Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyes életvitel. IV. Kikerülhetetlen problémák 1.A pályaválasztás Mi a dolgom a világban? Serdülőkorban válik éles kérdéssé – végig kíséri életünket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyes életvitel. IV. Kikerülhetetlen problémák 1.A pályaválasztás Mi a dolgom a világban? Serdülőkorban válik éles kérdéssé – végig kíséri életünket."— Előadás másolata:

1 Személyes életvitel

2 IV. Kikerülhetetlen problémák 1.A pályaválasztás Mi a dolgom a világban? Serdülőkorban válik éles kérdéssé – végig kíséri életünket. Boldogságunk, megelégedett nyugalmunk egyik fő forrása, ha olyan értelmes munkát végzünk, amely hasznos magunknak, a társadalomnak is. Nem az a főkérdés, hogy mit dolgozol, hanem, hogy milyen hozzáállással végzed! Örömmel, hivatástudattal, vagy keserű kedvvel, kényszerűségből.

3 Mi kell az értelmes és jó munkavégzéshez?  Munkaszeretet és jó munkaerkölcs – Nem kényszer, öröm a munka (Édenben) Jó példa és nevelés eredménye: kötelezni, megdicsérni, jutalmazni. Genetikailag lusta? Nincs!  Egyéniségnek és adottságnak megfelelő életpálya – sokat segít abban, hogy örömmel és jól dolgozzunk

4 Szülők, nevelők felelőssége: Felfedezni és segíteni, áldozni érte! Gyakori tévedések a szülőknél: Saját elképzeléseiket akarják megvalósítani (amiről ők lemaradtak) Nem veszik eléggé komolyan a gyermek hozzáállását, adottságát Főként, vagy kizárólag anyagi szempontok vezérlik őket. Teljességgel rábízzák a serdülőkorú gyermekükre.

5 Régebben egyszerűbb volt a döntés. Nemzedékeken át folytatták a szülők foglalkozását A szocializmusban a társadalmi irányítás volt a döntő Ma sok szakma eltűnt – vagy alig van: szabó, kovács, esztergályos, cipész, stb. Automatizált üzemekben – kevesebb és magasabb képzettségű munkás Új szakmák: programozó, pályázatíró, menedzser, stb. A szakképzetlen fizikai munkás egyre jobban kiszolgáltatott.

6  Pályaválasztás ma: Nagy körültekintést igényel Alapvető fontosságú, hogy gyermekeink minél magasabb iskolai végzettséget szerezzenek, nyelveket tanuljanak. Nagyon fontos a többirányú képzés – ne csak egy szakmája legyen. A szakmai tudáson kívül fontos a kommunikációs készség (alkalmazkodás) Legyen készsége a pályamódosításra.

7 2. Az adottság, a környezet, ahova születtél. Senki sem befolyásolhatja, hogy hova szülessen. Óriási különbségek: királyi család – cigány putri – tálib – maharadzsa Mindegyik lehet teher; öntudatos küldetés, iszonyatos hátrány. Minden embernek egyéni feladata, megtalálni helyét a világban.

8 Nehezebb a helyét megtalálnia annak, aki hátrányos körülmények közé született, vagy ilyen helyzetbe került. Ő feléjük van felelős küldetésük a szociális munkásoknak, a pedagógusoknak.

9 Hátrányos helyzetű embercsoportok: - szegények – sokrétű ok: szakképzetlenség, munkanélküliség, szenvedélybetegség, valamilyen csődhelyzet. - kisebbséghez tartozás (pl. roma – évezredes hátrány) - intézeti nevelés negatív „eredményei” - szülők betegsége - csonka család - hátrányos lakóhely (falú, albérlet, hajléktalan) - békétlen, pereskedő család Gyakori a halmozottan hátrányos helyzet.

10 A kiemelkedés útja – a segítés módja A szociális munkának ők a célcsoportjai (pl. a Menedék értük van) Az egész társadalom közös nagy gondja, sebe, és feladata a segítés. A segítés módjai: - életmentés: élelem, átmeneti otthon, éjjeli szállás, segélyek - resszocializálás: felkarolva, nevelve, munkahelyhez és lakáshoz juttatni őket. - megelőzés … családba fogadás … családgondozás Állami és társadalmi szervek végzik - Igazi megoldás: ha lélekben, gondolkodásukban változnak meg. Ez Jézus Krisztusban vetett hit által valósul meg! Vannak örömteljes tapasztalatok erre.

11 3. Emberi közösségek, amelyeket magadnak választasz. Diákként, majd felnőttként az ember maga választja meg a barátait, és azt a közösséget, amelybe tartozik Az ember társas lény – az egészséges életvitelhez hozzátartozik, hogy - a családon kívül – legyenek barátai, és olyan közösség, amely lelki támaszt jelent számára, illetve a családja számára.

12 A magányos elzárkózás beteges ferdeségbe vezet Körültekintően válassz, és tarts meg barátokat! „Madarat tolláról …”, „Mond meg ki a barátod …”

13 Intés: „ Fiam, ha vétkezők csábítanak, ne engedj nekik! Ha ezt mondják: jöjj velünk, álljunk lesbe vérontásra, ólálkodjunk az ártatlanra, ok nélkül is. Nyeljük el őket, mint a holtak hazája az élőket, tökéletesen, mint akik sírba szállnak! Mindenféle drága kincset találunk, megtöltjük házunkat zsákmánnyal. Ha ránk bízod a sorsodat, egy erszényünk lesz mindnyájunknak! Fiam, ne járj velük egy úton, ne lépj rá ösvényükre! Mert ők rossz úton futnak, és vérontásra sietnek. De hiába feszítik ki a hálót a sok szárnyassal szemben. Mert ők a saját vérük ellen állnak lesbe, saját életük kárára ólálkodnak. Így jár minden haszonleső: tulajdon életét veszi el.” Pl 1:11-19

14 Ezernyi emberi közösség hív, vár és fogad (politikai – civil – vallási – művészi – karitatív, stb.) Én keresztyén közösséget választottam: testvéri közösség szeretetben, egymás terhének hordozására Alap: Jézus Krisztusban való hit. Távlat: az örök élet.

15


Letölteni ppt "Személyes életvitel. IV. Kikerülhetetlen problémák 1.A pályaválasztás Mi a dolgom a világban? Serdülőkorban válik éles kérdéssé – végig kíséri életünket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések