Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről"— Előadás másolata:

1 Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről
Bagyinszki Zoltánné Siófok, október 21.

2 Múlt ÁNTSZ ajánlás (2011. augusztus 2.) Kutatás (2013.)
Bagyinszki Zoltánné NRSZH Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Osztály Jogszabály tervezet véleményezése (2013. május 8.) 1/2000 (I.7.) SZCSM r. 45.§ (2) legalább napi 3x-i étkezés, ebből egy alkalommal meleg étel

3 A kérdőív kitöltőinek száma

4 A közétkeztetés kutatásban résztvevők területi eloszlása

5 Különböző étkezési csoportok előfordulásának aránya (%)

6 Az ellátott személyek korcsoportonkénti megoszlása (%)

7 A kitöltők étkezési forma és korcsoport szerinti bontásban megadott csoportjainak megoszlása
Össze-sen - 0-1 éves 1-3 éves 4-6 éves 7-14 éves 15-18 éves 19-69 éves 70 év felett 8 bölcsődei étkezés 4 71 75 egész napos étkezés 1 3 9 17 45 84 napi négyszeri étkezés 2 10 15 napi háromszori étkezés 33 55 113 napi egyszeri étkezés 25 40 Összesen 72 19 22 12 78 120 335

8 Jelen EMMI rendelet 37/2014. (IV.30.) (2014. április 30.)
„R” módosítás 2014. szeptember 1. / Bevezetés 2015. július 1. (8.§) / Felhasználási előírások 2016. december 13-tól az étlapon fel kell tüntetni: energiatartalom számított sótartalom

9 Jövő Sótartalom – lecsökken napi 5 gr (2014-2020.)
Étlapon – megjelenik a számított energiatartalom és sótartalom, Telítetlen zsírsavak, cukortartalom, allergén összetevők ( tól) Élelmezésvezető Dietetikus – kötelező továbbképzés 5 évente (első alkalom 3 éven belül / OÉTI) Előírt napi bevitel (kcal/nap/fő) 70 év felett kcal

10 2015. január 1. Közétkeztetés bevezetése
Cél: megfelelni a jogszabályi előírásoknak Adott: a személyi-szakmai feltétel a tárgyi feltétel (berendezés, eszköz) Költségvetés tervezés – rendező elv!! Ezért elmarad pl. tisztasági festés textília beszerzés bútorpótlás és csere

11 Mit tettünk Mi? Jogszabály véleményezés OÉTI
ÁNTSZ ajánlások tanulmányozása KÖZSZÖV 2011. augusztus 1. – december 31. cukor magas zsírtartalmú tejföl csökkentés

12 Kutatás (100 idős otthon) – 2013. április-május Raktárfelület (2013.)
összegző szakértői vélemény (EMMI/2013. május 8.) Raktárfelület (2013.) Hűtőkapacitás(2013.) Konyhai gépek cseréje (2014.) Számítógépes program fejlesztése (2014.) Próbafőzés és kóstolás ( hó, hó) Értékelés Diétás szakács képzés (2013. június) Egészségmegőrző Hét (tavasz – ősz / évente)

13 Lakógyűlés – Élelmezési Bizottsági ülés (2014. február – április)
Tájékoztatás Elégedettség mérés Brainstorming – mint probléma megoldó modell Élelmezési csoport Egészségügyi vezetők – dietetikus Intézeti vezető menedzsment Értékelés (2014.június – július) Új ételek az étlapon

14 Étlap (minta)

15 2014. szeptember 1. Sószórók megszüntetése
Táblák az egészséges életmódról Számítógépes tápanyag kimutatás Új étrendek bevezetése Új termékkutatás Újszerű étlapok alkalmazása 2015. évi költségvetés előkészítés EU-s összeghatár jelenleg napi 400.-Ft+áfa (nyersanyagnorma) Napi 4x-i étkezés és diéta biztosított Adagolási útmutató

16 Ellátotti elégedettség 2014. III. negyedév
90%-ban jó minősítés az étkezésekre 6%-ban elfogadható 4%-ban rossz 400 fő részvételével januártól kb Ft+áfa többlet szükséges a teljes körű jogszabályi működtetéshez.

17 Veszélyek (általánosságban)
Központi főzőhely Nem saját főzőkonyha, csak tálaló konyha Tárolás Önellenőrzés ételminta akkreditált labor általi ellenőrzése (min. 2 év) vízminta vétel HACCP minősítés (2 évente) Akár 80 km távolság Ételszállítás – minőség Napi min. 3 szállítás R-T / E / U-V Személyi feltétel: Kistelepülések – dietetikus szakember hiány Magyarországos OKJ-s diétás szakácsképzés ?????

18 Ellátottak egészségi állapotváltozása (2008-tól)
GSZV Önálló étkező fogazat hiánya Újszerű ételkészítési technológia Gyümölcs (szőlő, szilva, körte, alma) pépesítése? – félrenyelés veszélye! Hagyományok, tájjelleg (pl. vasi dödölle) Vad, hal, nyúl? Kérheti az ellátott a napi étkezésből a kivételét térítési díj? – bevételi kiesés? jogszabály: 29/1993. (II.17.) Korm.r. 29.§ (3)

19 Magasabb létszám a munkavállalói oldalon
Élelmezési csoport / ételtechnológia miatt Kiszolgálás – tálalás Ápoló gondozó személyzet / segítséggel étkezők miatt Új technológiai eljárások Új gépek – költségek Rezsiköltség Munkavállalói bérköltségek képzési költségek Beszerzési nehézségek Szezonális zöldség – gyümölcs egész évben naponta Magyar termék? – őstermelő? – közbeszerzés?

20 (De milyen ellenőrzés és szankció várható?)
Összegezve Az idősek otthonaira nem „húzható” rá az un. MINTA MENZA Az időskorúak, adott egészségi és értelmi állapotban kerülnek az otthonba 70-90 éves idős emberek, akinek az egészséges életmódra „nevelése” nem járható út Pazarlás veszélye! Növekvő diéták száma Fegyelmezett, törvénytisztelő magatartás – a rendszer bevezetése ?????????? (De milyen ellenőrzés és szankció várható?)

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket


Letölteni ppt "Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről"

Hasonló előadás


Google Hirdetések