Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Technológiai újítások és kirekesztés A transzformatív társadalmi innovációk jelentősége Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Technológiai újítások és kirekesztés A transzformatív társadalmi innovációk jelentősége Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont."— Előadás másolata:

1 Technológiai újítások és kirekesztés A transzformatív társadalmi innovációk jelentősége Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont AKUT Egyesület Periféria Nyári Egyetem, Irota. 2015. 08. 16.

2 Bevezetés A technológiai változás „mellékhatásainak” felismerése nyomán: –„Zöld” / „öko” innováció„business as usual” –Társadalmi innováció→ fenntartását –Felelősségteljes innovációsegítik elő Az érvelésem fő pontjai: A „business as usual”-ből eredő problémák nem oldhatók meg foldozgatással Jelentős szerepe lehet a transzformatív társadalmi innovációknak

3 Mi a technológia? Technikai tárgy (artefact) –Pl. személyautó Technika (technique): –Pl. robotizált gyártás A termelés szocio-technológiai rendszere –Pl. Bányászat, alkatrész gyártás, szállítás stb. A használat szocio-technológiai rendszere –Pl. Utak, benzinkutak, KRESZ szabályok, helyváltoztatásra épülő társadalmi-gazdasági berendezkedés A négy aspektus elválaszthatatlan egymástól! (technológiai rendszer)

4 Modernizáció és technológia A technológia jól táplálja a szétválasztás illúzióját „Technology is men’s instrument of liberation from nature – what makes men more truly human” (Mesthene techno-optimista kiáltványa) Természet (természet működése) Ember (társadalom működése) KONTROLL DE: A modernizáció programja önellentmondást hordoz magán – egy olyan rendszerre hatunk, amelynek mi is része vagyunk.

5 „Sohasem voltunk modernek” Andrew Feenberg: „When “humanity” conquers nature, it merely arms some humans with more effective means to exploit and oppress other humans…” „actions that harm the natural environment come back to haunt the perpetrators…” A kirekesztés formái: Nem fér hozzá / hozzáfér de nem szélesíti a lehetőségeit Korábbi választási lehetőségek megszűntetése Az életre hívott új lehetőségek ellentétesek az értékeivel / érdekeivel Bruno Latour A kirekesztés rendszerszerű / politikai szférán kívül történik / nehezen detektálható technological underclass (?)

6 Két példa a kirekesztésre Élelmiszer adalékanyagok „Mentes termékek” mint a rendszer válaszai ↓ Az érzékenyek (nem szándékolt) elnyomásának fenntartása Az adalékanyag-érzékenyek szempontjainak szisztematikus háttérbe szorulása Visszapattanó hatás Természeti erőforrásokkal takarékoskodó innovációk ↓ Természeti erőforrások fokozottabb használata A természeti környezet szempontjainak rendszerszerű kirekesztése

7 Három alapvetőnek tűnő kérdés Milyen „térben” jönnek létre az innovációk (milyen társadalmi viszonyokat, értékeket lehetnek képesek tükrözni) Milyen folyamat révén jönnek létre az innovációk (ki bír befolyással, ki marad ki, ki formál jogot az „igazságra” és milyen alapon) Milyen használati térbe helyezzük be az innovációkat (hogyan viszonyul az újdonság a fennálló struktúrákhoz)

8 További példák Liter of lightMagicMe Playground Access ASD

9 Üzenet A modernizációs problémák megoldásához szükséges a technológiai színtér újragondolása, de a megoldás nem a technológiai újításokban keresendő A technológiai színtér újragondolásának elemei: –A piac, mint lecsupaszított tér alkalmatlansága –A technológiai döntések folyamatának demokratizálása (érintettek részvétele) –A technológiák társadalmi tartalmának demokratizálása (a használat terének megváltoztatása) ↓ Transzformatív társadalmi innovációk

10 Megvitatásra szánt kérdések 1.Átlagra vagy szélsőségekre tervezni? 2.Végső soron feloldhatók-e az érdek- és értékkonfliktusok (pont a technológiai újítások révén), vagy csak a hatalmi viszonyok rendezhetők át? 3.Mikor transzformatív (hol / hogyan / hová)

11 Köszönöm a figyelmet! E-mail: bajmocyz@eco.u-szeged.hu


Letölteni ppt "Technológiai újítások és kirekesztés A transzformatív társadalmi innovációk jelentősége Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont."

Hasonló előadás


Google Hirdetések