Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tápanyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tápanyagok."— Előadás másolata:

1 Tápanyagok

2 Táplálékpiramis

3 Fehérjék A fehérje szóra a legtöbb embernek a tojásfehérje jut eszébe . A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel. Elsősorban építőanyagok.

4

5 Szénhidrátok A testünk fő energiaforrásai a szénhidrátok.
Fogyaszthatunk belőlük annyit, amennyi szükséges, de ha túlzásba visszük, abból elhízás lehet. Pl.: szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, keményítő, cellulóz.

6 Hungarikum

7 Zsírok, olajok Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különbözőzsiradékok. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Elsősorban tápanyagot szolgáltató anyagok. Vízben nem oldódnak.

8

9 Vitaminok Olyan járulékos anyagok, melyek nem szükségesek, de nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.

10 Vitaminok csoportosítása
Vízben oldódó vitaminok B1 B2 B12 C Zsírban oldódó vitaminok A D E K

11

12

13 Káros ételek/italok

14 Köszönjük a figyelmet! 
Készítette: István Anita Oprea Brigitta Király Brenda


Letölteni ppt "Tápanyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések