Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Tápanyagok
2
Táplálékpiramis
3
Fehérjék A fehérje szóra a legtöbb embernek a tojásfehérje jut eszébe . A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel. Elsősorban építőanyagok.
5
Szénhidrátok A testünk fő energiaforrásai a szénhidrátok.
Fogyaszthatunk belőlük annyit, amennyi szükséges, de ha túlzásba visszük, abból elhízás lehet. Pl.: szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, keményítő, cellulóz.
6
Hungarikum
7
Zsírok, olajok Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különbözőzsiradékok. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Elsősorban tápanyagot szolgáltató anyagok. Vízben nem oldódnak.
9
Vitaminok Olyan járulékos anyagok, melyek nem szükségesek, de nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
10
Vitaminok csoportosítása
Vízben oldódó vitaminok B1 B2 B12 C Zsírban oldódó vitaminok A D E K
13
Káros ételek/italok
14
Köszönjük a figyelmet!
Készítette: István Anita Oprea Brigitta Király Brenda
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.