Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaIstván Veres Megváltozta több, mint 10 éve
1
A munkaerő-gazdálkodás és hatékonyságának vizsgálata
avagy a létszámgazdálkodás
2
Főbb témaköreink: Bevezetés A vállalkozás munkaerőigényének elemzése
A munkaerő-gazdálkodás szükségessége, feladatai A munkaerő teljesítménye, a munka termelékenysége Bérezés, bérgazdálkodás A II. indexkör alkalmazása az átlagbérek és a termelékenység elemzésében
3
1. Bevezetés
4
1. BEVEZETÉS 1.1. A vállalkozások fő erőforrásai
1.2. A munkaerőpiac, a foglalkoztatás állami szabályozásának céljai 1.3. A munkaerőpiac, a foglalkoztatás állami szabályozásának eszközei
5
1.1. A vállalkozások fő erőforrásai
munkaerő, v. humán erőforrás, árupiaci források (árukészlet), tárgyi eszközök, pénzügyi források, információ.
6
1.2. A munkaerőpiac, a foglalkoztatás állami szabályozásának céljai:
a munkaerőpiac szereplői közötti piaci egyensúly létrejöttének támogatása, elősegítése, magas foglalkoztatási színvonal biztosítása, optimális bérszínvonal kialakulásának elősegítése.
7
1.3. A munkaerőpiac, a foglalkoztatás állami szabályozásának eszközei:
jogi szabályozás: Mtk érdekegyeztetés, a munkaerő-felhasználás költségeinek befolyásolása.
8
2. A vállalkozás munkae-rőigényének elemzése
9
2. A vállalkozás munkaerőigényének elemzése
2.1. A munkafeladatok elemzése 2.2. A hosszú távú munkaerőigény felmé- rése 2.3. A rövid távú munkaerőigény kielégí- tése
10
2.1. A munkafeladatok elemzése
A fő kérdés, hogy a feladatok miként csoportosíthatók munkakörökké?
11
A feladatelemzés lépesei:
A munkaerőt igénylő feladatok behatá- rolása: pl.: áruforgalmi feladatok, marketing, pénzügy, stb. Az egyes feladatok munkaidő szükség- letének meghatározása A feladatok munkakörökké (job) kon- vertálása
12
2.2. A hosszú távú munkaerőigény felmérése
növekedés sebessége és előrelátható- sága, területi diverzifikáció esetén, kereskedelmi profil szélesítése.
13
2.3. A rövid távú munkaerőigény kielégítése
ciklikus ingadozások, szezonális ingadozások, munkaerőigény tervezése, munkaerőigény kielégítése.
14
3. A munka-erőgazdálkodás szükségessége és feladatai
15
3. A munkaerő-gazdálkodás szükségessége, feladatai
3.1. A munkaerő-gazdálkodás fontossága és feladatai. 3.2. A munkaerő-szükséglet meghatározása, az ellátottság vizsgálata 3.3. A munkaerő összetételének vizsgálata 3.4. A létszám változásai, a fluktuáció
16
3.1.1. A munkaerő-gazdálkodás fontossága
A vállalati munkaerő-gazdálkodás a feladatok ellátásához szükséges létszám biztosítását és foglalkoztatását jelenti.
17
3.1.2. A munkaerő-gazdálkodás feladatai
egyrészt megfelelő számú és felkészült, a szakmáját szerető kereskedőt kell foglal-koztatni, másrészt ésszerűen kell gazdálkodni a lét-számmal, illetve a bérekkel.
18
3.2. A munkaerő-szükséglet megha-tározása, az ellátottság vizsgálata
a forgalom nagysága, nyitvatartási idő és az értékes.-i mód, a forgalmazott áruk munkaigényessége, a munkaszervezés, a technikai felszereltség, a dolgozók szakképzettsége, felkészült-sége.
19
3.3. A munkaerő összetételének vizsgálata
Munkaviszony szerint: állományi- és állományon kívüli létszám (dolgozói) Végzett munka jellege: fizikai és nem fizikai foglalkozásúak A munkaidő hossza: teljes munkaidőben dolgozók és részmunkaidősök
20
3.3. A munkaerő összetételének vizsgálata
A foglalkoztatás jellege: tulajdonos, alkalmazott, segítő családtag, bedolgozó A szakképzettség: szakképzett és nem szakképzett Nem és kor: ki lehet találni!
21
3.4. A létszám változásai, a fluktuáció
A fluktuáció indító okai: szükséges fluktuáció, természetes fluktuáció, indokolható fluktuáció, szükségtelen fluktuáció.
22
3.4. A létszám változásai, a fluktuáció
A létszám változásainál az alábbi mutatókat elemezzük: A fluktuáció nagysága, a váltások száma. A munkaerő-hullámzás intenzitása. Munkaerő-mérleg.
23
4. A munkaerő teljesítménye, a munka termelékenysége
24
4. A munkaerő teljesítménye, a munka termelékenysége
4.1. A kereskedelmi munka jellege. 4.2. A termelékenység vizsgálati szem- pontjai, mutatói. 4.3. A termelékenység befolyásoló ténye- zői, elemzése
25
4.1. A kereskedelmi munka jellege I.
jellemző az emberekkel való foglalkozás, a kereskedelmi munka általában változa- tos, mozgalmas, a kereskedelmi munka egyenetlen,
26
4.1. A kereskedelmi munka jellege II.
a kereskedelmi munkafolyamat heterogén, a kereskedelmi munka kevésbé gépesít-hető, a kereskedelemben dolgozókat számos kedvezőtlen hatás éri.
27
4.2.1. A termelékenység vizsgálati szempontjai, mutatói.
A munka alapvető mutatószáma a termelékenység, amely azt fejezi ki, hogy adott idő alatt egy dolgozó átlagosan mekkora munkamennyiséget fejt ki. A kereskedelmi munka termelékenysége azt jelenti, hogy egy eladó adott időszak alatt átlagosan mekkora forgalmat bonyolít le., vagy egy ledolgozott órára átlagosan mekkora forgalom jut
28
4.2.2. A termelékenység mutatói
29
4.2.2. A termelékenység mutatói
30
4.2.2. A termelékenység mutatói
31
4.3. A termelékenység befolyásoló tényezői, elemzése
A termelékenység elemzésénél alkalmaz-ható megközelítések
32
4.3.1. A termelékenység befolyásoló tényezői
az áruforgalom nagysága, az áruforgalom összetétele, az üzletek technikai felszereltsége, az értékesítési mód, a munkaszervezés színvonala, a dolgozók érdekeltsége.
33
4.3.2. A termelékenység elemzésénél alkalmazható megközelítések
a termelékenység időbeli alakulásának vizsgálata, összehasonlító vizsgálatok, a termelékenységi mutatók és más, a vál-lalat gazdálkodását jelző mutatók közötti kapcsolat, a bolti termelékenység elemzése.
34
5. Bérezés, bérgazdálkodás
35
5. Bérezés, bérgazdálkodás
5.1. Az alkalmazottak anyagi érdekeltsége 5.2. A bérbesorolással és a bérezéssel kapcsolatos követelmények 5.3. A kereskedelemben használt ösztönzési rendszerek fő jellemzői 5.4. A bérgazdálkodás, és a bérköltségek elemzése
36
5.1. Az alkalmazottak anyagi érdekeltsége
Megjelenése: munkabérekben, keresetekben és a jövedelmekben.
37
Munkabérek Mindazok a személyi kifizetések, amelyeket a vállalkozás a bérköltségei terhére fizet ki a munkavállalóinak
38
5.1.1. Munkabérek A bérek megállapításakor figyelembe kell venni:
szakképzettséget, gyakorlatot, fizikai igénybevételt, munkakörülményeket, vezetéssel járó munkatöbbletet, felelősséget, anyagi felelősséget.
39
5.1.1. Munkabérek A munkabérek összetevői: (ismerős) alapbér, jutalék,
prémium, jutalom, pótlék, kiegészítő fizetések, egyéb bér.
40
5.1.2. Kereset és jövedelem Kereset: munkabér + étkezési hozzájárulás
munkaruha munkába-járás, üdülés, stb. Jövedelem: kereset + társadalmi juttatás
41
5.2. A bérbesorolással és a bérezéssel kapcsolatos követelmények
igazságosság, bérezés mértéke (abszolút és relatív), ará-nyosság, a bérkifizetések időpontja, vevői érdekeltség, egyszerűség és biztonság.
42
5.3. A kereskedelemben használt ösztönzési rendszerek fő jellemzői
EZ MÁR ELŐFORDULT EGYSZER!
43
5.4. A bérgazdálkodás, és a bérköltségek elemzése
A bértömeg vizsgálata: a létszámnövekedés bérkihatása, a forgalomnövekedés bérkihatása, a forgalmi szerkezet megváltozásának bérkihatása. Az átlagbérek vizsgálata A bérfelhasználás gazdaságossága
44
6. A II. indexkör alkalmazása az átlagbérek és a termelékenység elemzésében.
45
6.1. Az átlagbérek vizsgálata
46
6.1. Az átlagbérek vizsgálata
47
6.1. Az átlagbérek vizsgálata
48
6.1. Az átlagbérek vizsgálata
49
6.2. A termelékenység indexei
50
6.2. A termelékenység indexei
51
6.2. A termelékenység indexei
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.