Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZÉPKOR -RENESZÁNSZ zenéje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZÉPKOR -RENESZÁNSZ zenéje"— Előadás másolata:

1 KÖZÉPKOR -RENESZÁNSZ Készítette: Szabóné L. Éva

2 A művészettörténet a középkort a Római Birodalom bukásától (476) kb. a XV. Század végéig, Amerika fölfedezéséig (l492) számítja. Ebben az időszakban alakult ki és virágzott a képzőművészetben és az építészetben a román és a gót stílus. 476 1492

3 A reneszánsz ember életéhez hozzátartozott a muzsika. A zene hirdette az emberközpontúságot és az anyanyelv szépségét.

4 Egyházi és világi kórusművek Polifónia: a szólamok összefonódása Kánonok (ünnepélyesebb) Homofónia: egyfajta alárendeződés Refrének (lendületes tempó)

5 A reneszánsz zene műfajai: Mise: imaszövegekre épül, 5 tétele van. A zárás általában eget ostromló fohász. Motetta: latin nyelvű, vallásos tárgyú, több szólamú kórusmű. Madrigál: szövege nemzeti nyelvű, a kor szerelmi költészetéből merít.

6 Reneszánsz hangszerek 15 és 16. században uralkodó az énekes zene.  Violacsalád  Furulyák  Billentyűs és húros hangszerek megjelenése

7 Giovanni Pierluigi da Palestrina A legnagyobb egyházi zeneszerző. Több, mint 600 művet komponált.

8 Orlando di Lasso Egész Európát beutazta, minden műfajban jártas volt és az egységes stílust képviselte. 2000 műve maradt ránk, ezek közt 1200 motettát tartalmazó gyűjteménye.

9 A reneszánsz zenéje Magyarországon Magyarország 3 részre szakadt. Megjelentek a középkori krónikások utódai, a vándor költők és lantosok. A XVI. Század magyar zenéjének jellegzetes műfaja a históriás ének, mintegy 40 ilyen dallamunk maradt fenn.

10 Tinódi Lantos Sebestyén a XVI. Századi énekirodalom legjelentősebb képviselője. Dalait a Cronika (Krónika) című gyűjteményébe rendezte, melyet 1554-ben Kolozsvárott nyomtattak ki.

11 Tinódi Lantos Sebestyén

12 Bakfark Bálint A reneszánsz kóruspolifóniát ültette át lantjátékra.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "KÖZÉPKOR -RENESZÁNSZ zenéje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések