Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZita Budainé Megváltozta több, mint 10 éve
1
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
2
Termelési érték 25. lecke
3
Termelési érték A termelési érték (TÉ) fogalma: A termelés alapvető célja adott erőforrások felhasználásával termékek,, szolgáltatások előállítása. Ezeket pénzértékben kifejezve termelési értéknek nevezzük. A termelési érték (TÉ) fogalma: A termelés alapvető célja adott erőforrások felhasználásával termékek,, szolgáltatások előállítása. Ezeket pénzértékben kifejezve termelési értéknek nevezzük. A termelési érték kiszámításának alapképlete: TÉ= Hozam x Egységár A termelési érték kiszámításának alapképlete: TÉ= Hozam x Egységár Mit fejez ki a termelési érték: A termelés nagyságát, színvonalát, időrendi változásának mértékét fejezi ki. Mit fejez ki a termelési érték: A termelés nagyságát, színvonalát, időrendi változásának mértékét fejezi ki.
4
Termelési érték A TK-hez kapcsolódó alapfogalmak Hozam –termékek, szolgáltatások Ár –az árak fajtái Hozam, fajlagos hozam: A hozam a termelés elsődleges mérőszáma, a megtermelt fő-, mellék- és ikertermékeket, szolgáltatásokat naturális (természetes) egységben fejezi ki. A hozamokat vetíthetjük termelőkapacitások egységére, s ebben az esetben fajlagos hozamról beszélünk.
5
Termelési érték A termékek csoportosítása: Árak fajtái: Piaci ár: (értékesítési, beszerzési, termelői, nagykereskedelmi –kiskereskedelmi.) Védő ár: (hatósági (fix), alulról védett, felülről védett) Önköltségi ár Irány ár Árak fajtái: Piaci ár: (értékesítési, beszerzési, termelői, nagykereskedelmi –kiskereskedelmi.) Védő ár: (hatósági (fix), alulról védett, felülről védett) Önköltségi ár Irány ár Főtermék : a termelés elsődleges célja, produktuma Ikertermék: a termelés során előállított közel azonos értékű termékek Melléktermék: a fő- (iker) termék mellett képződő alacsonyabb használati értékű produktum Főtermék : a termelés elsődleges célja, produktuma Ikertermék: a termelés során előállított közel azonos értékű termékek Melléktermék: a fő- (iker) termék mellett képződő alacsonyabb használati értékű produktum
6
Termelési érték A Termelési értéket növelő, hozamtartalom nélküli tényezők: Az állami támogatás, biztosító kártérítése, vagy más, a termeléssel szorosan nem összefüggő bevétel, például. a kapott kamat, vagy az infláció okozta árnövekedés A Termelési értéket növelő, hozamtartalom nélküli tényezők: Az állami támogatás, biztosító kártérítése, vagy más, a termeléssel szorosan nem összefüggő bevétel, például. a kapott kamat, vagy az infláció okozta árnövekedés A termelési érték kategóriái: 1.Bruttó termelési érték 2.Halmozatlan TÉ (= Bruttó TÉ – Újrafelhasználás) 3.Árutermelési érték (= Halmozatlan TÉ +/– Készletváltozás) 4.Hozzáadott érték (= Bruttó TÉ – Újrafelhasználás – Vásárolt áruk értéke) 5.Nettó TÉ (= Bruttó TÉ – Újrafelhasználás – Vásárolt érték – Amortizáció) A termelési érték kategóriái: 1.Bruttó termelési érték 2.Halmozatlan TÉ (= Bruttó TÉ – Újrafelhasználás) 3.Árutermelési érték (= Halmozatlan TÉ +/– Készletváltozás) 4.Hozzáadott érték (= Bruttó TÉ – Újrafelhasználás – Vásárolt áruk értéke) 5.Nettó TÉ (= Bruttó TÉ – Újrafelhasználás – Vásárolt érték – Amortizáció)
7
A termelési érték kategóriái Bruttó termelési érték Halmozatlan termelési érték –HLTÉ = BTÉ - U Árutermelési érték –ÁTÉ = HLTÉ - Kv –U = újrafelhasználás –Kv = készletváltozás (+/-) BTÉ U HLTÉ ÁTÉ Kv U
8
A termelési érték kategóriái
9
Hozzáadott érték –HÉ = BTÉ - Vé - U Nettó termelési érték –NTÉ = HÉ - A Vé = vásárolt érték A = amortizáció HÉ Vé U NTÉ Vé U A
10
A bruttó TÉ összetevői
11
A termelési érték növelésének lehetőségei A hozam növelése Az árak növelése Egyéb
12
KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.