Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TIA A termelésinformatika alapjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TIA A termelésinformatika alapjai"— Előadás másolata:

1 TIA A termelésinformatika alapjai
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék TIA A termelésinformatika alapjai 2016/17 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

2 2016/17 1. félév Dr. Kulcsár Gyula
A termelésinformatika alapjai GEIAK150-B előadás: A termelés főfolyamatának egyszerűsített elvi modellje 2016/17 1. félév Dr. Kulcsár Gyula

3 Darabjegyzék Bill of Materials (BOM)

4 Technológiai folyamatterv Process Plan, Bill of Processes (BOP)

5 A termelés főfolyamatának egyszerűsített elvi modellje
Az ábra egy általános termelési modellt szemléltet. A folyamat a vevők rendeléseitől és az előző évek értékesítési statisztikáitól egészen a rendelésekre való leszállításig vezet. Az általánosított modell egy tervezési és egy kivitelezési fázisra tagozódik.

6 Tervezés (1. fázisa) 1. Termelési főterv elkészítése:
konkrét megrendelések várható értékesítések prognózis-adatai alapján Tételes végtermék-kiszállítási terv végtermékre, tartalék szerelvényekre, szerviz alkatrészekre, amely „hozza” a tervezett vállalati nyereséget, erőforrások (személyek + eszközök) oldaláról reális fedezettel rendelkezik, tükrözi a vállalat hosszú távú műszaki fejlesztési elképzeléseit.

7 Tervezés (2. fázisa) 2. Szükségletszámítás: Anyagszükséglet tervezése
Termelési főterv bruttó anyagszükséglete Raktárkészlet + indított rendelések eredményeként képződő készlet Anyagszükséglet-terv beszerzési tételekre, belső gyártású (szerelésű) tételekre. Kapacitásszükséglet tervezése erőforrás-adatok (szabadkapacitások) műveleti időadatok Durva-program (középtávú ütemterv)

8 Tervezés (3. fázisa) 3. Termelésprogramozás:
durva program alapján rövid időszakra előre megadja az elvégzendő feladatok részletes listáját homogén munkahely vagy egyedi gép bontásban, ez alapján elkészíthetők a részletes gyártási dokumentációk (pl.: művelettervek, műveleti utasítások, szerszámjegyzékek, anyagkivételezési és mozgatási utasítások, alkatrészprogramok, robotprogramok stb.)

9 Kivitelezés (végrehajtás-irányítás)
A tevékenységek a tárgyidőszakban előretartással, Időben, vagy késéssel történnek. Beszerzés: beszerzési rendelés kiadása, nyomkövetés, beérkeztetés a raktárba. Gyártás (szerelés): gyártási rendelés kiadása, nyomkövetés, visszajelentések aktualizálása, újraütemezés, …, készre jelentés, kiszállítás.

10 Diszkrét gyártási folyamatok irányítása
Középtávú termelési tervek rövidtávú feladatokra bontása, a feladatok ütemezése, finomprogramozása; a feladatok végrehajtásához szükséges anyagi, személyi és információs feltételek biztosítása; a feladatok kiosztása és elindítása; a folyamatok valós idejű felügyelete és irányítása; a végrehajtás minőségének biztosítása: teljesítménymutatók számítása és az eredmények értékelése; a bizonytalanságok és a váratlan események kezelése.

11 Manufacturing Execution System

12 Az MRP II paradigma MRP II (Manufacturing Resources Planning)
„nyomó”-elvre alapozott hierarchikus irányítás szükségletszámítások és -tervezések prediktív ütemezési és újraütemezési modellek „csúszó (gördülő)” tervezési módszer "előre vezető", "nyomó" ('push') típusú rendszer. Csúszótervezés: Minthogy minden komplex gyártási folyamatban vannak véletlenszerű tényezők, a terv ellenőrzéséről és esetleges korrekciójáról is gondoskodni kell. Erre szolgál a csúszótervezés, amelyet dinamikus tervezésnek is nevezhetünk. A csúszótervezés lényege az, hogy a tervperiódus (pl. 1 hónap) egy részének (pl. első hetének) elteltével újabb négyhetes tervet készítünk, amelynek első három hete az előző terven alapul, de figyelembe veszi a bekövetkezett változásokat. A negyedik hétre új terv készül, amely illeszkedik az előzőekhez, a feladatokhoz, a lehetőségekhez és figyelembe veszi a célokat.

13 Az MRP II rendszer működési elve
JIT Pull rendszere ( Húzó típusú vezérlés )

14 A JIT paradigma JIT (Just-In-Time)
„húzó”-elvre alapozott decentralizált irányítás „termeld meg a szükséges mennyiséget a megfelelő időpontra” ki kell küszöbölni mindenféle veszteséget, el kell hárítani az ezeket kiváltó okokat tervezett minimális készletek fenntartásával megbizható gyártást kell megvalósítani tövid átfutási idők (gyors reagálás) szigorú szállítási fegyelem JIT Pull rendszere ( Húzó típusú vezérlés )

15 A JIT rendszer működési elve
JIT Pull rendszere ( Húzó típusú vezérlés )

16 Az előadásvázlat elérhető az alábbi webcímen:
Köszönöm a figyelmet! Az előadásvázlat elérhető az alábbi webcímen:


Letölteni ppt "TIA A termelésinformatika alapjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések