Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaLéna Molnárné Megváltozta több, mint 10 éve
2
A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat újraértelmezésében egyaránt. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásáról biztosította egy olyan mintaprogram kidolgozását, amely tartalmazza a közétkeztetés reformjának, a vidék-város kapcsolat intenzívebbé tételének, a termelői piacok támogatásának, a közvetlen élelmiszer beszerzésnek megvalósítását a saját közintézményi konyhaüzemekben. A mintaprogramban megfogalmazott alapvető célkitűzések: a közétkeztetés minőségének javítása a nagyváros-falusi/kisvárosi térségek közötti kapcsolat újraértelmezése közvetlen termelői-fogyasztói kapcsolatok kiépítése termelői piacok, helyi termékek, valamint az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése. „K isváros a nagyvárosban” program
3
1.Egészséges életmódra nevelés, egészséges táplálkozás 2.A közétkeztetés étlapjának átalakítása, étlapjavaslatok 3.Az önkormányzati intézmények illetve civil szervezetek és a mezőgazdasági termelőhelyek közötti kapcsolat kialakítása 4.Termelői piac és kulturális rendezvény 5.Az önkormányzati intézményi konyhaüzemek átvilágítása 6.A közétkeztetés jelenlegi beszerzési viszonyainak áttekintése 7.A közétkeztetésben részt vevők fogyasztási szokásainak áttekintése Megvalósult programok
4
Egészséges életmódra nevelés, egészséges táplálkozás Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában és nem mindig tudunk kiigazodni a sok információban. Nincs egészségtelen étel, csak helytelen táplálkozási szokás. Vannak ételek, amikből többet és vannak, amikből kevesebbet kell fogyasztani. Továbbá minél változatosabb alapanyag választással és minél sokrétűbb ételkészítéssel, konyhatechnológia alkalmazásával tehetjük az étrendünket egészségessé.
5
Egészségnapok, tankertek Óvodákban, iskolákban foglalkozások, előadások az egészséges táplálkozás jegyében. Korosztályi sajátosságok. Tankertek nevelési-oktatási intézményekben. Városi Kertek Egyesülete: kerületi kiskertek létrehozása (közösségteremtő értéke 90%, termelés 10%). Óvodai tetőkert, értelmi fogyatékosok levendulakertje. Szemléletformálás.
6
A közétkeztetés étlapjának átalakítása, étlapjavaslatok Az iskolai közösségi étkeztetésben közel fél millió gyermek vesz részt, közülük a legtöbben általános iskolások. A korszerű, egészséges ételek felszolgálása nem csak szemlélet, hanem szakmai hozzáértés és pénz kérdése is. Szomorú tény, hogy az étlapkészítésben az iskolák mindössze 10 százalékában vesz részt dietetikus. Étlaptervezésnél figyelembe kell venni „A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás- egészségügyi ajánlás közétkeztetők számára” című ajánlást, amit az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tett közzé 2011. augusztus 01-én. Étlapjavaslatok minden korosztály számára. Közétkeztető cégek étlapjainak folyamatos ellenőrzése
7
Mezőgazdasági termelőhelyek megismerése A fogyasztói társadalom arra nevel, hogy eltávolodjunk a természeti valóságtól, elfelejtsük hagyományainkat, amelyek megőrzésére nem elegendő a tantermi foglalkozás. Tanyák, termelőhelyek látogatása Szociális nyári gyermekétkeztetés 2012: közvetlen nyersanyag beszerzés. Termelői nyersanyag beszerzés előnyei, hátrányai
8
Termelői piacok és kulturális rendezvények Folyamatos városi piacok szervezése kulturális rendezvénnyel összekapcsolva ( Csokonai Művelődési Központ 2 hetente termelői piac, Zsókavár III. projekt: közösségi étteremhez kapcsolva időszakos szabadtéri piac, rendezvények)
9
Önkormányzati intézményi konyhaüzemek átvilágítása Kerület főzőkonyháinak, tálalókonyháinak átvilágítása: önköltségszámítások, étkeztető cégek ellenőrzése, felügyelete. Konyhaüzem kapacitásbővítése. Bölcsődei konyhák eszközbeszerzése.
10
6. A közétkeztetés jelenlegi beszerzési viszonyainak áttekintése Konyhaüzemek nyersanyag beszállítóinak áttekintése. A jelenlegi beszállítói körben egy vállalkozás szerepel, aki őstermelőtől, kistermelőtől vásárol közvetlenül. Őstermelő és kistermelő nem szerepel a beszállítói körben. Kistermelők regisztrálása.
11
A közétkeztetésben részt vevők fogyasztási szokásainak áttekintése Óvodások, iskolások táplálkozási szokásainak felmérése (18 kérdésből álló kérdőív). A kutatás fő célja a gyerekek életmódbeli szokásainak feltérképezése.
12
Óvodások étkezési szokásai A gyermekek közel fele (47,9%) csak egy alkalommal, mégpedig az óvodában kap meleg ételt hétköznaponként, ami kiemeli a közétkeztetés mennyiségi és minőségi felülvizsgálatának, és szükség esetén javításának jelentőségét. Zöldséget, gyümölcsöt a gyermekek csak háromnegyede (74,1%-a) eszik napi rendszerességgel. Tejet, tejterméket szintén csak háromnegyedük (77,7 %) fogyaszt minden nap. A gyermekek csaknem 13%-a legalább heti rendszerességgel, további egyharmaduk (31,9%) hetente vagy ritkábban fogyaszt szénsavas üdítőitalt, valamint csaknem egyötödük (23,8%) naponta, további egyharmaduk (35,8%) heti 3-4 alkalommal nassol.
13
Iskolások étkezési szokásai Felmérésünk eredményeként azt tapasztaltuk, hogy az alsó tagozatos tanulók közel fele csak négy alkalommal étkezik naponta. Habár ez pozitív elmozdulás az előző évekhez képest, még mindig van tennivaló a táplálkozási alapismeretek oktatása terén. A kor előrehaladtával az étkezések gyakorisága fokozatosan csökken, a felnőtté válás küszöbén a gyermekek közel 5-10%-ánál napi kettőre redukálódik. Az élelmiszer-fogyasztási gyakoriságra vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján megállapítható, hogy az iskolás gyermekek zöldség- és gyümölcs-, tej- és tejtermék-, valamint halfogyasztása nem éri el a kívánatos mértéket, amely hosszútávon tápanyaghiányos állapotok, betegségek kialakulásához vezethet. Ezzel szemben mindhárom iskolás korcsoport rendszeresen iszik üdítőitalt és hetente többször nassol, amely „luxuskalóriaként” a test zsírraktárainak növekedéséhez, hosszútávon az elhízással összefüggésbe hozható krónikus betegségek kockázatának növeléséhez vezet.
14
Amíg Nevelési-oktatási Központok (NOK) voltak, minden intézmény saját hatáskörében intézte a közbeszerzési eljárásokat. Ezeken belül a legjelentősebbek a közétkeztetés közbeszerzési eljárásai voltak. Minden intézmény saját hatáskörében választotta ki a szolgáltatókat és kötött velük szerződéseket. Ezért alakult úgy, hogy napjainkban hat szolgáltató látja a saját fenntartású és saját üzemeltetésű konyhák mellett a kerület étkeztetési szolgáltatását. A kerület közétkeztetésének a helyzete, nehézségei
15
A konyhák, tálalókonyhák megismerésével megállapítható, hogy az intézmények nincsenek tisztában a közösségi étkeztetés területén lévő jogszabályokkal, ajánlásokkal, így szakmai szempontból sem tudják értékelni az étlapokat, azt ételek minőségét. Csupán a gyermekek ízlésére, íz világára korlátozódott a szolgáltatók minősítése. A közösségi étkeztetés területén nincs hatályos rendelet, jogszabály, ami az étlaptervezésre, szolgáltatásra ad iránymutatást, csak egy ajánlás van, ami viszont nem kötelező érvényű a közösségi étkeztetés szereplői részére. Az étlapokat nem dietetikus értékelte. A kerület közétkeztetésének a helyzete, nehézségei
16
A gyermekek egészsége közös feladatunk, szülőként, pedagógusként és a közétkeztetési szolgáltatást nyújtó vállalkozásként ugyanaz a cél kell, hogy vezéreljen bennünket. Közös feladatuk jó minőségű, az egészséges táplálkozási irányelveknek megfelelő étrendet étkezési időben szolgáltatni a gyermekek számára. Összegzés
17
Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.