Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KRESZ MÓDOSÍTÁS 2007 Gál Jenő r. alezredes. Új közúti jelzések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KRESZ MÓDOSÍTÁS 2007 Gál Jenő r. alezredes. Új közúti jelzések."— Előadás másolata:

1 KRESZ MÓDOSÍTÁS 2007 Gál Jenő r. alezredes

2 Új közúti jelzések

3 Az „Autópálya” jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla azt jelzi, hogy az út úthasználati díj megfizetésével vehető igénybe. Az úthasználati díjfizetési kötelezettség végét tábla jelzi, A kiegészítő jelzőtábla jelzése tartalmazhatja a díjfizetési kötelezettség ellenőrzésének módját is.

4 Ha „Autóút” vagy „Főútvonal” jelzőtábla alatt az ábrán látható kiegészítő jelzőtábla kerül elhelyezésre, az út használati díj megfizetésével vehető igénybe. A díjfizetési kötelezettség tehergépkocsira, vontatóra, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvényre vonatkozik. A kiegészítő tábla jelzése ezen járművek megengedett legnagyobb össztömegének alsó határát határozza meg. Úthasználati díjfizetési kötelezettség végét jelző tábla.

5 Korlátozott forgalmú övezet (zóna) A tábla azt jelzi, hogy a „Korlátozott forgalmú övezet (zóna) vége” jelzőtábláig az úton a táblán megjelölt súlyhatárt meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel közlekedni tilos. A tilalommal kapcsolatban elrendelhetnek időkorlátozást, illetve célforgalommal és áruszállítással kapcsolatos kivételt is.

6 Alagút A jelzőtáblán megjelenő felirat az alagút hosszát, a kiegészítő táblán megjelenő felirat az alagút kezdetének távolságát jelöli. Alagút vége

7 Fényvisszaverő mellény használata: Lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkán tartózkodó gyalogosnak / személynek-ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban való közlekedését- éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. Kerékpárosnak, kézikocsit toló, és állatot hajtó, vagy vezető személynek is! Kerékpár: 2007 július 1-től, többiek 2008 január 1-től

8 Sebességhatárokkal kapcsolatos változások A teherszállításra kialakított motoros tricikli maximális sebessége: 40 km/h. A teherszállításra kialakított motoros tricikli maximális sebessége: 40 km/h. Mezőgazdasági vontató, valamint mezőgazdasági vonatóból és pótkocsiból álló járműszerelvény maximális sebessége: 40 km/h. Mezőgazdasági vontató, valamint mezőgazdasági vonatóból és pótkocsiból álló járműszerelvény maximális sebessége: 40 km/h. Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/h-nál, lakott területen kívül 90 km/h-nál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni. Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/h-nál, lakott területen kívül 90 km/h-nál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni. 40 3040 Több mint 90

9 A biztonsági öv használatával kapcsolatos változások 1. a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének: a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének: a taxi gépkocsi vezetőnek, ha taxi üzemmódban utast szállít; a taxi gépkocsi vezetőnek, ha taxi üzemmódban utast szállít; a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza; a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza; lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban; lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban; lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat; lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat; az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek; az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek; annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik. annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik. Amennyiben a személy, illetve teherszállításra alkalmas járművek üléseihez biztonsági övet szereltek fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni. Nem kell becsatolni a biztonsági övet:

10 A biztonsági öv használatával kapcsolatos változások 2. a jogosított neve, születési időpontja (év, hónap, nap), a jogosított neve, születési időpontja (év, hónap, nap), az igazolás érvényessége lejártának időpontja (év, hónap, nap), az igazolás érvényessége lejártának időpontja (év, hónap, nap), a kiállító orvos neve, névaláírása, bélyegző lenyomata, a kiállító orvos neve, névaláírása, bélyegző lenyomata, a kiállítás dátuma, a kiállítás dátuma, valamint az alábbi jelzés: valamint az alábbi jelzés: A biztonsági öv becsatolása alóli mentességet biztosító orvosi igazolásnak a következőket kell tartalmaznia:

11 A biztonsági öv használatával kapcsolatos változások 3. Az autóbusz biztonsági övvel felszerelt ülésein utazókat az ülésen elhelyezett jelzéssel, vagy a járművezető, kalauz, idegenvezető, vagy a csoport vezetőjeként kijelölt személy által, illetve audiovizuális eszközök (pl. video) útján tájékoztatni kell a biztonsági övek kötelező használatáról.

12 Gyermekbiztonsági rendszer Integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek, hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, ami a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek. Integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek, hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, ami a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek. Nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermekbiztonsági rendszert képez. Nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermekbiztonsági rendszert képez. Gyermekbiztonsági rendszer testsúly szerinti csoportba sorolása: a benne elhelyezkedő gyermek testsúlya szerint: 0. csoport: 10 kg testsúly alatt, 0+. csoport: 13 kg testsúly alatt, I. csoport: 9-18 kg testsúlyig, II. csoport: 15-25 kg testsúlyig, III. csoport: 22-36 kg testsúlyig.

13 Gyermekbiztonsági rendszerhez kötődő szabályok 1. Két tíz éven aluli gyermeket, ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező, egy személynek kell tekinteni! Két tíz éven aluli gyermeket, ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező, egy személynek kell tekinteni! A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

14 Gyermekbiztonsági rendszerhez kötődő szabályok 2. ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi gyári kialakítása nem alkalmas, (az ilyen kialakítású személygépkocsiban és tehergépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható); ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi gyári kialakítása nem alkalmas, (az ilyen kialakítású személygépkocsiban és tehergépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható); ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető; ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető; A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

15 Gyermekbiztonsági rendszerhez kötődő szabályok 3. ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik; ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik; ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik; ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik; a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban; a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban; a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat; a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat; ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban; ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban; ha külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik. ha külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

16 Iskolabusszal való közlekedés szabályai „Iskolabusz” táblával megjelölték, „Iskolabusz” táblával megjelölték, az ülésekhez biztonsági övet szereltek fel, az ülésekhez biztonsági övet szereltek fel, a 135 cm-nél alacsonyabb gyermeket gyermekbiztonsági rendszerben rögzítették, a 135 cm-nél alacsonyabb gyermeket gyermekbiztonsági rendszerben rögzítették, a legalább 135 cm magas gyermeket biztonsági övvel rögzítették, a legalább 135 cm magas gyermeket biztonsági övvel rögzítették, a szállított utasok ülőhellyel rendelkeznek. a szállított utasok ülőhellyel rendelkeznek. E szabályt 2009. szeptember 1-től kell alkalmazni. Iskolabusz: óvodás gyermek, közoktatási intézmény tanulója szállítására rendszeresített nem menetrend szerint közlekedő autóbusz. Iskolabusszal abban az esetben szabad közlekedni ha:


Letölteni ppt "KRESZ MÓDOSÍTÁS 2007 Gál Jenő r. alezredes. Új közúti jelzések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések