Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Józsa Szende Román Orsolya

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Józsa Szende Román Orsolya"— Előadás másolata:

1 Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Vitaminok Készítette:Józsa Szende Román Orsolya

2 Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel
Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel. A vitaminok közül néhány a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kivonnak az enzimekből.

3 A vitaminok két fo csoportja:
1.Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok), 2.Vízben oldódó vitaminok

4 Vitaminhiány Néhány hiánybetegség: Zsibbadás (B12-vitamin hiánya)
Kiderült egyes vitamin jellegű anyagokról, bár ennek ellenkezőjét gondolhatnánk, hogy más állatfajok számára egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Az emberben a B12- és K-vitamin vitaminhiányos állapotát hiányos étrenddel nem lehet létrehozni, mert a normális bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani. Ha azonban a szervezetben (pl. a tápcsatorna egy részének műtéti eltávolítása miatt) felszívódási zavarok lépnek fel, vagy antibiotikumos kezelés következtében elpusztul a bél baktériumflórája, kialakulhat a hiánybetegség. Néhány hiánybetegség: Zsibbadás (B12-vitamin hiánya) Farkasvakság (A-vitamin hiánya) Beri-beri (B1-vitamin hiánya) Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya) Skorbut (C-vitamin hiánya

5 A vitamin tuladagolása
Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak. Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások. Kizárólag természetes élelmiszer-fogyasztással általában nem érhető el a túladagolás. A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést. Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat – néhány esetben maradandót is. A tolerált mennyiség személyfüggő, korreláció mutatkozik a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.

6 A vitaminok fajtái A-vitamin: -a szervezet védekező mehanizmusában vesz részt -csontnő vekedés,növekedés -a látas és a szaruhártya épsége

7 D-vitamin :-kálcium beépülése a csontba
-foszforanyagcsere szabályozása

8 E-vitamin :-oxigén tartalmu szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme

9 K-vitamin :-véralvás

10 C-vitamin:csont ,fog,porc,kötőszövet kollegénfehérje,szintézise

11 B-vitamin:szénhidrát anyagcsere
zsirsavszintézis

12 Ajánlott napi mennyiség
Vitaminok Ajánlott napi mennyiség A-vitamin D-vitamin E-vitamin 400 10 6 K-vitamin 15 B6-vitamin 0,5 Folsav B12-vitamin 100 0,7 C-vitamin 50 B1-vitamin B2-vitamin Niacin 0,8 9 Pantoténsav 2

13

14

15

16

17

18

19

20 A táplálékaink legfontosabb összetevői a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a víz


Letölteni ppt "Készítette:Józsa Szende Román Orsolya"

Hasonló előadás


Google Hirdetések