Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaÉva Gulyásné Megváltozta több, mint 9 éve
1
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő
2
Gyulafehérvári Caritas „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába” (Mt 9,37-38)
3
Gyulafehérvári Caritas „Az vagy amit megeszel”
4
Gyulafehérvári Caritas Fogyasszunk zöldségeket!!! Kiemelkedő jelentőség az egészséges táplálkozásban! Vitaminszükségletünk 60-70 %-át, ásványianyag- igényünk 20-25 %-át a kertészeti növényekkel elégítjük ki. Több-kevesebb hasznos zsír, szénhidrát, fehérje A, D, E, K zsírban oldódó vitaminok, C, B vitamincsoport, P vitamin, vízben oldódó vitaminok. Magas rosttartalom!
5
Gyulafehérvári Caritas Termesszünk de hogyan? Növekvő igény a vegyszermentes termesztésre Növényvédőszerek felhasználásának csökkentése ill. elutasítása Környezeti problémák felismerése
6
Gyulafehérvári Caritas Jelenleg ezt esszük… Intenzív növénytermesztési közegekből származó zöldségek A fogyasztó „igényeinek” megfelelő „minőségű” zöldségnövények
7
Gyulafehérvári Caritas
8
Termeszteni de mit? ● Káposzta ● Karalábé ● Murok ● Hagyma ● Paszuly ● Saláta ● Cékla ● Uborka ● Retek ● Pityóka ● És egyebek
9
Gyulafehérvári Caritas Ismernünk kell a zöldségnövények Környezeti igényeit: fényigény szélérzékenység vízigény tápanyagigény helyigény gyökerezési mélység
10
Gyulafehérvári Caritas A fontosabb zöldségfajok tápanyagigénye Nagy Közepes Kicsi káposztafélék salátafélék hüvelyesek paradicsom gyökérzölds. gyógy- és burgonya spenót fűszer n. uborka paprika cukkínicékla zeller retek tökfélék hagymafélék
11
Gyulafehérvári Caritas Fontosabb zöldségfajok helyigénye Nagy helyigényű Kis helyigényű pityóka borsó uborka karalábé bab sárgarépa káposzta petrezselyem zeller retek tök cékla hagymafélék saláta spenót
12
Gyulafehérvári Caritas Fontosabb zöldségfajok hőigénye 25°C - paprika, uborka, görögdinnye, sárgadinnye, spárgatök 22°C – paradicsom, tojásgyümölcs, sütőtök, zöldbab, csemegekukorica 19°C – zeller, cékla, vörös-, fok- és póréhagyma, spárga 16°C – zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, fejes saláta, spenót, sóska 13°C – káposztafélék, retek, torma
13
Gyulafehérvári Caritas Vetésforgó Vetőmag Céltudatos ültetés Minőség Biodinamikus növényvédelem “Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel eredményük sem lesz.” (Gandhi) “Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel eredményük sem lesz.” (Gandhi)
14
Gyulafehérvári Caritas - Terület megfelelő kihasználás “Szeretned kell azt amit csinálsz, s akkor a legdurvább munka is alkotássá válik.” (Gorkij) Vetésforgó - Talaj egyoldalú kiszipolyozás elkerülése - Termesztési biztonság - Előreláthatóság - Egyfajta növényvédelem
15
Gyulafehérvári Caritas Termesztés Faj, és fajtaválasztás (függvényei): talaj adottsága a fajta és a táj éghajlata közti kapcsolat a fajta kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenálló képessége A szaporítóanyag: legyen fajtaazonos, egyöntetű származás: saját előállítás, vetőmagtermesztő cég, stb. kezelés forró vízzel, kamillateával stb.
16
Gyulafehérvári Caritas - Minőségi - Egyöntetű - Fajtaazonos - Minél rezisztensebb fajta - A környezeti adottságokat jól tűrő Vetőmag „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”
17
Gyulafehérvári Caritas - Vásárló igényeinek megfelelő “Az vagy amit megeszel.” - Megfelelő tápanyagellátásban részesülő - Káros anyagokat ne tartalmazzon - Vegyszerhasznált amennyi szükséges - Biológiai növényvédelem amennyi lehetséges Minőség
18
Gyulafehérvári Caritas - S zomszéd növényre gyakorolt hatása - Mikor és mit ültessünk össze - Használjuk minél több hüvelyes - Növényvédelem - Biztonságosabb termesztés Céltudatos ültetés
19
Gyulafehérvári Caritas Természetből származó anyagok használata - Csalán-lé: rovarölő, üröm-lé: lepke űző, pirospaprika koncentrátum: rovarriasztó, fekete nadálytő – levéltrágya, zsurló – permetlé: gombás betegségek, dohány-lé: rövid hatásidejű rovarölő Biodinamikus növényvédelem
20
Gyulafehérvári Caritas Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.