Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
7. előadás
2
GYÜMÖLCSÖK
3
Kertészeti termékek Feldolgozásuk szerint: Használati cél szerint:
Alapanyagok Félkész termékek Késztermék Használati cél szerint: Közvetlen nyersfogyasztást szolgáló Konyhai előkészítés után fogyasztásra kerülő Ipari feldolgozás nyersanyaga
4
Zöldség-gyümölcsfélék árutulajdonságai
Növénytani tulajdonságok: Kifejlődés és növekedés folyamata Sejt és plazmaképződés Sejtújulás és tartalékanyag-képzés ÉrésFogyasztásra érés Túlérés A termék szövetei Védőszövetek: Bőrszövet,Szilárdító szövet,Pótló szövet Raktározó szövetek: epidermisz, kutikula, hipoderma A termék morfológiója Lépszerkezet (alma) Tömlőszerkezet légüreges(paprika), vízüreges (paradicsom) Vázszerkezet (saláta) A termék fiziológiai tulajdonságai: A termék fizikai tulajdonságai A termék vízháztartása Az áru felhasználásra való érettsége
5
Gyümölcsök Csoportosítás:
Almatermésű gyümölcsök :alma, körte, birs, naspolya Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, (mák, tökmag, napraforgómag) Bogyós gyümölcsök: köszméte, ribiszke (piros, fehér, fekete),málna, szamóca, szeder, faeper Szőlő: borszőlő, csemegeszőlő Déli gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma,, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola
6
Gyümölcsök összetétele
Gyümölcs megnevezése Hamu taralom % Kálium mg/100g Nátrium mg/100g Kalcium mg/100g Magnézium mg/100g Foszfor mg/100g alma 0.4 112 4 11 10 birsalma 0.6 189 9 66 25 sárgadinnye 0.8 210 8 13 20 görögdinnye 0.5 147 5 19 15 2 cseresznye 174 16 kajszibarack 0.7 226 6 14 körte 100 málna 172 27 24 45 meggy 186 31 50 őszibarack 183 30 vörösribiszke 316 3 57 35 földieper 145 28 18 szilva 240 szőlő 195 75
7
Almatermésű gyümölcsök
Alma Pyrus Malus
8
ALMAFAJTÁK
9
Almatermésű gyümölcsök
Körte Pyrus communis
10
KÖRTEFAJTÁK
11
Almatermésű gyümölcsök
Birs Cydonia oblonga
12
Almatermésű gyümölcsök
Naspolya
13
ALMATERMÉSEK BETEGSÉGEI
Fuzikládiumos varasodás (Bársonyos, zöldessárga, később barna, majd feketés varas foltok. A gyümölcs növekedése gátolt, féloldalas lesz) Fekete pettyesség (Olajbarna foltok, ezekben fekete pettyek. A húsba nem hatolnak be. Szépséghiba) Vánkos penész (Felületen fokozottan terjedő barnuló folt) Magházrothadás (Csak belülről látható hiba) Korompenész (A felületen képződik, letörölhető. A tárolást gátolja) Kövecsesség (A körte éas birs húsában keletkező köves csomók) Jónatánfoltosság (Alma élettani betegsége) Forgalomból kizáró betegségek: Zöldpenészes rothadás Keserű rothadás Szürke penész Rózsaszínű gyümölcspenész
14
Csonthéjú gyümölcsök Cseresznye Prunis avium
15
Cseresznyefajták
16
Csonthéjú gyümölcsök Meggy Cerasus vulgaris
17
Csonthéjú gyümölcsök Szilva Prunus domestica Stanley Zöld ringló
Stanley Zöld ringló Besztercei Ringló
18
Csonthéjú gyümölcsök Őszibarack Prunus persica
19
Csonthéjú gyümölcsök Sárgabarack Armeniaca vulgaris
20
Héjas gyümölcsök Mandula Prunus amygdales
21
Héjas gyümölcsök Mogyoró Corylus coruna Corylus avellana
22
Héjas gyümölcsök Dió Junglans regia
23
Bogyós gyümölcsök Köszméte
24
Bogyós gyümölcsök Ribiszke
25
Bogyós gyümölcsök Málna Rubens idaeus
26
Bogyós gyümölcsök Szamóca (eper)
27
Szőlő
28
Déli gyümölcsök
29
Déli gyümölcsök
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.