Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZOPTATÁS ANYATEJ ÖSSZETÉTELE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZOPTATÁS ANYATEJ ÖSSZETÉTELE"— Előadás másolata:

1 SZOPTATÁS ANYATEJ ÖSSZETÉTELE

2 A mellek tejtermelő mirigyeket tartalmaznak, melyeket tejcsatornák kötnek össze a mellbimbóval. Prolaktin tejelválasztást megindító hormon.

3 Szoptatás során a mirigyekben található izmok az oxitocin nevű hormon hatására összehúzódnak az anyatej a tejcsatornákba jut.

4 Az Egészségügyi Világszervezet 6 hónapos korig kizárólagosan a szoptatást javasolja.

5 Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó
Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó. A szülést követő első hétben sűrű, sárgás színű tej ürül, amelyet colostrumnak vagy előtejnek neveznek. Mennyisége viszonylag kevés.

6

7 Az előtej összetétele a magasabb fehérje és ásványianyag-tartalomban és az alacsonyabb zsír és szénhidrát tartalomban különbözik az érett anyatejtől. Nagyobb koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat- IgA.

8 A laktáció 6-15. napja között termelődik az ún
A laktáció napja között termelődik az ún. átmeneti anyatej, amelynek tápanyag és immunglobulin tartalma a colostrum és az érett anyatej között van. Majd fehér, hígabb tej, érett anyatej termelődik.

9 Szoptatáskor először egy híg vízszerű tej ürül, amelyet szomjoltó tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé, zsírdúsabbá válik.

10 Fehérjék Az emlősök között az anyatejnek a legkisebb a fehérjetartalma
Fehérjék Az emlősök között az anyatejnek a legkisebb a fehérjetartalma. Ez a szint még így is magasabb, mint amennyire az újszülöttnek szüksége van, de ahhoz elég alacsony, hogy a baba veséjére ne rójon túl nagy terhelést (tehéntej).

11 Csecsemőknek tehéntejet adni az első évben nem ajánlott
Csecsemőknek tehéntejet adni az első évben nem ajánlott. A tehéntej nem tartalmaz megfelelő mennyiségű E-vitamint, cinket, vasat, más fontos vitaminokat és nyomelemeket.

12 Szénhidrátok A laktóz az anyatej legfontosabb szénhidrátja
Szénhidrátok A laktóz az anyatej legfontosabb szénhidrátja. Vitaminok Az anyatej vitamintartalma szoros összefüggést mutat az anyai vitaminbevitellel.

13 Ásványi anyagok Az anyatejben az ásványi anyagok koncentrációja - kálcium, vas, foszfor, magnézium, cink, kálium, fluor - nem függ különösebben az anyai étrendtől.

14 Immunológiai alkotóelemek Védelmet nyújt a fertőzések és allergiák ellen. A szoptatás pótolhatatlan és tökéletesen nem helyettesíthető mesterséges táplálással.

15 Számos előnnyel rendelkezik az anyatej: - Legkönnyebben emészthető - Legmegfelelőbb mennyiségben - Legmegfelelőbb összetétel - Immunglobulin G és IgA-t tartalmaz - Anya - gyermek kapcsolat - Steril, optimális hőmérsékletű - Olcsó

16

17 Ajánlott az ún. igény szerinti - baby friendly - szoptatás
Ajánlott az ún. igény szerinti - baby friendly - szoptatás. Célszerű a csecsemő igényeihez igazodni, és nem az órát figyelni, hogy mikor kell szoptatni.

18

19 A szoptatások gyakoriságát általában rá lehet bízni a csecsemőre, hiszen ez az ő igénye szerint egy-egy napon belül és hosszabb időszakot tekintve is változó lehet. Ha elegendő az anyatej kb. 7-9 alkalommal való szopás.

20

21

22 Egy egészséges újszülöttnek kb
Egy egészséges újszülöttnek kb. 150 gramm anyatej kell testsúly-kilogrammonként, 24 óra alatt. Tehát egy 3 kg-os babának 24 óra alatt 3×150 g, azaz 450 g anyatejet kell elfogyasztani a nyugalma biztosításához és a megfelelő súlygyarapodás eléréséhez.

23 Ha ezt a mennyiséget elosztjuk a napi étkezések számával, az előbbi 3 kg-os baba példájánál maradva: 450 gramm/ 7 étkezés= kb. 65 gramm szoptatásonként. Ha cumisüvegből eszik, akkor ennyi ml az ideális mennyiség .

24 Koraszülötteknél a napi anyatej mennyiség kb. 180 gramm/kg
Koraszülötteknél a napi anyatej mennyiség kb. 180 gramm/kg. Általában, azok a babák, akik kisebb súllyal születnek, később gyorsabban nőnek, behozva a lemaradást.

25 Naponta számítva, egy csecsemő átlagosan: • az első trimeszterben 25 grammot • a másodikban 20 grammot • a harmadikban 15 grammot • a negyedikben pedig 10 grammot kellene hogy gyarapodjon.

26 A 4. - 6. hónapban a születési súly megduplázódik
A hónapban a születési súly megduplázódik. Egy éves kor küröl pedig háromszorosa lesz. Koraszülöttek esetében egy éves korban négyszerese.

27 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SZOPTATÁS ANYATEJ ÖSSZETÉTELE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések