Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ."— Előadás másolata:

1 INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ

2 Kettős kihívások 2007 és 2013 közötti időszak lezárása – 64 ezer támogatott pályázat – 8900 milliárd Ft kötelezettségvállalás – „Egyetlen centet sem hagyunk Brüsszelben!” 2014 és 2020 közötti időszak elindítása – 712 ezer Ft/fő Második legjobb érték Európában – 34 milliárd EUR: Abszolút mértékben a harmadik hely a tagállamok között. (25 mrd a kohéziós politika keretében, 9 mrd a közvetlen kifizetések révén)

3 A Partnerségi Megállapodás Benyújtás: 2014. március 7. Az Európai Bizottság jóváhagyása: 2014. augusztus 29. Magyarország EU2020 célokhoz történő hozzájárulását rögzíti – Gazdasági, társadalmi és környezeti célok – Eljárási és intézményi keretek A magyar érdekek sikeres képviselete – ERFA bevonása az élelmiszeripari feldolgozás finanszírozásába – Alacsonyrendű közúthálózat fejlesztése lehetővé vált – KKV-k támogatásában továbbra is használhatók a vissza nem térítendő támogatások

4 EU 2020 célkitűzések teljesítése A hazai GDP 1,8-át fordítsuk kutatás-fejlesztésre; A munkaképes korúak 75%-a dolgozzon; A szegénységben élők száma 450.000 fővel csökkenjen; A korai iskolaelhagyók aránya 10%-ra csökkenjen; ÜHG-k kibocsáta 10%-kal csökkenjen, az energiahatékonyság 10%-kal növekedjen, a megújuló energiaforrások részaránya érje el a 14,65%-ot.

5 Újdonságok az eljárásrendben Az átalakítások célja: – Átláthatóság biztosítása; – Szakpolitika és fejlesztéspolitika közötti együttműködés erősítése; – Széttagoltság csökkentése; – Térségi decentralizáció, a megyék megerősítése a tervezésben és a végrehajtásban is; – Felesleges pályázatok és adminisztrációs terhek megszüntetése, fókuszált forrásfelhasználás.

6 Az eljárásrendek Kiemelt eljárás: – Közfeladathoz kapcsolódó fejlesztés esetén ne legyen verseny, ha jogszabály vagy kormányzati kijelölés alapján történik a végrehajtása. Standard eljárás: – Klasszikus, versenyalapú pályázat, ahol a versenynek van hozzáadott értéke (pl. innováció). – Az EU támogatás csak kiegészítés, nem pedig mentőöv! Egyszerűsített eljárás: – Objektív szempontokon alapuló, gyors kiválasztás.

7 A támogatások hozzáférhetősége Biztosítéknyújtás rendszerének könnyítése – Nem szükséges biztosíték: Két lezárt év, pozitív eredmény és a támogatás mértékét elérő adóteljesítmény esetén. Ha az ügyfél vállalja az évenkénti, teljes NAV-ellenőrzést. – A vállalkozás vezetőjének személyes felelősségvállalása szükséges. – A biztosíték a fenntartási időszakban 50%-ról 10%-ra csökkenhet. – Formája lehet kötelező felelősségbiztosítás.

8 A támogatások hozzáférhetősége További egyszerűsítések – Halasztott önerő Csak a projektvégrehajtás végén kell a saját erőt biztosítani. – Gördülő előlegnyújtás „Soft” költségek minimalziálása Projektmenedzsment 2,5%(2-12% helyett, előrehaladáshoz kötötten) Műszaki ellenőrzés 1% (2-7% helyett) Kommunikáció 0,5%(0,5-2% helyett) Kevesebb, de célzottabb, hatékonyabb pályázat!

9 Az első kiírások 1.A fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése GINOP, 4 mrd Ft 2.A munka és a magánélet összeegyeztetését segítő programok GINOP, 4 mrd Ft 3.Óvodák és bölcsődék köznevelési programjai EFOP, 1,5 mrd Ft 4.Egészségügyi szakápolók foglalkoztatása EFOP, 1 mrd Ft

10 Az első kiírások 5.Eszközbeszerzés, kapacitásbővítés GINOP, 5 mrd Ft 6.KKV-k külpiacra lépésének támogatása GINOP, 5 mrd Ft 7.Ifjúsági Garanciaprogram (25 év alatti, szakképesítéssel nem rendelkező, munkanélküli fiatalok számára) GINOP, 36 mrd Ft 8.Egészséges ivóvízellátás biztosítása KEHOP, 8,7 mrd Ft 9.Szennyvízkezelés 2000 lakosegyenérték felett KEHOP, 50 mrd Ft

11 További információk www.palyazat.gov.hu

12 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések