Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Divat az ókortól a Napkirály századig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Divat az ókortól a Napkirály századig"— Előadás másolata:

1 Divat az ókortól a Napkirály századig

2 Ókor Az ókori Egyiptom az egyik legkifinomultabb kultúrával rendelkezett, ami az öltözködésben és a szépségápolásban is megnyilvánult. A ruhák lenből, esetenként a gyapjúból készült Előfordult, hogy az anyagokat befestették, ekkor kék, sárga, piros festékkel dolgoztak, de általában meghagyták a kelme természetes, világosbarna színét.

3 Középkor A középkorban sokféle öltözködés volt jelen attól függően, hogy milyen befolyás alatt álltak a területek. Jellemző öltözékük a köpenyszerű kabát és nadrág volt. Az angolszászok főként tunikát hordtak. A társadalmi különbségek csak a ruhák anyagában voltak érezhetők. Így a gazdagoknak selyem vagy gyapjú, a szegényebbeknél vászonszövet volt jellemző. A férfi és női viseletben nem sok a különbség.

4 Divat és illem napkirály korában
A 17. században a divatot a versailles-i udvar szabta meg. A Napkirály udvarából havonta küldték a felöltöztetett, életnagyságú bábukat Európa fővárosiba. A divat elnőiesedett, és ennek egyik jellegzetessége a paróka volt. Parókát már az ókorban is hordtak, de a Napkirály udvarában újra divatos lett. Általában az emberi hajból vagy valamilyen állatszőrből készült. A szegénye gyakran adták el a hajukat parókakészítőknek. A kor tisztálkodási szokásaiból adódik, hogy a parókát viselője gyakran nem tartotta tisztán. Nem volt ritka a hajtetűk elszaporodása sem. Előnye volt viszont, hogy a fejet melegen tartotta.


Letölteni ppt "Divat az ókortól a Napkirály századig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések