Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sarkvidéki öv Ratkai Evelin 9.d.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sarkvidéki öv Ratkai Evelin 9.d."— Előadás másolata:

1 A sarkvidéki öv Ratkai Evelin 9.d

2

3 Általános jellemzők: évi középhőmérséklete sehol sem haladja meg a 0°C-ot a legmelegebb hónap középhőmérséklete sem emelkedik 10 °C fölé, csapadéka túlnyomórészt hó formájában hullik le, a hosszú nyári nappalok sem hoznak enyhülést, mert a napsugarak alacsony hajlásszögben érkeznek, a sarkok felé hosszabbodó éjszakák jellemzik, Jég formálja a felszínt

4 Nyáron soha nem nyugszik le a nap

5 Felosztása: 2 részre osztjuk:
a fagysivatagos, két évszakos sarkköri övre (tundra, állandóan fagyott terület) a hó és jégsivatagos, egyetlen évszakos sarkvidéki övre (állandóan jéggel fedett terület)

6 Talaj, növénytakaró  Az öv száraz, szél söpörte területein csupasz, jég gyalulta felszínek, kopár kő tengerek, fagyos sziklasivatagok terpeszkednek. Talaja és növénytakarója nincs.

7

8 Eszkimók Az Északi-sarkvidéken alakultak csak ki települések
A Déli-sarkvidéken csak kutató állomások vannak Grönland, Alaszka vagy a kanadai és szibériai északi szigetvilág az eszkimók földje. A halászó-vadászó nép családjai faházakban élnek a kisvárosokban.  A házakat távfűtéssel fűtik. Megélhetésük :halászat, vadászat, rénszarvastenyésztés

9 igloo Az eszkimók ősi hajléka a jégverem.
Előbb csontkéseikkel kockákat vágnak a kemény hóból. Ezeket a hó téglákat spirál alakban egymásra rakják. A kész kunyhót hóval körbetapasztják, majd egy hótömbbel bezárják az ajtót. Télen remek, meleg hajlék. Amikor a napsugárnak ereje van, a hó megolvad, a kunyhó nyirkossá válik. Ekkor elhagyják a kunyhót, és máshol építenek újat.

10 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "A sarkvidéki öv Ratkai Evelin 9.d."

Hasonló előadás


Google Hirdetések