Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Horizontális szabályozás
2
Horizontális intézkedések
Piac szabályozás - CMO: - egy-egy termékre kiterjedő piac szabályozás( GOFR, cukor, tej stb.) (vertikális) - több terméket, több ágazatot érintő rendelkezések Horizontális intézkedések
3
Milyen területekre terjed ki?
Növényegészségügy Állateü., állatvédelem Agrár-környezetvédelem Élelmiszerszabályozás, minőségpolitika Speciális minőségű termékek Termelés során felhasznált anyagok Biotermelés Vidékfejlesztés
4
Növényegészségügyi szabályozás
Az áruk szabad áramlásával (belső határok eltűntek) a kártevők, kórokozók terjedését továbbra is gátolni kell. → Egységes szabályozás megteremtése; kötelező érvényű irányelvekkel történik (nemzeti jogrendbe való átültetés)
5
Mire terjed ki, milyen elemi vannak?
Nyilvántartásba vétel - dísznövény-, szőlő-, zöldség-, gyümölcs szaporítóanyagok, vetőburgonya - termelők, kereskedők, forgalmazók, szállítók kötelezettek erre; - hatósági lista, nyilvántartási szám - feladatok: naprakész nyilvántartás, dokumentáció Mentesség: ha csak a helyi piacon értékesít
6
Növényútlevél Szállítmányok nyomon követésére, meghatározott növényekre és anyagokra vonatkozik. „leánykori” neve: növényeü. bizonyítvány Mit igazol? Garantálja, hogy az adott termék ellenőrzésben részesült, és megfelel az előírásoknak
7
Mi található rajta? EEC plant passport tagország kódja felelős hatóság kódja termelő nyilvántartási száma útlevél sorszám botanikai név (latinul) mennyiség származási ország Mindezek az EU egyik hivatalos nyelvén. Tagország választja meg a formáját.
8
Védett zónák rendszere
Hivatalosan elismert, meghatározott károsítóktól mentes körülhatárolt terület. Veszélyezett zónából érkező szállítmányokat külön is ellenőriznek adott károsítóra nézve. Rendszeres, hivatalos ellenőrzések a zónában a mentességet illetően.
9
Hazai felkészülés: taggá válásunk után határ ország leszünk → belső piac védelme
Hazai érintettek felkészülése.
10
Állatvédelem Szabályozás kiterjed:
- tartásra, szállításra, vágásra, kísérleti állatokra - tojótyúkokra, borjakra és sertésekre Az állatok fajának megfelelő módon és körülmények között kell tartani, biztosítva a fajra jellemző mozgás igény kielégítését és pihenést. Megszabják a ketrecek, istállók kialakításának módját, helyigényt, etető-, itató-, fűtő-, szellőztető-, világítórendszerre vonatkozó műszaki követelményeket.
11
PL: Tojótyúktartás Három formáját érinti : - alternatív tartásmód - hagyományos ketreces - feljavított ketreces A szabályok nem vonatkoznak a 350 tyúknál kevesebbet valamint és a tenyészállatokat tartókra.
12
Vágás: - minden elkerülhető fájdalmat ki kell küszöbölni, - kötelezően kábítani kell Kísérleti állatok: - e célra használt állatok számának csökkentése - csak gyógyszerek, élelmiszerek kifejlesztése és betegségek elkerülése céljából
13
Állatok szállítása: Lófélék, szarvasmarha, juh- kecske, sertés, baromfi, egyéb gazdasági állatok, kutya –macska Minimális férőhely igény állatfajonként (természetes álló helyzet) Vemhes, frissen ellett, beteg állatok nem szállíthatók Szállító eszközök kialakítása (hőmérséklet, szellőzés, etetés- itatás, tisztítás, szivárgásmentes) Kísérő személy biztosítása Szállítmányozó feladatai: engedély, felelős személyzet, ÚTITERV (8 óránál hosszabb útnál)
14
Állat egészségügy Két fő feladat: - betegségek kialakulásának, terjedésének megakadályozása - higiéniai feltételek szabályozása, betartatása Területek: - járványok megelőzése, mentesítés - állati termékek forgalmának ellenőrzése - integrált állat ellenőrzés a levágásig - állatjelölés, nyilvántartás
15
III. Agrárkörnyezet védelem
Többfunkciós mezőgazdaság CARPE- Cammon Agricultural and Rural Policy for Europe
16
Nemzeti programok keretében valósul meg:
Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program (NAKP), környezetkímélő mezőgazdasági termelési módszerek elterjesztését és kapcsolódó intézkedések végrehajtását szolgáló komplex támogatási program
17
Alap elvek: fenntarthatóság és minőség Két fő területre összpontosít:
Természeti erőforrások védelme Termékek minőség biztosítása A Program agrár-környezetvédelmi intézkedései célprogramok formájában kerültek megfogalmazásra, amelyek a következők: - Agrár-környezetgazdálkodási Alapprogram
18
- Integrált gazdálkodási célprogram
- Ökológiai gazdálkodási célprogram - Gyephasznosítási célprogram - Vizes élőhely-hasznosítási célprogram - Érzékeny Természeti Területek (térségi) célprogramok - Agrár-környezetvédelmi tájközpontok kialakítása
19
Mely területekre terjed ki a Program?
- Talaj védelem - Természet védelem - Vizek védelme - Táj védelem - Levegőtisztaság
20
IV. Élelmiszer szabályozás
Fogyasztóvédelem: - fogy. egészségvédelme (adalékanyagok, nyersanyagok, minőségi előírások, címkézés) - fogy. érdekvédelme Élelmiszer- szabályozási elvek: -kötelező elővigyázatosság elve - szántóföldtől az asztalig elv
21
Szabályozás jogi alapjai
Jogszabály alkotás: Rendelet: közlönyben való megjelenés után automatikusan minden tagországban a joganyag részévé válik Irányelv: nem szövege, hanem a benne lévő rendelkezés alkalmazása kötelező a tagállamok számára
22
Feldolgozott mg-i termékek kereskedelmének szabályozása (Non-Annex I.)
RSZ I. melléklete (Annex I.) tartalmazza azon mg-i és élelmiszeripari termékeket amelyekre a piacszabályozási eszközök hatnak (CMO) Amik nem kerültek be az előző mellékletbe azok találhatók a „I. mellékltben fel nem sorolt áruk” (Non-Annex I.) Eszközök: export visszatérítés, import védelem
23
Milyen termékekre kell gondolni?
I. mellékletben felsorolt mezőgazdasági termékek ( alaptermékek: gabonafélék, tej, cukor, tojás) tovább feldolgozása útján állítanak elő Pl: margarin, jégkrém, tészta, üdítök, sör, cukrászati termékek, csoki- félék
24
Export visszatérítés, import védelem kiszámításának alapja:
a feldolgozott termékben található alaptermék(ek) mennyisége
25
V. Speciális minőségű termékek
Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi eredetének, az előállítás speciális módszereinek igazolásához kapcsolódik. Elnevezést mindenki használhatja aki teljesíti az előírásokat. Három formában: Védett termőhelyről származó speciális termék Termék előállítása, feldolgozása meghatározott helyen történik. (Pl tokaji bor)
26
Védett földrajzi elnevezés
Termelés, feldolgozás legalább egy fázisa az adott földrajzi helyhez kötődik és a minőség szoros kapcsolatban van az adott termőhellyel. (Kecskeméti pálinka) Garantáltan tradicionális specialitás Hagyományos alapanyagokból vagy hagyományos módszerekkel állítottak elő. (parmezán sajt, Pick)
27
Növényegészségügy Állateü., állatvédelem Agrár-környezetvédelem Élelmiszerszabályozás, minőségpolitika Speciális minőségű termékek Termelés során felhasznált anyagok Biotermelés Vidékfejlesztés
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.