Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ."— Előadás másolata:

1 INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ

2 Kettős kihívások 2007 és 2013 közötti időszak lezárása – 64 ezer támogatott pályázat – 8900 milliárd Ft kötelezettségvállalás – „Egyetlen centet sem hagyunk Brüsszelben!” 2014 és 2020 közötti időszak elindítása – 712 ezer Ft/fő Második legjobb érték Európában – 34 milliárd EUR: Abszolút értékben a harmadik hely a tagállamok között. (25 mrd a kohéziós politika keretében, 9 mrd a közvetlen kifizetések révén)

3 A Partnerségi Megállapodás Benyújtás: 2014. március 7. Az Európai Bizottság jóváhagyása: 2014. augusztus 29. Magyarország EU2020 célokhoz történő hozzájárulását rögzíti – Gazdasági, társadalmi és környezeti célok – Eljárási és intézményi keretek A magyar érdekek sikeres képviselete – ERFA bevonása az élelmiszeripari feldolgozás finanszírozásába – Alacsonyrendű közúthálózat fejlesztése lehetővé vált – KKV-k támogatásában továbbra is használhatók a vissza nem térítendő támogatások

4 EU 2020 célkitűzések teljesítése A hazai GDP 1,8-át fordítsuk kutatás-fejlesztésre; A munkaképes korúak 75%-a dolgozzon; A szegénységben élők száma 450.000 fővel csökkenjen; A korai iskolaelhagyók aránya 10%-ra csökkenjen; ÜHG-k kibocsátása 10%-kal csökkenjen, az energiahatékonyság 10%-kal növekedjen, a megújuló energiaforrások részaránya érje el a 14,65%-ot.

5 Újdonságok az eljárásrendben Az átalakítások célja: – Átláthatóság biztosítása; – Szakpolitika és fejlesztéspolitika közötti együttműködés erősítése; – Széttagoltság csökkentése; – Térségi decentralizáció, a megyék megerősítése a tervezésben és a végrehajtásban is; – Felesleges pályázatok és adminisztrációs terhek megszüntetése, fókuszált forrásfelhasználás.

6 Az eljárásrendek Kiemelt eljárás: – Közfeladathoz kapcsolódó fejlesztés esetén ne legyen verseny, ha jogszabály vagy kormányzati kijelölés alapján történik a végrehajtása. Standard eljárás: – Klasszikus, versenyalapú pályázat, ahol a versenynek van hozzáadott értéke (pl. innováció). – Az EU támogatás csak kiegészítés, nem pedig mentőöv! Egyszerűsített eljárás: – Objektív szempontokon alapuló, gyors kiválasztás.

7 A támogatások hozzáférhetősége Egyszerűsítések – Halasztott önerő Csak a projektvégrehajtás végén kell a saját erőt biztosítani. – Gördülő előlegnyújtás „Soft” költségek minimalziálása Projektmenedzsment 2,5%(2-12% helyett, előrehaladáshoz kötötten) Műszaki ellenőrzés 1% (2-7% helyett) Kommunikáció 0,5%(0,5-2% helyett) Kevesebb, de célzottabb, hatékonyabb pályázat!

8 Az első kiírások 1.A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása GINOP, 1,1 mrd Ft 2.A munka és a magánélet összeegyeztetését segítő programok GINOP, 1 mrd Ft 3.Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP, 1,3 mrd Ft 4.Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok EFOP, 2,5 mrd Ft

9 Az első kiírások 5.KKV-k termelési kapacitásainak bővítése GINOP, 8,5 mrd Ft 6.KKV-k piaci megjelenésének támogatása GINOP, 1,5 mrd Ft 7.Ifjúsági Garancia (25 év alatti, szakképesítéssel nem rendelkező, munkanélküli fiatalok számára) GINOP, 36 mrd Ft 8.Ivóvízminőség-javító projektek megvalósítása KEHOP, 8,7 mrd Ft 9.Szennyvíz-elvezetés és –tisztítás, szennyvízkezelés KEHOP, 50 mrd Ft

10 További információk www.palyazat.gov.hu www.fejlodobaranya.hu

11 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések