Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa"— Előadás másolata:

1 Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Internetes legendák és tévhitek a tej egészségügyi hatásaival kapcsolatban Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa 2011. május 12.

2 A prezentáció tartalma
Igaz-e, hogy a tejfogyasztás… …hizlal? …csontritkulást okoz? …elősegíti a daganatos megbetegedéseket? …szerepet játszik szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában

3 Tévhit 1: A tej hizlal „A tej és tejtermékek fogyasztása erősen ellenjavallt, a vaj kivételével. A testkontroll diéta szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, szervezetünk képtelen ennek a megemésztésére.” 2011. március 12. Egy ismert online életmód magazin

4 Tény: Tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya
Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője „Edzés mellett, a tejet ivó hölgyek testsúlya nem nőtt, ami azt jelentette, hogy izmosabbak lettek, viszont bizonyítottan több zsírt vesztettek. A vizsgálat bizonyította, hogy a súlyzózás és tejfogyasztás határozottan javítja a résztvevők testösszetételét és ezzel az egészségüket” Dr. Stuart M. Phillips , McMaster University

5 Kutatás: A tej hozzájárul az ideális testtömeg megőrzéséhez
? ? A lakosság rosszul tudja Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban Forrás: GfK kutatás 2011.

6 Tévhit 2: a tej csontritkulást okoz
„…a tehéntej emésztéséhez sok kalciumra van szükség, így épp a fordított hatást érjük el a tejfogyasztással: jobb híján a csontjainkból vonja ki azt a szervezet. Innen nézve talán nem meglepő, hogy a legnagyobb tejtermék-fogyasztó országokban a legmagasabb a csontritkulás aránya.” 2010. szeptember 9. Egy online női magazin

7 Tény: A tejben található kalcium segít a csontritkulás megelőzésében
A szükséges napi kalciumbevitel mg A tej ideális kalcium-forrás, mert benne optimális és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok Black és munkatársai (2002): tejívó gyerekek magasabbra nőttek, nagyobb volt a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma Joint és munkatársai WHO/FAO (2003): a kalcium mellett a tejben lévő cink, réz, mangán, natrium, az A-, C-, K- és B-vitaminok is szerepet játszanak A tej mellett zsírszegény sajtok fogyasztása javasolt!

8 Kutatás: Segít megelőzni a tej a csontritkulást?
A lakosság jól tudja Hazánkban már 79% helyesen tudja, hogy a tej hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az osteoporosis megelőzéséhez. Forrás: GfK kutatás 2011.

9 Tévhit 3: a tej elősegíti a rák kialakulását
„A tej maga nem okoz rákot, de elősegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez.” 2010. december Egy cukorbetegeknek szóló portál a tej rákot okoz

10 Tény: A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát
„Ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik bizonyos felnőttkori daganatos megbetegedések kockázatát.„ Dr. Garami Miklós, gyermekonkológus Az amerikai Creihton Egyetem táplálkozástani szakértője, Dr. Joan Lappe és munkacsoportja tanulmányában a tej D-vitamin és kalcium tartalmának kiemelkedő hatására hívta fel a figyelmet a rákos megbetegedések kapcsán. Parodi és munkatársai (1997) :a konjugált linolsav és a szfingomielin védő hatásúak –gátolják a tumorsejtek szaporodását és differenciálódását Joachimiak (2007) a mirisztinsav immunstimuláns hatását és a vajsav védő szerepét írta le vastagbélrák, emlőrák és leukémia esetében Tej mellett javasolt savófehérjék fogyasztása!

11 A lakosság rosszul tudja
Kutatás: A tejfogyasztás csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét ? ? A lakosság rosszul tudja Az emberek 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Forrás: GfK kutatás 2011.

12 Tévhit 4: a tej szív- és érrendszeri betegségeket okoz
„A felnőttek esetében ízületi gyulladás, szív-érrendszeri betegségek, arc- és homloküreg gyulladás, valamint a lymphoma és a rák kialakulásának elősegítése áll a bűnlajstromon.” 2010. szeptember 9. Egy online női magazin

13 Tény: A tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
22 éven át tartó japán vizsgálatban a tejet ívóknál 50%-kal kevesebb agyvérzés történt (Abbot és munkatársai,1996) A kalcium a tejfehérjékkel együtt, illetve a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást (Jorde és munkatársai 2000) A szfingolipid növeli a HDL-koleszterin (védő) szintet, a konjugált linolsavval (CLA) együtt csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát (Bíró és Antal, 2002) A D-vitamin gyulladásellenes hatású, az érszűkület előfordulása kisebb (Melamed és munkatársai, 2008)

14 A lakosság rosszul tudja
Kutatás: A tejfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását ? ? A lakosság rosszul tudja A magyar lakosság ¼-e (26%) tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Forrás: GfK kutatás 2011.

15 Összefoglalás Összetevők optimális aránya – komplex jótékony hatások
„arany középút” – megfelelő fehérje, szénhidrát, zsírbevitel és legalább napi 3-5X zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a TEJ és tejtermékek elengedhetetlen részei a táplálkozásnak

16 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések