Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A játékos ismeretszerzés új formája a geocaching Dávid János főiskolai docens Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Szakmódszertani Tanszék

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A játékos ismeretszerzés új formája a geocaching Dávid János főiskolai docens Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Szakmódszertani Tanszék"— Előadás másolata:

1 A játékos ismeretszerzés új formája a geocaching Dávid János főiskolai docens Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Szakmódszertani Tanszék davidjanos@gmail.com

2 A természetjárás alapvető gondolatai Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat; ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat; ne ölj meg semmit, csak az idődet!

3 Mi a geocaching (geoládavadászat)? Szabadidős tevékenység Természetbarát hobbi Természetben és online űzhető játék A kincskeresés ősi vágyára lapoz Felhasználja és egyesíti ◦ a műholdas navigációt, ◦ az internetet ◦ a természetjárást ◦ a turizmust ◦ az ismeretterjesztést.

4 1. A rejtés. A rejtő egy általa bármely szempontból érdekesnek tartott helyszínen elrejt egy ladát (geoládát). Ládatípusok: ◦ Hagyományos geoláda ◦ Virtuális geoláda ◦ Multi geoláda ◦ Mozgó geoláda ◦ Esemény geoláda ◦ Utazó ügynök Mi a geocaching (geoládavadászat)?

5 Hagyományos geoláda Vízhatlan doboz (élelmiszertároló doboz) Tartalma: ◦ Magyar és angol nyelven üzenet a véletlen megtalálóknak ◦ Naplófüzet (logbook) ◦ Íróeszköz ◦ Ajándékok (kincsek)

6 Hagyományos geoláda

7 Virtuális geoláda Akkor telepítik, ha az érdekes helyet nem lehet rongálás nélkül vagy nem szabad megközelíteni (pl. műemlékeknél) A kincs ilyenkor egy a terepen leolvasható vagy megfejthető jelszó

8 Multi geoláda Több, egymással szerves vagy logikai kapcsolatban levő helyeken elhelyezett virtuális és hagyományos ládák összessége. Az összes helyszín felkeresése érdekében az egyes helyeken jelszórészleteket vagy a következő hely(ek) koordinátáit kell elrejteni.

9 Mozgó geoláda Olyan hagyományos vagy virtuális láda, amely változtatja a helyét. Levadászása után a megtaláló a neten a láda helyének új koordinátáit és új jelszavát teszi közzé.

10 Esemény geoláda A www.geocahing.hu honlap által szervezett események alkalmával helyezik el őket. Bárki kezdeményezhet egy-egy geocahing eseményhez kötődő eseményláda telepítést.

11 Utazó ügynök (the travel bug) A geoláda tartalmaz: 1. Fémlapot („dögcédulát”), rajta ◦ Azonosító ◦ Bogársziluett 2. Kis tárgyat, amely lehet Plüssállat, kulcstartó, műanyag figura stb. A geoládát áttelepítik (utaztatják) az első rejtő szándéka szerint. Az utazás szándéka lehet pl. a minél távolabbi eljutás, más kontinensek felkeresése stb. Megtalálásukat és áttelepítésüket a nemzetközi geocaching honlapon rögzíteni kell, így mozgásuk térképen is követhető.

12 Utazó ügynök (travel bug)

13 A geoláda adatainak közzététele A rejtő a ládával kapcsolatos adatokat meghatározott forma és adattartalom alapján az interneten közzéteszi. www.geocaching.hu vagy www.geocaching.com Fontosabb adatok: Koordináták Láda helye és megközelítési lehetőségei A láda környezetének fontosabb látnivalói Képek a rejtés helyéről és környezetéről.

14 A geoládák közzététele I.

15 A geoládák közzététele II.

16 A geoládák közzététele III.

17 A geoládák közzététele IV.

18 A geoládák közzététele V.

19 A fonyódi túraútvonal megjelenítése a turistautak.hu térképén

20 A geoládák közzététele VI.

21 A geocaching lehetőségei az oktatásban I. Nagymennyiségű ismeretanyag közölhető Jelenleg 3858 láda van Magyarország területén, mindegyikhez terjedelmes leírások jelennek meg. Változatos témákban lehet a tanulók tanulmányait segíteni. Aktivizálni lehet a gyerekeket a természetbeni tartózkodásra.

22 Játékos formában erősítheti a helyismeretet. A közös kincsvadászat fokozhatja a csapatszellemet. Kicsábítja a tanulókat a természetbe Mozgásra sarkallja a gyerekeket A geocaching lehetőségei az oktatásban II.

23 A pedagógus új fajta feladatokkal keltheti fel a gyermekek érdeklődését a természet és az épített környezet megismerésére A természet szeretetére, titkainak megfejtésére nevel Növeli a gyermekek térbeli tájékozódását és megfigyelőképességét A geocaching lehetőségei az oktatásban III.

24 Elsajátíttatja a modern tájékozódási eszközök, főképpen a műholdas helymeghatározó rendszerek használatát Ráneveli a tanulókat az internethasználatra, a netről történő információszerzés gyakorlatára Megismerteti a tágabb környezetükkel a tanulókat. A geocaching lehetőségei az oktatásban IV.

25 Kevésbé ismert helyekre is odairányítja a vendéget Sok ismeretanyagot ad át a keresőknek Környezettudatosságra nevel Pl. 682 bejegyzés A geocaching lehetőségei a turizmusban

26 A turisták keresőként eljutnak távoli vidékekre és ott a leírások alapján alaposan megismerhetik a az adott terület természeti és kulturális értékeit. A geocaching lehetőségei a turizmusban II.

27 A geocaching lehetőségei a turizmusban III.

28 Növény- és állatismereti helyek bemutatása, vendégek irányítása. Utazó ügynökkel tematikus útvonalak bemutatása. Tanösvények nyomvonalának és egyes állomásainak, valamint az ottani látnivalók szemléltetése. A geocaching lehetőségei a turizmusban IV.

29 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A játékos ismeretszerzés új formája a geocaching Dávid János főiskolai docens Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Szakmódszertani Tanszék"

Hasonló előadás


Google Hirdetések