Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési."— Előadás másolata:

1 A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

2 Tendenciák a világban (gazdasági környezet) A föld népessége 6,7 milliárd 800 millió éhező, 600 millió alultáplált Relatív éhezés - elhízás Növekvő élelmiszerigény (Kína, India) A fosszilis energia készletek csökkenése Bioenergia iránti növekvő igény „Növekvő élelmiszer árak” Termőterület csökkenése, talajminőség romlása Piaci verseny, globalizáció

3 Tendenciák Magyarországon (gazdasági környezet) 10 millió lakos (200 ezer éhező) Gazdasági nehézségek „Növekvő élelmiszerárak” A termelés visszaszorulása, növekvő költségek Globalizáció, külföldi árúk térnyerése Élelmiszer feldolgozók jelentős része külföldi tulajdonban Újszerű szövetkezések Korszerűtlen táplálkozási szokások Rossz egészségügyi állapot

4 Fenntartható mezőgazdaság & Fenntartható élelmiszeripar (1) Fenntartható fejlődés: Ésszerű gazdálkodás a természeti erőforrásainkkal, amely a jövő generációk számára is képes biztosítani a minőségi és mennyiségi élelmiszerek iránti igény kielégítését. - a humán táplálkozási lánc valamennyi szereplője számára az élő szervezetet nem károsító, s megfelelő beltartalmi értékű termékeket állít elő; - megőrzi a talaj termőképes állapotát és nem szennyezi a felszín alatti vizeket; - megőrzi a növénytermesztés és az állattenyésztés genetikai erőforrásait; - elősegíti a biológiai sokféleség, a biodivezitás fennmaradását;

5 Fenntartható mezőgazdaság & Fenntartható élelmiszeripar (2) -környezetkímélő, energia takarékos és a veszteségforrások csökkentését eredményező (újszerű) módszereket és technológiákat alkalmaz; -melléktermékeivel és hulladékaival nem, vagy csak minimális mértékben szennyezi a környezetet; -lehetővé teszi a termelés és feldolgozás gazdaságosságának folyamatos fenntartását; - a vidéki népesség minél szélesebb köre számára biztosít munkaalkalmat és megélhetést;

6 A kutatás, fejlesztés és innováció szerepe (K+F+I) agrár K+F+I stratégia Gyakorlat számára hasznosítható eredmények Komplex kutatási programok Piaci igények kielégítése ( hazai ellátás és export) Profit illetve emberközpontúság (mennyiség és minőség) Rendszerszemlélet

7 Rendszerszemlélet (határterületek) Talajerő gazdálkodás, Genetikai erőforrások (növénynemesítés, állattenyésztés) Agrotechnika (monokultúra, ökogazdálkodás) Tartás, takarmányozás (extenzív, intenzív illetve természetszerű tartás) Állategészségügy, növényegészségügy Gazdaságirányítás (management) Betakarítás Tárolás Élelmiszer feldolgozás Kereskedelem

8 Összegzés Emberi szükségletek kielégítése Profit, illetve korszerű táplálkozás Piaci igények kielégítése, verseny, gazdaságosság Rendszerszemlélet – élelmiszerlánc (szántóföldtől az asztalig, asztaltól a szántóföldig) Kutatás + Fejlesztés + Innováció Fenntartható mezőgazdaság, fenntartható élelmiszertermelés (természetes és mesterséges élelmiszerek) Élelmiszerbiztonság (szállítási távolság)

9 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések