Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaFrigyes Juhász Megváltozta több, mint 10 éve
1
A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória
Kósa Mátyás Kovács Petronella
2
A kakaó Európában A kakaófa már Kr. u 600-ban is ismert volt
Maják művelték és gondozták Magját pénzként, szertartási eszközként és italként használták 1519-ben spanyol hódítók érkeztek Mexikó partjaihoz Hernando Cortés vezetésével Az őslakosok istenüket látták a vezetőben, aki ígéretet tett, hogy Ce Acatl évében vissza fog térni (= 1519)
3
A kakaó Európában Cortés nem megváltotta, hanem leigázta a maja népet, ellopta értékeiket, kincseiket A kakaóbabot 1528-ban ő hozta be, mivel előkelő dolognak tartotta Európában a 17. században terjedt el italként A spanyolok cukrot adtak a csípős keserű kakaóitalhoz, hogy ízletesebb legyen A 19. században elterjedt szilárd változata: a csokoládé
4
Csokoládékészítés régen
A mexikói őslakosok rájöttek, ha megpörkölik, ledarálják és elegyítik, sűrű csípős keserű folyadékot kapnak (cacahuatl) Később a vizet hidegen adták hozzá a péphez és habosra verték (xocolatl=keserű víz)
5
Csokoládé Európában J.C. Van Houten 1828-ban feltalálta a kakaósajtoló gépet Rájött arra is, hogy a kakaó íze alkáli sókkal finomítható Szárazabb porszerű anyagot kapott, mellyel ízletesebb italt lehetett készíteni, de még mindig nem nyerte el a nagyközönség elismerését A 19. század végére megszületett a maihoz hasonló szilárd csokoládé
6
Csokigyárban Őrlőgéppel morzsolják fel a csokit (öt acélhenger segítségével) Belekeverik az alapanyagokat Konsírozzák: állandó gyúrás, keverés, sima folyékony masszává válik Hatalmas tartályokba kerül, melegítik Formába öntik, összerázzák, hűtőalagút Kiverik a formából és csomagolásra fut tovább
7
Összetétele Kb. 300 vegyületet tartalmaz
Metil-xantinok: koffein és treobomin (serkentő hatás) Hisztamin, magnézium 100 g csokoládé tartalma: kcal, g fehérje, g zsír, g szénhidrát Kakaóvaj, a legdrágább összetevő
8
Összetétele
9
Csoki gyógyhatásai Antioxidánsokat tartalmaz
Akadályozza a rák, érelmeszesedés, vérrögök, szívbetegségek kialakulását Csökkenti a fáradtságot, enyhíti a köhögést, jó hasmenés ellen Kezeltek vele lázat, bőrkiütés, köszvényt, görcsrohamokat is Hangulatjavító, élénkítő, zsírégető hatása van és %-kal csökkenti a bőrpírt
10
Érdekességek Csokoládé-hegy: Fülöp-szigeteken található, Boholban
A majáknak volt kakaó védőszellemük: Ek- Chuah A maja uralkodónak napi 50 korsó csokoládé járt bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek
11
Érdekességek Csokoládé-hegy
12
Köszönjük a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.