Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.04.20.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.04.20."— Előadás másolata:

1 10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.04.20

2 Teniszlabdás kísérlet „Most az lesz a feladatotok, hogy mindenki saját kezűleg tegye be a 3 labdáját ebbe a dobozba ezen a nyíláson keresztül, lehetőleg minél gyorsabban, mert mérni fogom az időt!”

3 Teniszlabdás kísérlet „Most egy motivációt és ügyességet vizsgáló kísérletben vesztek részt. Ez a doboz az életesély. A három labda az élet. Az marad életben, aki mind a három labdát saját kezűleg be tudja tenni a dobozba, amikor életveszély van. Ha azt mondom majd (valamikor a gyakorlat során – lehet, hogy egy perc múlva, de lehet, hogy csak az óra végén), tehát ha azt mondom „Riadó!”, akkor tört ki a tűz, akkor van életveszély. Az menekült meg, akinek mind a három labdája bent van a dobozban.” DE: menekülési esély csak egy ideig él, egy bizonyos idő után beomlik az épület, becsapódik az ajtó (ha a tenyeremmel lefedem a nyílást) és akkor már nincs menekvés. Tehát a feladat: meneküljetek, amint meghalljátok, hogy „Riadó!”.

4 Szorongás Állapot vagy vonás?

5 STAI STAI (Spielberger, 1970) State-Trait Anxiety Inventory Állapot- és vonásszorongást mér. 20-20 kérdésére egyenként 1-4 pontot lehet kapni, így az összeg 20 és 80 pont között változhat. Annyi pont, amennyit bekarikáz a személy. Fordított tételek (ahol 1=4): állapotszorongás:1., 2., 5., 8., 10., 11., 15., 16., 19., 20. vonásszorongás: 21., 26., 27., 30., 33., 36., 39.

6 STAI Eredetileg egészséges felnőttekre lett kidolgozva, de később más mintákon is használták (pl. neuropszichiátria) Több nyelvre lefordították State (állapot) és Trait (vonás) különválasztása méréshez először! Magyar változat: Sipos Kornél, 1988

7 Szorongás Vonás/Hajlam/Trait = a szorongásra való általános hajlam, személyiségvonás Nagy egyéni különbségek (hatások, élmények, tapasztalatok) Hajlam-szorongók: Önbecslést fenyegető helyzetekben Interperszonális kapcsolatok realizálása közben Az ingerek általános kognitv feldolgozása Aktuális szorongás = a szorongás „éppen most” szintje Az ingerek aktuális feldolgozásának eredménye

8 HADS HADS (Zigmond & Snaith, 1983) Hospital Anxiety and Depression Scale 14 + 1 tétel: 7 tétel a szorongást, 7 a depressziót méri, 1 tétel a validitást méri 0-3-ig terjedő Likert-skálán pontoz Fordított tételeket is tartalmaz! Magyar mintára adaptálták: Muszbek, Szekely, Balogh, Molnár, Rohánszky és mtsai, 2006

9 HADS "The test’s authors recommended that, for the Anxiety and Depression scales alike, raw scores of between 8 and 10 identify mild cases, 11–15 moderate cases, and 16 or above, severe cases (Snaith & Zigmond, 1994).” Egészségeseken a ‘D’ skálának padlóhatása van Az ‘A’ skála a STAI-val magasan korrelál Nem merevek az övezetek! „…hogyan érezte magát az elmúlt héten?”

10 EDA - kísérlet Kérek szépen egy önként jelentkezőt! Néhány egyszerű feladat végrehajtása, közben EDA mérése Mély levegővétel Gondolj valakire Visszafelé számolás Mit láttunk? Történetek mesélése (előtte kint gondold ki – 2 igaz + 1 hamis)

11 EDA - kísérlet Többiek: 3 csoport A: verbális jelek figyelése B: non-verbális jelek figyelése C: EDA-értékek figyelése Megbeszélés: Melyik történet volt igaz/hamis? Mit vettetek észre?

12 RIADÓ!!!

13 A pánikhelyzet modellálása - megbeszélés Mit tapasztaltatok? Lökdösődés, tolongás vs együttműködés Vegetatív változások Milyen stratégiához folyamodtatok?

14 A pánik (ld. részletesen Dúll & Varga (1993). Ált.pszi.gyakorlatok) Brown: ha nem tartjuk be a szociális normákat Mintz: a helyzet sajátos észlelése + várható valószínűségek értékelése meghatározó Feltétele: a csoport tudatában van annak, hogy van esély a menekülésre, de lehet, hogy nem ússza meg Csak a veszély vagy az attól való félelem NEM okoz pánikot  nincs pánik ott, ahol megszűnik a menekülés esélye (pl. bányaszerencsétlenség) vagy ahol teljesen biztos a menekülés Bostoni Irokéz színház égése – modellezés  a pánik fő feltétele az „instabil nyereségstruktúra” Brown  hasonló a fogolydilemma helyzethez „nem zérus összegű helyzet” r

15 Fóbiák Irreális félelem bizonyos tárgyaktól, emberektől, helyzetektől. Sokféle fóbia 3 nagy csoport: agorafóbia, szociális és speciális fóbia Érdekességként – fóbiák listája: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B3bi%C3%A1k_list %C3%A1ja

16 Aktivitás

17 STAI – 2. kitöltés Töltsétek ki újra, a pillanatnyi állapototoknak megfelelően! Megbeszélés, összevetés a korábbi eredményekkel…

18 Kötelező irodalom  Dúll A., Varga K. (1993). Általános pszichológiai gyakorlatok II. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 4., 5., 17-21. sz. gyakorlat.  Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B. L., Loftus, G. R. (2005). Atkinson & Hilgard Pszichológia. Harmadik kiadás. Budapest: Osiris Kiadó, 542-558. és 566-583. o.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék 2015.04.20."

Hasonló előadás


Google Hirdetések