Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előfizetett és szabadon hozzáférhető doktori disszertációk Proquest Dissertations and Theses Global, DART-Europe, American Doctoral Dissertations, 1933.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előfizetett és szabadon hozzáférhető doktori disszertációk Proquest Dissertations and Theses Global, DART-Europe, American Doctoral Dissertations, 1933."— Előadás másolata:

1 Előfizetett és szabadon hozzáférhető doktori disszertációk Proquest Dissertations and Theses Global, DART-Europe, American Doctoral Dissertations, 1933 – 1955 (EBSCO ) 2016.03.16.

2 Doktori disszertációk Magyarországon A 33/2007. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a doktori iskoláknak adatbázisban meg kell jelentetniük az értekezéseket és a tézisfüzeteket. Amelyik doktori iskola nem jelenteti meg a nála védett értekezéseket (és téziseket) elektronikusan, adatbázisban, az jelenleg mulasztásos törvénysértést követ el. Elvárás, hogy valamely pl. könyvtári adatbázisban jelenjenek meg az értekezések és tézisek pdf-jei: így kereshetők, olvashatók, és archiválva vannak.

3 Magyarországi PhD dolgozat lelőhelyek, néhány példa TF Digitális Könyvtár (SOTE és TE): http://asp01.ex-lh.hu:8881/R http://asp01.ex-lh.hu:8881/R SOTE: http://phd.semmelweis.hu/maintenance.html http://phd.semmelweis.hu/maintenance.html Corvinus: http://phd.lib.uni-corvinus.hu/http://phd.lib.uni-corvinus.hu/

4 Magyarországi repozitóriumok közös keresője

5

6 ProQuest A ProQuest a világ egyik vezető információszolgáltatója. A világ különböző részeinek könyvtáraiban és más intézményeiben dolgozó kutatók millióinak nyújt információszolgáltatást.

7 ProQuest Dissertations & Theses Global Disszertációkat és mesterszakos diplomamunkákat tartalmaz a világ minden tájáról A szolgáltató 700 felsőoktatási intézménnyel van kapcsolatban, és évente kb. 70.000 PhD és diplomadolgozattal bővül az állománya Világszerte több mint 3000 intézmény fizet elő a tartalomra Növeli az intézmények láthatóságát, segíti a hallgatók munkáját

8 Az elmúlt holnap legnépszerűbb dolgozatai

9 Kattintsunk a Proquest- re

10 Jelenleg több Proquest által szolgáltatott adatbázisban kereshetünk, de előfizetés a PQDT-re van, ill. innen elérhetők az e-könyvek is.

11 Vegyük ki a pipát

12 Válasszuk ki kattintással a „ProQuest Dissertations & Theses Global‎”-t, vagy pipáljuk be, majd nyomjunk a Kijelölt adatbázisok megnyitására.

13 Saját fiók létrehozása

14

15

16

17 Egyszerű keresés

18 Mentés a Kereséseimbe vagy fájlba

19 Mentés új mappába

20 Összetett keresés

21 Idézés, e-mail küldés, nyomtatás

22 Pdf letöltése

23 Idézés

24 Egyszerű keresés példa 2.

25 A találati lista szűkítése Magyar nyelvű tartalom

26 Találati lista szűkítése

27 Magyarországról a SOTE tölti fel a A magyar nyelvű dolgozatokat, többségében ezek a magyarországi intézmények töltik fel.

28

29 Összetett keresés 2. Tárgyszó – kötött tárgyszójegyzékből Kulcsszó – szerző által megadott

30

31

32

33

34 Keresési tippek - operátorok Pontos kifejezésre keresés idézőjelben: ”tennis elbow” Szűkítés: teljes szöveg, elbírált Operátorok: AND, OR, NOT, NEAR/n vagy N/n, PRE/n vagy P/n, EXACT vagy X, LNK – NEAR: bmilyen sorrend, meghatározott szótávolságban – PRE: a második kifejezés előtt meghatározott számú szó fordul elő – SU.EXACT("higher education")

35 Keresési tippek – helyettesítő és csonkoló karakterek Karakterhelyettesítő: ? – egyszerre több betű helyett is állhat – ad???: added, adult, adopt Csonkolás: * -> szó eleje és vége, de megadhatjuk, hogy max. hány karakterig csonkoljon [*n] vagy $n : – [*5]beat: upbeat, downbeat, offbeat, heartbeat vagy ( Numerikus mezőkben használható karakterek:, =, - – Pl. YR(<=2005); YR(2001- 2005)

36 Értesítés beállítása

37 Keresés mentése

38 Értesítés létrehozása

39 RSS Feed

40 Próbahozzáférés március 1. és április 1. között ProQuest Central : A ProQuest multidiszciplináris adatbázisa 30, önállóan is használható adatbázisból áll, így moduláris. 175 témát, 22 ezer folyóiratot tartalmaz. A következő nagy tudományterületekről: orvostudomány, társadalomtudomány, üzlet/gazdaság, bölcsészet, műszaki tudományok és általános referencia. Moduláris, a keresést tezauruszok segítik, a legtöbb kurrens folyóirattal (Elsevier, Springer, Wiley, Taylor and Francis, De Gruyter). Kizárólagos tartalmak:NEJM, BMJ, The Economist, The Wall Street Journal stb, kizárólagos folyóiratok az Emeraldtől, Palgrave MacMillantől, Kargertől, stb., valamint kb 1500 nemzetközi napilap, magazin. (A Hospital Colllection is benne van.) ProQuest Scitech Collection: 10 gyűjtemény, amely együtt és önállóan is használhatóak, természettudomány és műszaki tudományok területét lefedve. Mindegyik gyűjteményben azonos a struktúra: bibliográfiák, (pl. ASFA, Medline, Agricola, Metadex, ASFA, Waterline, ANTE, etc) kb 9800 teljes szövegű folyóirat, feldolgozott nem szövegszerű tartalom (képek, táblázatok, diagramok, térképek stb) 10 területen: biológia, mezőgazdaság, akvatika, meteorológia, földtudomány, környezettudomány, számítástechnika, fejlett technológia és űrkutatás, műszaki tudományok, anyagtudomány. Különleges tartalom itt amerikai és európai szabványok.

41

42 DART Europe Kutató könyvtárak hozták létre, azzal a céllal, hogy globális szintű hozzáférés legyen a kutatói disszertációkhoz. Cél az európai e-disszertációk támogatása, fejlesztése, a hozzáférés biztosítása Magyarországi egyetemek is közreműködnek a fejlesztésben: Corvinus, ELTE, SOTE

43 Követelmény A doktori disszertációk és diplomamunkák legyenek:  Repozitóriumokban (OAI-PMH)  Nyílt hozzáférésűek  Letölthetők  Olvashatók  Használhatók

44 Keresés

45

46 Egyszerű keresésre van lehetőség, de szűkíthetünk ország, év, vezetéknév kezdőbetűje, collection (szolgáltató repozitórium), egyetem, nyelv

47 Kereső kifejezés bárhol

48 Browse, Search History 20 perc inaktivitás után törli a rendszer

49 Marked list, megjelölt tételek listázása

50 Segítség a keresésben Kulcsszóra keres Karakterhelyettesítő (csonkolás) *-gal comput*  computer, computational… Keresőmezőben használhatjuk az AND, OR, NOT operátorokat Ha pontos egyezést szeretnénk tegyük idézőjelbe a kereső kifejezést: ”young athletes” Használhatók zárójelek a keresésnél, ha több kifejezést szeretnénk összekapcsolni pl. (Sweden OR Sverige) AND economics Kezeli az ékezetes karaktereket Nem latin írással írt karakterek is kereshetők

51 American Doctoral Dissertations, 1933 – 1955 (EBSCO )

52

53 Keresés: egyszerű és összetett Felhasznált irodalom elérése

54

55

56

57 Köszönöm a figyelmet! Farkas Boglárka farkasb@tf.hu


Letölteni ppt "Előfizetett és szabadon hozzáférhető doktori disszertációk Proquest Dissertations and Theses Global, DART-Europe, American Doctoral Dissertations, 1933."

Hasonló előadás


Google Hirdetések