Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Póker.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Póker."— Előadás másolata:

1 Póker

2 A póker az egyik legnépszerűbb kártyajáték a világon
A póker az egyik legnépszerűbb kártyajáték a világon. Ennek a kártyajátéknak az eredete a német pochenből eredeztethető. A póker kialakulása után valószínűleg az angol bragg-gal és a francia reneszánsz primero játékaival keveredhetett még mire kialakult a mai formája és alapszabályai. Az Amerikai polgárháború alatt fejlődött ki az alap változatból a húzós póker és a stud póker egy-egy változata. Az amerikai változások eredményeképp több, ma már alig ismert változata is kialakult a pókernek, de ekkor fejlődött ki, a ma oly nagy népszerűségnek örvendő közösségi póker alap változata is. A játék idővel Amerikából eljutott Ázsiába és Európába is, ez főleg az amerikai katonák segítségével történhetett meg.

3 A póker, mint stratégiai játék
Sokan úgy gondolják, hogy a póker csupán szerencsejáték. De a póker többről szól, mint a szerencse. A játék során ki lehet számolni a kezünkben lévő lapok esélyét, meg lehet figyelni az ellenfelek viselkedését és az asztalon lévő lapokat és az ellenfél játékát összevetve, meg lehet becsülni kezünk erősségét.

4 Erre itt egy jó példa: 10 ember ül az asztalnál, mindenkinél 10
Erre itt egy jó példa: 10 ember ül az asztalnál, mindenkinél zseton van. Húsz óra játék után az egyik embernek zsetonja van, és van olyan is, aki már többször is újravásárolta magát (elfogyott a zsetonja és vásárolt még et, hogy tovább tudjon játszani). Ebből arra lehet következtetni, hogy akinek zsetonja van, jobb játékos, mint akinek már többször elfogyott a pénze. Ilyenkor már nem csak azért van több az egyiknek, mert nagyobb a szerencséje. A nagy számok törvénye alapján a tíz embernek húsz óra alatt megközelítőleg ugyanannyiszor volt a legjobb keze az asztalnál (tegyük fel, hogy húsz óra alatt 1200 menetet játszottak, akkor elvileg mindenkinek körülbelül120-szor kellett volna győzni). De valamiért az egyik többször győzött, mint a másik. Ezt nem lehet arra fogni, hogy "a szerencse ma az ő oldalán van", mert minél többet játszik valaki, a "szerencsés sorozatok" és a "pechsorozatok" száma kiegyenlítődik.

5 Póker matematika Preflopnak nevezik azt az időszakot, ami flop, azaz a középre kirakott három nyílt lap és az osztás között telik el. A preflop táblázat azt mutatja meg, hogy mekkora esélyünk van a nyerésre a kapott, kezünkben lévő két kártyával. A Holdem játékban különösen fontos az indulási stratégia, azaz hogy érdemes-e a kapott két lappal elkezdeni pókerezni. A táblázat ténylegesen nem segít a nyerési esély pontos kiszámításában adott számú ellenfél esetén, de az arányok becslésében segítséget nyújt. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés az időnk a matematikai műveletekre, számolásokra. Mindössze az outok (megmutatja az esélyét, hogy milyen gyakran jön turnben vagy riverben egy várt lap) vagy a biztos nyerést jelentő lap érkezési esélyének számítására van időnk optimális esetben. A számítás tehát csak annyit árul el, mennyi eséllyel javul a meglévő lapunk.

6 A matematika pókerben való hasznosítása tehát több korlátba ütközik
A matematika pókerben való hasznosítása tehát több korlátba ütközik. A biztos valószínűség kiszámítása jelenlegi tudásunk szerint szinte lehetetlen, csak egyszerű műveletek elvégzésére van lehetőségünk. A komolyabb matematikai műveletek alkalmazása a póker játék során azért is nehézkes, mert a matematikai képletek, algoritmusok nem „számolnak” az ellenfelek irracionális vagy váratlan döntéseivel. Az értékelési folyamat nagyon bonyolult, és a mostani törvényszerűségek szerint nem lehet egzakt algoritmusokkal leírni. A pókerben tehát nincs is pontos valószínűség, mert az ellenfelek is irracionális vagy intuitív döntéseket hoznak gyakran, amiket racionális eszközökkel nehéz megfogni. A pókerben tehát inkább a játékrutin és az outok tippelése segíthet.


Letölteni ppt "Póker."

Hasonló előadás


Google Hirdetések