Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kiss Zoltán Tamás - vezérigazgató Az egészségügyi ellátás egy új szervezeti formája: A holding – Területi alapú egészségügyi integráció 2010. november.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kiss Zoltán Tamás - vezérigazgató Az egészségügyi ellátás egy új szervezeti formája: A holding – Területi alapú egészségügyi integráció 2010. november."— Előadás másolata:

1 Dr. Kiss Zoltán Tamás - vezérigazgató Az egészségügyi ellátás egy új szervezeti formája: A holding – Területi alapú egészségügyi integráció 2010. november 5. - Balatonalmádi

2 MOTTÓ „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.” (Széchenyi István)

3 A Holding létrehozásának makro- gazdasági okai: - 2008-2009-ben gazdasági válság elérte Magyarországot, fokozódott a forráskivonás az egészségügyből; - „az egészségügy nem termelő ágazat”; - az egyre szűkülő keretekből is egyenetlen finanszírozás; - duális finanszírozás illúzió; - az egészségügyi ellátó rendszer eklektikus működése; - a betegutak átláthatatlanok, szakmailag és gazdaságilag sokszor irracionálisak.

4 - az uralhatatlan gazdasági hiány az intézményekben; - az intézmények minden tartalékukat mozgósították; - az intézmények ellenérdekeltek a betegellátásban; - dolgozói érdektelenség; A Holding létrehozásának intézményi okai (1)

5 - nincs „üzemszerű” működés, sem a háttérszolgálatban, sem a szakmai területen; - a megyén belül is inkoherens egészségügyi fejlesztések; - a megye morbiditási és mortalitási aggasztó adatai, ugyanakkor a társadalmi problémák (munkanélküliség, részesedés a GDP-ből, kisebbségek nagy száma) az egészségügyi ellátórendszeren csapódnak le. A Holding létrehozásának intézményi okai (2)

6 Feltartom a kezemet? Kiutat keresek! Mit tehetek? Milyen döntést hozhatunk?

7 Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Fehérgyarmat – Vásárosnamény) Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Nagykálló) Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Nyíregyháza) Területi Kórház (Mátészalka)

8 - Egy olyan eszköz keresése, amelynek révén jobbá és hatékonyabbá tehetjük a szervezet működését, azaz integráljuk a megye kórházait. Megoldás?

9 UTUNK AZ INTEGRÁCIÓ FELÉ Kft.-vé alakulás 2009. október 1. Holding struktúra kialakítása 2009. október 1. Háttérszolgálat integrációja 2010. február 1. Szakmai integráció elméletének kidolgozása 2010. Szeptember 1. Sz-Sz-B. Megyei Közgy ű lés 2009. február 26-i határozata az integrációról Jelenleg itt tartunk Szakmai integráció gyakorlatba történ ő folyamatos bevezetése A szakmai integráció folyamata

10 Az integráció kulcslépései - Jogi - Gazdasági harmonizáció - Szakmai

11 Elvárások a területi integrációval létrejött holding működésével kapcsolatban - A bevételek és a ráfordítások egyensúlyának fenntartása; - A gyógyító munka személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása; - A fenntartható infrastruktúra; - A folyamatos fejlesztés; - A hatékony és eredményes gyógyító munkához szükséges szervezeti feltételek, emberi motivációk és munkahelyi viszonyok kialakítása és fenntartása.

12 Eddigi eredményeink (1) - Tervek szerint létrejött az integrált back-office és front-office; - Kialakult az üzemszerű működésnek megfelelő vezetési struktúra (VIR, egységes informatika, business unit-ok, klinikai-gazdasági rendszer összefésülése); - Megtörtént a vezetői státuszok újra pályáztatása, (a hármas követelmény definiálása, a vezetési munka monitorizálása, vezetési feladatokhoz menedzsmenti ismeretanyag képzése);

13 Eddigi eredményeink (2) - A gazdasági zuhanásunk átment „lassú lejt- menetbe”, mert megtakarítottunk: - Raktárintegrációval, real-time kiszolgálással 23 M Ft/hó; - Közös földgáz beszerzése 4 intézményre: 70 M Ft/év; - Közös elektromos áram beszerzés: 100 M Ft/év; - Egységes gépjármű flotta kezelés (outsourcing megszüntetése) 75 M Ft/év; - Egységes telefon flotta kialakítása: percdíj 21,20 Ft-ról 9,80 Ft-ra csökkent, munkatársak közötti ingyenes beszélgetés.

14 Eddigi eredményeink (3) - Közös pályázatok - Egységes szabályzatok (SZMSZ, folyamatszabályzás, munkaköri leírások, szakmai protokollok stb.) - Egységes humánerőforrás gazdálkodási terv (életpálya modell, oktatás, az új struktúrának megfelelő szakember utánpótlás stb.)

15 Összefoglalás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Egészségügyi Holding létrehozásával már kézzel fogható gazdasági eredményeket tudunk felmutatni. A jövőben várhatóan erősödni fog a Holding gazdasági potenciálja, jobb munkakörülményeket és érdekeltséget tudunk teremteni az egészségügyi dolgozók számára, de legfőképpen a beteg fog nyerni ezzel a szervezeti formával.

16 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Dr. Kiss Zoltán Tamás - vezérigazgató Az egészségügyi ellátás egy új szervezeti formája: A holding – Területi alapú egészségügyi integráció 2010. november."

Hasonló előadás


Google Hirdetések