Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mérő László Egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Felkészülés az elképzelhetetlenre Mozsár 2015. november 28.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mérő László Egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Felkészülés az elképzelhetetlenre Mozsár 2015. november 28."— Előadás másolata:

1 Mérő László Egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Felkészülés az elképzelhetetlenre Mozsár 2015. november 28. mero.laszlo@ppk.elte.hu

2 Átlagisztán és Extremisztán Milyen magas egy átlagos 2 méter fölötti magyar? Milyen korú egy átlagos 90 év fölötti? Mennyi a vagyona egy átlagos 5 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező magyarnak? (kb. 100 van) Mennyi a tőkéje a világban egy átlagos 5 milliárd dollár feletti tőkéjű cégnek? (2012. augusztus: 761 ilyen volt) 203 cm 93 év 22 milliárd Ft 27 milliárd dollár A biológiai élet Átlagisztánban zajlik, a gazdasági ma már Extremisztánban

3 A Gauss-eloszlás Sok apró komponens Variabilitás + stabilitás Tízszeres szóráson kívüli talán ha tízmillió évente… Gauss Cauchy A Cauchy-eloszlás Egy fő komponens Akármilyen kiugró értékek is elő-előfordulnak Szórás egyáltalán nincs Átlagisztán és Extremisztán matekja (Mildovia és Wildovia)

4 Skálafüggetlenség (B. Mandelbrot) Melyik az ötperces, egyórás, egynapos, ill. egyhetes görbe? (GBP/USD) Fraktál (és káosz) ez mind!

5 A káosz világa: a „félvad” világ Matematikai tény: A skálafüggetlen eloszlások mind a Gauss-görbe és a Cauchy-görbe között helyezkednek el - A szelidebb részükben még van egyáltalán szórás 2-es Pareto-kitevőig - A vadabb részükben már nincs 2-es Pareto-kitevő fölött Gauss Cauchy Mandelbrot „szürke hattyúi”: a káosz világa Van ami még a káosznál is kaotikusabb

6 Melyik kaotikusabb: A szív vagy az agy? A káosz a szívben és az agyban átlagisztáni extremisztáni Ingrid Sjöstrand: Néha csontvázról álmodok … – Csak álom volt –, mondja anya. Mintha sokat segítene, hogy a szörnyűség itt belül van és nem ott kívül.

7 A képzelet hatalma Az emberi képzeletben mindig is fontos szerepet játszott Extremisztán gondolatvilága Ez teljesedett ki a virtuális világban, ami a mai Extremisztán létrejöttének fő motorja Amit ember alkotott, az könnyen extremisztáni Amit a természet alkot, az többnyire átlagisztáni kivéve a darwini evolúció által létrehozott „alkotások” Ezért a modern világban szükséges a kettős gondolkodás képessége Noé ekkor 600 éves volt!

8 Átlagisztán (Mildovia) jellemzői Rengeteg tudományos ismeretünk van róla ezért Átlagisztán működése többnyire kiszámítható, a dolgok jól előrejelezhetőek Átlagisztánban: hasznos és célravezető tulajdonság a szabálykövetés nagy meglepetésekre nem kell számítani a közepes kockázatokat célszerű elvállalni a történelem lassan folydogál „a víz az úr” Isaac NewtonAlbert Einstein

9 Extremisztán (Wildovia) jellemzői Kevés tudományos ismeretünk van róla és ami van, pl. a káoszelmélet, fraktálelmélet, skálafüggetlenség, stb. azok épp arról szólnak, hogy a dolgok itt nem jelezhetőek előre Extremisztánban: hasznos és célravezető tulajdonság a szkeptikusság a nagyon kis és nagyon nagy kockázatok célszerűek a történelem hirtelen ugrásokkal halad „a fantázia az úr”

10 Mi jellemzi az okos embert? Átlagisztánban: Jól előre tudja jelezni a jövőt Technikák készülhetnek az okosságából Az elmúlt évszázadokban a fejlődés motorja Speciális tudása van Extremisztánban: Tisztán látja, hogy lehetetlen a jövőt akár közelítőleg is előrejelezni Mégis tud előre alkalmazkodni hozzá Bármikor, szinte bármire konvertálható tudása van

11 A konvertálható tudás - modellek - makettek Mindkettő mögött tudás van, csak másfélék Mivel szivassunk? Legyen MIT konvertálni!

12 A másodfajú változás Az extremisztáni helyzetek enciklopédiája Ugyanabból többet? NE! Valami egészen mást! 1334: Margareta Maultasch a Hochosterwitz várban Párizsi lázadás kezelése 1871-ben A dán király 1944-ben: „Nem oldjuk meg a zsidókérdést, nekünk nincs kisebbségi érzésünk” A dán pornó-liberalizációs törvény 1967, 1969 Légy spontán! – nem megy. Ne hunyd le a szemed, amíg el nem álmosodsz Tom Sawyer kerítésfestése

13 Alkalmazkodás Extremisztánhoz Nem új módszertanok kellenek már maga a módszertan szó is oly fájdalmasan átlagisztáni – de mégis tanítandók a módszertanok! Nincs jóslás, előrejelzés elképzelhetetlenség van, nem valószínűtlenség Komfortzóna elhagyása másodfajú változások Nincs optimalizálás van viszont józan ész, vannak jó modellek és makettek Önálló értékké válik az egyszerűség igenis, van olyan, hogy valaki okos és egyszerű!

14 Köszönöm a figyelmet mero.laszlo@ppk.elte.hu


Letölteni ppt "Mérő László Egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Felkészülés az elképzelhetetlenre Mozsár 2015. november 28."

Hasonló előadás


Google Hirdetések