Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges táplálkozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges táplálkozás"— Előadás másolata:

1 Egészséges táplálkozás

2 Miért fontos az egészséges táplálkozás?
Amit megeszel és megiszol, abból van energiád, abból növekedsz és a tested abból újul meg. Nem mindegy, hogy mit „tankolunk”!

3 Körülmények Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Evés közben az evésre figyeljünk!

4 Étkezési „menetrend” Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.

5 Napi 5 étkezés

6 Mennyiség „Nem jóllakni kell, hanem megelégedni!”
Jóllakás: tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

7 Alapos rágás Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! „Lassan rágsz, tovább élsz."

8

9 Gyümölcsök Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt!
Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél óra szünetet!

10

11 A gyümölcs frissít, a gabona táplál, a zöldség tisztít.
Délelőtt a gyümölcs, délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben!

12 Teljes kiőrlésű gabona, zöldség
Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett.

13 Élő étel Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is!
Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

14 Tiszta víz, tea Közvetlen fogyasztásra és sütés- főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvíz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, PI-víz, tisztított víz. Igyunk gyógynövényekből készített teákat!

15 Napi folyadékszükséglet

16 Változatosság Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

17 Táplálkozáspiramis

18 Elkészítési mód Együnk kevésbé zsíros ételeket.
Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

19 Sózzunk? Élvezd az ételek természetes ízét!
Az elkészült ételekben elég só van, ne tegyél rá többet! Az ételek változatos ízesítésére fűszereket is használhatunk.

20 Süti minden nap? Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket. Soha ne étkezések között, főleg ne helyette együnk sütit.

21 Cukor? Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket.

22 Ne a tévére hallgass, ha eszel!
Ne azért vegyünk meg egy élelmiszert, mert tetszett annak a reklámja!

23 Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz okosan!

24 Videók Az egészséges táplálkozás alapjai – Mit és hányszor egyek egy nap, egy héten Az egészséges táplálkozás alapjai - a vitaminok és ásványi anyagok Egy egészséges nap az iskolában - egészségtudatos iskolai kultúra

25 Forrás gyogyitas/taplalkozas/a-termeszetes-eletmodnak- megfelelo-taplalkozas-12-aranyszabalya gasztronomia/cikkek/az_egeszseges_taplalkozas_12_p ontja/


Letölteni ppt "Egészséges táplálkozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések