IV. Szabásjegyzék: Az alkatrészek kész méreteinek megmunkálási ráhagyással növelt értéke. Megmunkálási ráhagyás tömörfa esetén: hossz irányban 10-30 mm szélességben 5-8 mm vastagságban 3-4 mm (a kereskedelmi vastagsági méret a mérvadó!)

17 V. Anyagnorma Nettó anyagnorma: a szabászméretekkel kiszámított m3 ill.m2 összeadott értéke. Bruttó anyagnorma: a tapasztalati értékek alapján a hulladékszázalékkal megnövelt anyagmennyiség. fenyő fűrészáru: + 30-40 % lombos fűrészáru: + 60-100 %

18 VI. Segédanyagok Ragasztóanyagok Felület előkészítő anyagok (gyantamentesítő anyagok, tapaszok, fehérítő anyagok, pácok stb.) Felületkezelő anyagok (lakkok, oldószerek, olajok stb.) Csavarok, szegek stb.

19 VII. Vasalatok és egyéb anyagok Vasalatok: pántok, zárak, kilincsek, fiókcsúszók stb. Egyéb anyagok: üveg, vízvető, végzáró, tömítőanyagok, tömítőprofilok stb. VIII. Teljes anyagnorma Alapanyag + segédanyag +vasalatok + egyéb anyagok

20 IX. Műveletterv, folyamatábra Műveletterv: a termék valamennyi alkatrészének a legyártásához szükséges összes technológiai műveletet sorolja fel, az elvégzés sorrendjében. Folyamatábra: A folyamatábra egy gyártási folyamat lépéseit ábrázoló diagram. anyagkiválasztás…… gyalulás…….. felületkezelés

21 X. Részletes technológiai utasítás A részletes technológiai utasítás (RTU) egy adott gyártmányra a gyártási műveletek sorrendjében a munka elvégzésére vonatkozó technológiai paraméterekre – kihangsúlyozva a munkavédelem vonatkozó előírásait – ad pontos előírásokat.

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tóth György 2015/16. Műszaki dokumentáció Cél: a termék legyártható és reprodukálható legyen! Tartalmazza: A gyártáshoz szükséges műszaki rajzokat A műszaki."

Hasonló előadás


Google Hirdetések