Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva."— Előadás másolata:

1 „FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva

2 A résztvevők véleménye alapján a munka világában hangsúlyosabb probléma a stressz okozta teljesítmény-változások.. Az alkohol- és droggal kapcsolatos szenvedélybetegség, amely következményként is jelentkezhet, fontos tényező, azonban a vélemények jobban megoszlanak. 1.Fontos probléma, hogy egyes munkavállalók túlzott mértékben fogyasztanak alkoholt, vagy drogot használnak. 2.Az emberek növekvő stressz terhelése a munkateljesítmény csökkenésében megmutatkozó fontos probléma.

3 Szembesült-e már a munkahelyén alkohol-, vagy drog-probléma miatt bekövetkezett balesettel? Beavatkozási lehetőségek Jogszabályi feltételek; Módszertani lehetőségek; MUNKÁLTATÓI SZABÁLYZATOK - ellenőrzés szabályai - adatgyűjtés,-kezelés szabályai - következmények szabályai Negatív Pozitív Munkaviszony megszüntetése - Munkáltatói támogató rendszer - Feltételhez kötött rehabilitáció a foglalkoztatás mellett; - Érdekel-e bennünket az ok? - Történik-e ellenőrzés a befolyásoltságra? - Megvonásos állapotok, mint tényezők? - Elkerülő stratégia a lehetséges következmények miatt? NINCS MEGBÍZHATÓ ADAT!

4 Szembesült-e már a munkahelyén alkohol-, vagy drogprobléma miatt kialakult más káros következménnyel? Beavatkozási lehetőségek - Korai szűrés, kiemelés lehetősége- foglalkozás-egészségügyi szolgálat kiemelt szerepe; - Munkahelyi vezetők képzése, érzékenyítése- korai felismerés, rehabilitációs folyamat elindítása; - Munkavállalók tájékoztatása, figyelem felkeltése, támogató társas környezet kialakítása, segítése; - Szociális támogató rendszerek hozzáférhetőségének biztosítása, közvetítő szerepek; JELENLEG A KIALAKULT BETEGSÉGGEL SZEMBESÜLÜNK. NE VÁRJUK MEGAMÍG KIALAKULNAK! AZ ELSŐDLEGES MEGELŐZÉS EGYÉRTELMŰ FONTOSSÁGA! - Testi,- szellemi,- magatartás tünetek, zavarok; - Munkateljesítmény, motiváció csökkenése; -Szociális környezeti ártalmak (munkahelyi, család, társadalmi-foglalkoztatási következmények) MUNKAERŐ-VAGYON?!

5 Eltérés a szükségletek és lehetőségek között, 1.

6 Eltérés a szükségletek és lehetőségek között, 2. Mérőeszközök, technológiák bemutatása, gyakorlati alkalmazása, eredmények értékelése; Munkahelyi- és egyéni stressz, munkafeltételek átfogó kutatásai és további felmérések folytatása munkáltatói színtereken; Jelenleg rendelkezésre álló adatok, tapasztalatok problémaorientált feldolgozása; Munkahelyekre adaptált programok kidolgozása; „Eset kezelő team” létrehozása - melyben a munkáltató által megbízott összekötő személy prezentál és javaslatot kap a megoldásra; Egészségügyi-rehabilitáció Munkabiztonsági Szociális - Foglalkozás-egészségügy - Családsegítő -ORSZI, Munkaügyi Központ - Ifjúságvédelem bűnmegelőzés -Addiktológia; - Támogató szolgálatok

7 Kistérségi Partner Program javaslatok a lehetséges együttműködésre 1. Átfogó munkafeltétel kutatás, helyzetfeltárás folytatása (KKV, közintézmények), folyamatos értékelés 2. A már rendelkezésre álló ellátási formák, lehetőségek feltárása, folyamatos nyomon követése 3. Modul programok kidolgozása céljából szakmai csoport létrehozása 4. Kistérségi szintű, komplex támogató csoport létrehozása a rehabilitáció és reszocializáció érdekében

8 Munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program pozicionálási lehetősége Kistérségi Partner Program Partnerség, közös cselekvés: az általunk kialakított rendszer feltételezi a problémában érdekelt társadalmi, állami és civil szervezetek kapcsolatát és együttműködését. Átfogó megközelítés: a programban megvalósuló cselekvések a szűrés – prevenciótól a rehabilitációig és a reszocializációig a szükséges lépések teljes körét átfogják. A különféle szakmák és szakterületek összehangolt cselekvését valósítja meg. Hosszú távra történő tervezés: A projekt a munkaszervezet belső szervezetfejlesztésében a humán erőforrás fejlesztés egyik eszköze, mely szervesen kiegészíti a személyzeti politika rendszerét. A foglalkozás- és szociálpolitikai, valamint népegészségügyi programok céljaihoz biztosított a kapcsolat. Komplex vállalati pszicho-szociális kérdésekre vonatkozó szabályok kialakítása, melyek képesek az egyensúly megteremtésére a tiltás és szankciók, illetve a segítés-támogatás között. „Munkára képes állapot”- eltérő joggyakorlatának kompenzálása, az esélyegyenlőtlenség kezelése (drog- bűncselekmény; alkohol-alkoholszonda; gyógyszer-betegség) Munkaegészségügyi tevékenység jelentősége, támogatása a humánerőforrás fejlesztése érdekében; Rehabilitáció a munka világában - az új rehabilitációs eljárásban az irányított foglalkoztatásban és kötelező együttműködésben, terápiás ellátás mellett legyen sikeres a munkaerő-piacra való visszajutás; Munkahelyen lehetőség a problémafeltárásra, közvetítő funkciók kialakítása az ellátó rendszerek felé (szociális, egészségügyi stb.) Képzések, képesség- készségfejlesztések, támogató társas kapcsolatok, rendszerek megjelenése; Bűnmegelőzésben a prevenciós, büntetés-végrehajtásban a reszocializációs tevékenységek kiemelt támogatása.


Letölteni ppt "„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések