Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Avagy: hogyan készüljünk fel legprofesszionálisabban egy állásinterjúra?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Avagy: hogyan készüljünk fel legprofesszionálisabban egy állásinterjúra?"— Előadás másolata:

1 Avagy: hogyan készüljünk fel legprofesszionálisabban egy állásinterjúra?

2 Típusa szerint: páros vagy hagyományos interjú panelinterjú (3-6 fős bizottság előtt) csoportos interjú Tartalma szerint: szakmai struktúrált stressz Helyszín szerint: telefonos/videó konferencia (célja: előszűrés/meghívás az interjúra/hiányzó adatok elküldése) helyszínen történő (on-site)

3  Ne késsünk el!  Határozottan mutatkozzunk be!  Fontos a megfelelő kézfogás!  A mosolygás csodákra képes !  Az interjúztató nevét jegyezzük meg!  Legyünk udvariasak, de ne vigyük túlzásba!  Próbáljunk meg lazának mutatkozni!  Adjunk a külsőnkre! (Jól-ápoltság!)

4 Nőknél kerülendő:  a miniszoknya  a túl nagy dekoltázs  az átlátszó blúz  a nem a munkahelyhez illő sportos ruházat Javasolt: a kosztüm, mely nem rikitó színű. Uraknál Öltöny, vele harmonizáló inggel és nyakkendővel. A megfelelő cipő kiválasztása Tiszta cipő  Tilos a fehér zokni a sötét nadrághoz!

5  Semmiképpen se vigyünk olyan nagy táskát, melybe még két könyv meg egy kis magnó is belefér. A hölgyek kis táskát viseljenek, melybe zsebkendő, pénztárca, kis notesz, toll, mobiltelefon kerüljön. (Ne felejtsük el a mobilt kikapcsolni a beszélgetés kezdete előtt!)  Kerüljük az aktatáskát!

6 7%-ban a szavainkból 38%-ban a hangunk (vokalitás) 55%-ban arckifejezésünk (vizuális információ, testbeszéd) alapján ítélnek meg! A szem a lélek tükre: fontos a szemkontaktus, ne bámuljunk! Adjuk önmagunkat!

7  Ha van lehetősége, a beszélgetés előtt próbáld el az állásinterjút egy barátoddal (vállalatból, várható kérdésekből, a hirdetett állás tartalmából)!  A táskádat, szemüvegedet, telefonodat, kulcsaidat ne tedd ki a tárgyalóasztalra!  Pozitív közléssel kezdd a beszélgetést és azzal is fejezd be!  Próbálj meg jó hangulatot kialakítani!  Legyél tárgyilagos, alkoss tömör mondatokat!  Távozáskor köszönd meg a kávét a titkárnőnek!  Szükség szerint vidd magaddal a kívánt dokumentumok eredeti példányát (diploma, portfólió)!  Utókövetés/köszönő levél az interjú után! – opcionális

8

9 1. Milyennek látják mások? Ön szerint milyen ember? 2. Mikor szeretne családot alapítani, gyereket szülni? 3. Milyen könyveket, újságokat szokott olvasni? 4. Ha referenciát kérnénk Önről, mi állna benne? 5. Mit jelent a siker az Ön számára? 6. Melyek a rövid távú tervei? 7. Melyek az Ön gyengeségei? Erősségei? 8. Sorolja fel három jó és három rossz tulajdonságát! 9. Meséljen egy adott szituációt, amelyből következik egyik, a fenti tulajdonságok közül.

10 1. Miért akar dolgozni? 2. Miért akar váltani? 3. Ön szerint a fizetés nagysága mennyire van hatással a teljesítményre? Önt mennyire motiválja? 4. Miért gondolja, hogy sikeres lesz a szakterületén? 5. Egyetemi tanulmányai mellett dolgozott? Vállalt szerepet öntevékeny diákszervezetekben, hallgatói képviseletben? Miért? 6. Hogyan töltötte a szünidejét főiskolai évei alatt?Milyen munkakörnyezetben tudja a legjobb teljesítményt nyújtani? 7. Mi az, amivel meg volt elégedve előző munkakörében? Amivel nem volt megelégedve? 8. Meséljen el egy konkrét, munkával kapcsolatos esetet, amely pozitív volt az Ön számára, miért? Amely negatív volt, miért?

11 1. Milyen tervei vannak az elkövetkező évekre szakmai és magánéleti pályáját illetően? 2. Hová szeretne eljutni 5 év alatt? Mi az 5 éves, esetleg hosszabb távú célja? 3. Milyen célokat tűzött ki maga elé korábbi munkahelyén? 4. Meséljen el egy esetet, amikor olyan célt tűzött ki önmaga elé, amely nem tartozott közvetlenül a feladatai közé. 5. Milyen célokat tűzne ki maga elé, ha a megpályázott munkahelyre felvennék? 6. Mit szeretne elérni az életében?

12 1. Miben számít stresszelőnek a jelenlegi munkája? 2. Hogyan szokta ezt kezelni? 3. Mennyire bírja a stresszt, a kemény munkát, a megterhelést? 4. Írjon le egy olyan esetet, amikor nagyon kiborította a munkája. 5. Hogyan vezeti le a munkájában felhalmozódott stresszhelyzeteket? 6. Mennyit hajlandó egy nap dolgozni? 7. Meséljen el egy olyan esetet, amikor nyomásnak volt kitéve és sikerült felülkerekedni. 8. Miért találta a helyzetet stresszelőnek? 9. Mit tett pontosan azért, hogy megoldja a helyzetet? 10. Mit tanult ebből a helyzetből?

13 1. Mennyire tűri a kritikát? 2. Mit érez, ha valaki más akaratával szembeütközik? 3. Hogyan viselkedik, ha a többiek nem értenek Önnel egyet? 4. Hogyan vezeti le a feszültséget ilyen esetben? 5. Milyen megoldási lehetőségeket lát? 6. Meséljen el egy konkrét esetet, amikor Önt kifejezetten akadályozta valaki. 7. Mit tett pontosan ebben az esetben, hogyan oldódott meg a probléma? 8. Meséljen el egy konkrét esetet, amikor az igazságért kellett harcolnia? 9. Hogyan reagál arra, ha valaki megzavarja a munkájában? 10. Meséljen el egy konkrét esetet, amikor elvi kérdésekről vitatkozott. 11. Meséljen el egy esetet, amikor nézetei meggátolták abban, hogy valamilyen feladatot elvégezzen.

14 1. Mondjon egy nehéz, munkával kapcsolatos problémát, és mesélje el, hogyan oldotta meg. 2. Mesélje el, hogyan, milyen lépésekkel közelít egy problémához. 3. Mesélje el a legutóbbi esetet, amikor ezeket a lépéseket követte. 4. Találékonynak gondolja magát a problémamegoldás terén? Miért? Mondjon példát! 5. Kihez fordult legutóbbi munkahelyén, ha segítséget kért valamilyen probléma megoldásához?

15 1. Egyedül szeret jobban dolgozni, vagy csapatban? 2. Ön jó csapatmunkás? Miért? 3. Mi az, ami a legjobban motiválja? 4. Meséljen a legjobb csapatról, amelyben valaha dolgozott. 5. Miért működhetett ez jól? 6. Milyen szerepet vállalt a csapatban? 7. Írjon le egy olyan időszakot, amikor valamely team az ön vezetése alatt hatékonyabb lett! Mit tett?

16 1. Melyek a legfontosabb lépései egy tárgyalásnak, ha meg akarja győzni partnerét? 2. Meséljen el egy esetet, amelyben sikeres volt. 3. Milyen stratégiát, stílust alkalmazott? 4. Mondjon néhány konkrétumot a meggyőzési stílusával kapcsolatban. 5. Melyek azok a területek, amelyekben még fejlődésre lenne szüksége?

17 1. Milyen a jól működ ügyfélkapcsolat? 2. Hogyan, milyen lépésekkel lehet jó ügyfélkapcsolatot kialakítani? 3. Melyek a jó ügyfélkapcsolat előnyei? A rossz kapcsolat hátrányai? 4. Hogyan kezdett hozzá eddigi legjobb ügyfélkapcsolatának kialakításához? 5. Mit tanult ebből az esetből?

18 1. Milyen típusú emberrel tud a leginkább kijönni? 2. Kivel jön ki leginkább? Meséljen róla! 3. Milyen nehézségei voltak kollégáival az előző munkahelyén? 4. Mi az, ami másokban a leginkább kiborítja? 5. Meséljen el egy konkrét esetet, amikor valamelyik kollégájának viselkedése zavarta? 6. Meséljen el részletesen egy munkafolyamatot, amit végezni szokott. 7. Mit gondol, milyen az Ön munkastílusa?

19 1. Mit tett, ha egy társaságban látta, hogy valaki egyedül szomorkodott? 2. Meséljen el egy esetet, amikor valamilyen rossz hírt kellett közölnie valakivel. 3. Mi szokott történni, ha a társaságban, ahol éppen van, mindenki vidám, Ön pedig szomorú? És ellenkező esetben? 4. Hogyan hatnak Önre a filmek, könyvek, TV műsorok, híradó?

20 1. Mennyire befolyásolja a döntéseit az, hogy mások mit gondolnak róla? 2. Meséljen el egy olyan esetet, amikor egy nehéz döntést kellett meghoznia. Hogyan történt? 3. Hogyan gyűjti össze és elemzi az információt döntéshozatal előtt? 4. Meséljen el egy kreatív döntését. 5. Mi volt a legrosszabb döntése? 6. Hogyan érez olyan döntésekkel kapcsolatban, amelyek pozitív kimenetelében nem biztos?

21 1. Mondjon el egy konkrét példát, amikor döntésében egy évnél hosszabb időtartamra kellett előre gondolkodnia. 2. Milyen szempontokat vett figyelembe az adott döntésnél? 3. Milyen eredményeket várt az adott döntéstől, mire alapozta elvárásait? 4. Mit tanult ebből az esetből? 5. Mi a legfőbb három stratégiai kérdés, amellyel jelenlegi vállalata foglalkozik? Ismertessen egy helyzetet, amelyben személyesen részt vett e kérdések egyikével kapcsolatban. Mi tett?

22 1. Mennyi időre tervez előre? 2. Ön szerint melyek a tervezés legfontosabb részei? 3. Mely tevékenységek élveznek elsőbbséget? 4. Mi a legnehezebb a tervezési folyamatban?

23 1. Töltött már be vezet szerepet (munkahelyen, diákszervezetben, valamilyen csapatban...)? 2. Ön szerint mi egy főnök feladata? 3. Milyen eszközöket használ beosztottainak motiválására, lelkesítésére? 4. Mondjon néhány sikeres, és néhány sikertelen esetet. 5. Hogyan szokta lemérni saját vezetési hatékonyságát? 6. Milyen vezetési tréningeken vett részt? Mi, az, ami fontos, és ott tanulta meg? 7. Mit tart a legnagyobb vezetéssel kapcsolatos eredményének, teljesítményének?

24 1. Ön szerint milyen az ideális vezető? Mit vár el egy vezetőtől? 2. Ki volt eddig a legjobb főnöke? Kérem, írja le az illett! 3. Ki volt eddig a legrosszabb főnöke? Kérem, írja le az illett! 4. Mit kedvel inkább: az önállóságot vagy az erősebb kontrolt? 5. Szívesen tölt be nagy felelősséggel járó pozíciót? 6. Mennyire szeretne a maga ura lenni? Főnök nélkül dolgozni? 7. Meséljen el egy konkrét esetet, amikor meg kellett védenie a kollégáját?

25 1. Milyen célokat kíván elérni az elkövetkezendő öt éven belül? 2. Hogyan képzeli el későbbi pályafutását? 3. Miért folytatott, illetve miért nem folytatott kiegészít (posztgraduális) tanulmányokat? 4. Szakmai pályafutása során mit tett Ön azért, hogy magasabb pozícióba kerüljön? 5. Elképzelése szerint a szóban forgó állás hogyan járulna hozzá mindannak az eléréséhez, amit célként önmaga elé tűzött? 6. Miért gondolja, hogy ezen a területen sikeres lesz? 7. Jelenlegi munkakörének mely részleteit kedveli a leginkább és melyeket kevésbé?

26 1. Ön szerint miért alkalmas erre a pozícióra? Miért éppen Önt válasszuk? 2. Miért lenne jó a cégnek az, ha éppen Önt alkalmaznák? 4. Beszéljen magáról 5 percet! 5. Mennyi idő múlva szeretné főnöke pozícióját elnyerni?

27  "Utáltam a főnökömet"  "Nincs kérdésem"  "Nem tudok semmit a cégről"  "Szeretek dolgozni, de"  "Gyakran kések"

28 Forrás: Farkas Noémi, Márkus Júlia, Toldi Krisztina, Pittino Adrián, Cselényi Szandra Kiszely Gabriella HR Manager, Crytek Hungary, BME Görög Ibolya: EURÓPAISÁG – HITELESSÉG - PROTOKOLL www.gprotokoll.hu


Letölteni ppt "Avagy: hogyan készüljünk fel legprofesszionálisabban egy állásinterjúra?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések