Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa 2013.04.15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa 2013.04.15."— Előadás másolata:

1 Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa 2013.04.15.

2 Teniszlabda a dobozba… Most az lesz a feladatotok, hogy mindenki saját kezűleg tegye be a 3 labdáját ebbe a dobozba ezen a nyíláson keresztül, lehetőleg minél gyorsabban, mert mérni fogom az időt!

3 Teniszlabda a dobozba… Most egy motivációt és ügyességet vizsgáló kísérletben vesztek részt. – Ez a doboz az életesély. – A labdák jelentik az életet. Az marad életben, aki minden labdáját saját kezűleg be tudja tenni a dobozba, – amikor életveszély van.

4 Folyt… Ha azt mondom majd (valamikor a gyakorlat során): „RIADÓ”, akkor tört ki a tűz, akkor van életveszély. Az menekül meg, akinek minden labdája bent van a dobozban. De: a menekülési esély csak egy ideig él, és utána már nincs menekvés!!! meneküljetek, amint meghalljátok, hogy „RIADÓ”.

5 STAI STAI (Spielberger 1970) State-Trait Anxiety Inventory Állapot- és vonásszorongást mér. 20-20 kérdésére egyenként 1-4 pontot lehet kapni, így az összeg 20 és 80 pont között változhat. Annyi pont, amennyit bekarikáz a személy. Fordított tételek (ahol 1=4): – állapotszorongás:1., 2., 5., 8., 10., 11., 15., 16., 19., 20. – vonásszorongás: 21., 26., 27., 30., 33., 36., 39.

6 STAI II. Eredetileg egészségesekre Később belgyógyászat, sebészet, neuropszichiátria stb… 1977 végére már 26 nyelvre lefordították Legfőbb erénye: elválasztja a pillanatnyi szorongást az általános szorongásra való hajlamtól Nézzük, hogyan változhatnak ezek? (saját)

7 STAI III. Vonásszorongás (hajlam, trate): a szorongásra való általános hajlamot mint személyiségvonást jelenti, tehát hogy valaki mennyire „szorongó”. Kialakulását egyéni életesemények befolyásolják. Hajlamszorongók: (1) az önbecsülést fenyegető helyzetekben (pl. IQ-mérés, egyéb vizsgálatok), (2) az interperszonális kapcsolatok realizálása közben (pl. első randevú) szoronganak különösen.

8 STAI IV. Pillanatnyi vagy aktuális, állapot (state) szorongás: „éppen most” szintet méri fel. Az általános hajlam azt határozza meg, hogy az illető kognitív szinten hogyan dolgozza fel az ingereket általában, a pillanatnyi szorongás pedig az ingerek aktuális feldolgozásának eredménye.

9 HADS

10 Hospital Anxiety and Depression Scales (Zigmond & Snaith, 1983) Validált, magyar standard, többféle mintán (Muszbek, Szekely, Balogh, Molnár, Rohánszky et al 2006) Pontozás: 0-3 Likert skála Fordított tételek (0-3): 1. 3. 5. 6. 8. 10. 11. 13. Szorongás: 1. 3. 5. 7. 9. 11. 13. Depresszió: 2. 4. 6. 8. 10. 12. 14.

11 HADS "The test’s authors recommended that, for the Anxiety and Depression scales alike, raw scores of between 8 and 10 identify mild cases, 11–15 moderate cases, and 16 or above, severe cases (Snaith & Zigmond, 1994).” Egészségeseken a ‘D’ skálának padlóhatása van Az ‘A’ skála a STAI-val magasan korrelál Nem merevek az övezetek! „…hogyan érezte magát az elmúlt héten?”

12 A pánikhelyzet modellezése

13 Megbeszélés Mi volt a stratégiátok? Milyen élményeitek, gondolataitok voltak –miközben vártatok a riadójelre? –és amikor menekülni próbáltatok? Volt tumultuózusabb jelenet, amikor akadályoztátok egymást? Megfigyeltetek magatokon vegetatív izgalmi tüneteket is?

14 Tapasztalt jelenségek (elvárt) általános izgalom kevéssé konvencionális magatartásformák megjelenése (pl. asztalon átugrás, hogy gyorsabban odaérjenek, lökdösődés) egymás akadályozása (a túlzott igyekezettől vagy úgy is, hogy aki már betette a labdáját, nem ad gyorsan helyet a többieknek)

15 PÁNIK Szociálpszichológiai def. (Brown): a menekülésre irányuló viselkedésnél nem tartjuk be a társadalmi normákat. Mi okozza a normák áthágását? (Mintz) – nem a heves érzelem, – hanem a helyzet sajátos észlelése és a várható valószínűségek értékelése Kialakulásához szükséges: –a kétséges kimenet, –instabil nyereségstruktúra (a tömeg (csoport) tudatában legyen annak, hogy van esély a menekülésre, de az is lehet, hogy „nem ússza meg”). Mintz-féle alumínium kúpok (az egyén viselkedése attól függ, hogy mások hogyan viselkednek: kivárás vagy tolakodás)

16 Fóbiák, pánik/betegség határterületek Fóbiák listája: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B3bi%C3 %A1k_list%C3%A1ja http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B3bi%C3 %A1k_list%C3%A1ja DSM-IV. Pánikzavar VS egy pánikroham http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es- tunet/panikzavar-panikbetegseg-104971.html Egészségpszichológia, testi betegségek Fight-or-flight VS „Tend-and-befriend”

17 Bagdy Emőke a szorongásról https://www.youtube.com/watch?v=dhjpd-y6SZY


Letölteni ppt "Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa 2013.04.15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések