Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006 Skype: agomag.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006 Skype: agomag."— Előadás másolata:

1 A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006 agoston@efk.u-szeged.hu Skype: agomag

2 Mi a poszter? Látványos kombinációja: •a betűknek •a képeknek •a színeknek Üzenet: Amely megragadja, és ott tartja az arra járók tekintetét elegendő ideig ahhoz, hogy az adott gondolatot eljutassa az agyukba.( Wittich-Schuller 1973)

3 A poszter-készítés követelményei •A poszter célja mindig saját munkánk látványos, tudományos igényű, tömör bemutatása •Követelmény a készítővel szemben a világos gondolkodás és a pontosság – nagyon kevés szóval kell közölni sok információt •Készítése két fő részre tagolódik: a tartalom és a megjelenítés elkészítése- ez utóbbi digitális kompetenciákat igényel

4 A poszter-készítés ajánlott menete Határozd meg, kinek készíted a posztert. Határozd meg, mit akarsz közölni a nézővel- üzenet. Rendezd a közölni kívánt tényeket logikus sorrendbe. Hagyományosan a következő sorrendet használjuk:  A közlés/program célja  Az alkalmazott módszer rövid leírása  A tények/megállapítások/eredmények vizuális bemutatása  Következtetések

5 A poszter tartalmának(mondanivaló) megformázása A cím legyen figyelemfelhívó- érdekes, meghökkentő, szokatlan és rövid. Használj olyan szavakat, kifejezéseket, amiket a célközönség megért. Rövid tőmondatokban fogalmazz. Ügyelj arra, hogy logikai ugrások ne legyenek a szövegben.

6 A poszter illusztrációinak fajtái Fotók Rajzok Diagrammok Térképek/ábrák Lehetnek: Saját készítésűek- szükséges kompetencia: PowerPoint használata. Mások által készítettek- a készítő engedélye mindig szükséges a felhasználáshoz!

7 Fotó alkalmazása a poszter-készítésben Illeszkednie kell a szöveges közléshez. Nagyon jó minőségűnek kell lennie. Forrásai: Újságok, fotógalériák, Internetes bázisok. Szükséges kompetenciák: fotózás, szkennelés, PhotoShop/CorelDraw vagy más, fotók kezelésére alkalmas szoftver használta. Internet-használat.

8 Rajzok használta a poszter-készítésben A saját, vagy a program résztvevői által készített rajzok nagyon élet-közelivé tehetik a poszter közlendőjét. A karikatúrák kifejezőereje nagy, ám bánjunk velük óvatosan; erősen kultúrafüggő az értelmezésük. A művészi rajzok, festmények –a fotók is!- természetesen szerzői jogok alá esnek, használatukhoz engedély kell.

9 Szükséges kompetenciák: fotózás, szkennelés, Photoshop/CorelDraw vagy más, fotók kezelésére alkalmas szoftver használta. Internet-használat. Ingyenes rajzoló-programok letölthetőek innen: http://www.free- pc.hu/program_dos.html (jó tűzfalad legyen!!!)

10 Grafikonok használta a poszter-készítésben •Összegző információk közlésére alkalmas. •Elég nagy legyen, hogy az adatok olvashatóak legyenek. •Egyszerű és a háttérből kiemelkedő legyen. •Az oszlopgrafikonok (hisztogrammok) és a kör- diagrammok a legjobban követhetőek a nézők számára. •Egy vagy kettőnél ne legyen több a poszteren! Szükséges kompetenciák: •Excel használta, ( esetleg Kword; lsd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kword, vagy a HandyGraph-ot, innen: http://www.handygraph.com/) Internet és adatbázisainak használata. http://hu.wikipedia.org/wiki/Kword

11 Térképek, ábrák a poszter-készítésben •Térképeket ott használjunk, ahol jelentősége van a földrajzi fekvésnek. •Ábrákat készíthetünk rajzoló program segítségével folyamatok, összefüggések szemléltetésére. •Használhatjuk a Microsoft Office, vagy más szoftverek grafikus sablonjait is. •Célszerű, ha ábráid jó minőségűek, kontúrral ellátottnak és kiemelkednek a háttérből. Szükséges kompetenciák: Internet és adatbázisainak használata. (térképeket letölthetsz innen: www.terkep.lap.hu ; www.terkepek.hu http://www.terkepcentrum.hu/ ) www.terkep.lap.huwww.terkepek.hu http://www.terkepcentrum.hu/

12 A poszter megjelenése  Terjedelme/nagysága: minimum 6, maximum 9 A/4 oldalból/képből állhat.  Mérete: ha konferenciára szánod, hat-nyolc lépés távolságból olvashatónak kell lennie.  A szöveget vagy vízszintesen, vagy függőlegesen helyezd el; a kettőt ne kombináld!  A papír, amire nyomtatod, mindig VILÁGOS legyen, lehet fényes, vagy fluoreszkáló is.  A színek legyenek tiszták.  A betűk mindig emelkedjenek ki a háttérből; jó, ha sötétek.  A poszter tetején-alján és két oldalán hagyj a világos színű keretet.

13  A szövegnek hagyományosan balról jobbra olvashatónak kell lennie.  Posztered elrendezése sohase legyen teljesen szimmetrikus.  Az írott szöveget ne szakítsd meg ábrával, vagy képpel.  Ha PowerPointtal dolgozol, egy oldalon (A/4) lehetőleg csak egy hasábot használj.  A nyomtatáshoz csak lézernyomtatót, vagy professzionális nyomdát végy igénybe.  Ha konferenciára utazol, zárható, merev, vízhatlan hengerbe tedd a posztert.  Mindig legyen nálad két példány.  Ne feledd: poszteredet rögzítened is kell. (Eszközöket vigyél magaddal.)

14 Példák a poszter elrendezésére-1.

15 Példák a poszter elrendezésére-2.

16 Példák a poszter elrendezésére-3.

17 SOK SIKERT!


Letölteni ppt "A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006 Skype: agomag."

Hasonló előadás


Google Hirdetések