Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat."— Előadás másolata:

1 „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam” (Mt 5,11) minden rosszat mondanak rátok miattam” (Mt 5,11)

2

3 2005. febr. 28-án a névtelenség homályába burkolózó „szakerto90” a Kádár-rendszert támogató egyházi „ügynökök” listáján tüntette fel Turay Alfrédot, intézetünk főigazgatóját, és Nyíri Tamás professzort, a Nem-Hívők Vatikáni Titkársága magyarországi csoportjának egykori vezetőjét. Az alábbi dokumentumok az említett személyek életéből és tevékenységéből villantanak fel képeket. Figyelmesen tanulmányozd az okiratokat, s közben gondolkodj el azon, hogy vajon kinek a szolgálatában állhatott a „két ügynök”!

4 1. 1973: VI. Pál pápa fogadja a Pápai Magyar Intézet növendékeit. – Ez a pápa létesítette 1964-ben a Nem-Hívők Vatikáni Titkárságát (a Kultúra Pápai Tanácsának jogelődjét) azzal a céllal, hogy tagjai párbeszédet kezdeményezzenek a kommunista diktatúrák vezető ideológusaival.

5 2. 1973: Részlet egy visszaemlékező levélből, amelyben Udvardy József szegedi püspök burkoltan utal arra, hogy 1973 őszén megbízta Turayt a nők konzultációs rendszerű teológiai oktatásának megszervezésével. Az utalás azért homályos, mert ezt az oktatási formát a Belügyminisztérium illetékesei hosszú éveken keresztül illegális tevékenységként tartották számon, és ennek megfelelően mindent megtettek felszámolása érdekében.

6 3. 1975: Az MKPK elnöke kinevezi Turayt a Nem-Hívők Vatikáni Titkársága magyar csoportjának tagjává.

7 4. 1976: Turay Alfréd a Nem-Hívők Titkárságának egyik küldöttjeként Bécsben előadást tart a magyarországi ateizmus terjedéséről. – Az előadást követően 10 évre bevonják nyugati útlevelét.

8 5a 1978: Nyíri Tamás létrehozza a Budapesti Levelező Tagozatot. – A tagozat létrejöttének előzményeiről 1998-ban Turay emlékezik meg a budapesti Egyetemi Templomban tartott ünnepségen.

9 5b 1978: Nyíri Tamás létrehozza a Budapesti Levelező Tagozatot. – A tagozat létrejöttének előzményeiről 1998-ban Turay emlékezik meg a budapesti Egyetemi Templomban tartott ünnepségen.

10 6. 1980: Intézetünk főigazgatója a Nyíri Tamás professzor által létrehozott Budapesti Levelező Tagozat hallgatóinak körében. A kép közepén látható idős Iskolanővér vendég, aki a csoporttal együtt ad hálát Istennek azért, hogy immár világi nők és férfiak számára is törvényes lehetőség nyílt a teológia tanulására.

11 7. 1983: Turay az oktatás és az „ügynöki” teendők mellett lelkipásztori tevékenységet is végez.

12 8. 1985: Lékai László prímás meghosszabbítja Turay kinevezését a Nem-Hívők Titkárságba.

13 9. 1985: Udvardy József püspök kinevezi Turayt a Szegedi Papnevelő Intézet megbízott rektorává. – Az okirat másolatában a „megbízott” jelző és az „átmeneti időszak” kifejezés arra utal, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal nem járult hozzá ehhez a kinevezéshez. Az ÁEH ellenkezését igazolja az a tény is, hogy a megbízott rektor nem tudja elkísérni kispapjait a csehszlovákiai kirándulásra, mert 1985 nyaráig a szocialista országokba szóló útlevelet sem kapja meg.

14 10. 1989: Nyíri Tamás és Turay Alfréd 1989 januárjában „elmélyülten” hallgatja a kommunista diktatúra egyik képviselőjének szónoklatát az MSZMP Politikai Főiskoláján rendezett konferencián. Vajon, mire gondolhatnak?

15 11a 1989: Turay felszólalásra készül ugyanezen a rendezvényen. Miközben felszólalásának szövegét olvasod, gondolj arra, hogy még nem történt meg a rendszerváltás, és a későbbi rendszerváltó „hősök” még nincsenek a helyszínen!

16 11b 1989: Turay felszólalásra készül ugyanezen a rendezvényen. Miközben felszólalásának szövegét olvasod, gondolj arra, hogy még nem történt meg a rendszerváltás, és a későbbi rendszerváltó „hősök” még nincsenek a helyszínen!

17 12. 1991: Turay Alfréd és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatója együttműködési szerződést ír alá, amelynek következményeként megnyílik a lehetőség a hittanár szaknak egyéb tanári szakkal való párosítására.


Letölteni ppt "„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések