Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Subjective Well-Being

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Subjective Well-Being"— Előadás másolata:

1 Subjective Well-Being
Anyagiakon túl

2 Az SWB, mint kutatási terület
Célja: Annak tanulmányozása, hogy az emberek hogyan értékelik saját életüket. A jó élet jellemzôje a boldogságérzet. A boldogság természete nem tisztázott. Jelenthet: élvezetet, megelégedettséget, pozitív érzelmeket, jelentôségteljes életet, önbizalmat, stb. Áttekintés az The evolving concept of subjective well-being:the multifaceted nature of happiness Ed Diener1,*, Christie Napa Scollon1 and Richard E. Lucas2 alapján, a 13. dia végéig

3 Az SWB alapjai SWB: kifejezés a boldogság "helyett". (Szubjektív-JóLét) Fontos felismerés: a pozitív és a negatív külsô hatások (SWB-re) ftlenek egymástól => külön mérhetôek. Létezik egy harmadik, "kognitív" és egy negyedik "domain satisfaction" (egy területen tapasztalt elégedettség) összetevô is. 1984: A felmérések azt mutatják, hogy az USA lakók nagyrésze boldog kortól, nemtôl, jövedelemtôl ftlenül.

4 Az SWB alapjai II. (az SWB fontossága)
1. Az SWB a gazdasági és szociális mutatókkal jó képet tud alkotni egy adott csoport, nemzet életminôségérôl. 2. A boldog emberek egészségesek, tovább élnek, pozitívabbak, stb. stb. stb. 3. Az emberek törôdnek az SWBvel. Felmérések szerint (2000) 17 ország diákjai az elégedettséget és a boldogságot fontosabbnak tartják a pénznél. Subjective Well-Being:The Science of Happiness and a Proposal for a National Index Ed Diener(2000) – ből van az ábra

5 Az SWB alapjai III. (az SWB fontossága)
A gazdasági mutatók és az SWB (USA) Ábra : Beyond Money Toward an Economy of Well-Being Ed Diener1,2 and Martin E.P. Seligman3

6 Az SWB felépítése Elemek: -pozitív hatások -negatív hatások
-elégedettség -egyes területeken tapasztalt elégedettség Ábra az áttekintő cikkből.

7 Az SWB felépítése (pozitív és negatív hatások)
Alapvetôen külsô forrásból származó ingerek, tapasztalatok. Rövidtávon hatnak az emberekre (hangulat - diffúz, nem egy adott inger hatására, érzések - adott külsô inger hatására) Az érzelmek alapvetô 5 jellemzôje (Frijda ): -fájdalom- vagy élvezetérzethez kötődik -egy esemény jóként, vagy rosszként való értékeléséhez kapcsolódik -egy érzelem tisztázása általában viselkedés megváltozását jelenti a környezet felé. -maguktól jelennek meg (nem önön befolyásolástól) -kognitív aktivitást jelentenek

8 Az SWB felépítése (pozitív és negatív hatások)
Alapérzelmek a felépítéses ábrán. Különböző megközelítések az érzelmek megjelenéséről: pl. dimenzionális – analitikusabb módszer (ha valaki negatív érzelmeket él meg, akkor hajlamosabb félelemre, vagy dühre), motivációs (mennyire, mire motivál), arckifejezéssel történő megállapítás, A pozitív és negatív hatások elkülöníthetőségéről ma is vita folyik.

9 Az SWB felépítése (pozitív és negatív hatások mérése)
Mit kell mérni a pozitív/negatív hatásokon: -az érzelem intenzitása és gyakorisága különböző hatással van az egyén SWBjére (A kutatások szerint a gyakoriság fontosabb) -az érzelmeket intenzíven megélő ember a pozitív és negatív érzelmeket egyaránt intenzíven éli meg -a gyakoriságot könnyebb mérni, jobban is emlékeznek rá az emberek -a gyakoriság nagyobb hatással van az SWBre, mint az intenzitás -néhol azonban hasznos az intenzitás mérés (pl. nyaralás során megbecsülhető az intenzitásból, hogy uoda mennek-e legközelebb nyaralni – azaz ahol „jobban” érzik magukat)

10 Az SWB felépítése (az élettel való megelégedettség)
Az emberek meg tudják mondani, hogy mivel mennyire elégedettek. A kutatás főképp arra irányul, hogy mi alapján mérlegelnek. (Kulturális különbségek, jelenlegi helyzet, stb.) A tapasztalat szerint a mérlegelés igencsak pontatlan (pl. aktuális időjárás által befolyásolt), éppen az aktuális helyzet által befolyásolt. Az idő elteltével a lényeges elemei azonban változatlanok. Sokszori „méréssel” pontos képet lehet kapni. Fontos szerepet játszik a mérlegelés alapja is, a válaszadó saját szemszögből nyilatkozik.

11 Az SWB felépítése (különböző területeken való elégedettség)
Információval szolgál az elégedettségről önmagáról, pontosabb felmérést jelent. Boldog emberek lényegesebbnek tartják azokat a területeket, amelyekkel elégedettebbek, és fordítva. Emellett információkat szolgáltat arról is, hogy az egyén élete milyen irányban halad. Objektív megállapításokat is lehet tenni többek között az illető egyéniségére is. Ettől is függ ugyanis az elégedettség megállapítása.

12 Az SWB felépítése (különböző területeken való elégedettség)
A különböző területek kapcsolatban van egymással Ábra: The Anatomy of subjective-well-being; B.M.S. Van Praag et al (2002) Az SWB méréséhez a tárgyalt jellemzők együttes vizsgálatára van szükség!

13 Az SWB változásának menete
Mindezek tükrében kijelenthető, hogy az SWB egy lassan változó jellemző Az érzelmek, érzések, mint külső hatásra történő reakció kulcsfontosságú „Érzelmi csúcsok” nem jelentenek nagy változást Érdekes kérdés: Vajon a boldogság a kellemes érzelem „megélése”, vagy „emléke”? Ábra az evolving concept of SWBből

14 Az SWB mérések eredményei I.
Megfigyelések: Adott emberek képesek megbecsülni egy másik ember SWB-jét bizonyos mértékig. Még akkor is, ha az adott másik ember egy más kultúra képviselője. Azaz van egy „közös fogalom” amelyben értelmezhető az elégedettség. Azonos kultúrában lévő emberek hasonlóképp értékelik egy adott skálán az érzelmeiket (pl. hasonlót jelent a „nagyon jó” és „nagyon rossz” – számokban).

15 Az SWB mérések eredményei II.
A különböző területeken tapasztalt elégedettség egyaránt fontos az „általános” elégedettségben. Tanulság: Az elégedettség ez alapján a különböző területen tapasztalt elégedettségből számolható. Ábra: The Anatomy of subjective-well-being; B.M.S. Van Praag et al (2002)

16 Az SWB mérések eredményei III.
Kelet- és Nyugatnémeto. felmérése (Nyugati, és ex komm. Társadalom) – alátámasztja az előző megfigyeléseket Ábra: The Anatomy of subjective-well-being; B.M.S. Van Praag et al (2002)

17 Az SWB mérések eredményei IV.
Ábrák a netről a –ről.

18 Az SWB mérések eredményei V.
Ábrák: ED DIENER and ROBERT BISWAS-DIENER WILL MONEY INCREASE SUBJECTIVE WELL-BEING?

19 Az SWB mérések eredményei VI.
Ábrák a „Beyond money”ból.

20 Konklúziók I. Mikor boldog az ember? (Azaz mi teszi magassá az egyén SWBjét?) Mentális egészség Jó szociális kapcsolatok Miért boldogabbak az emberek a gazdag országokban? Közelebb vannak ahhoz az életszínvonalhoz, amely mindenhol kívánatos lenne VAGY/ÉS Nagyobb létbiztonság, jobb szociális helyzet stb. A gazdagság hatása az SWB-re: Nem nagy (egy társadalmon belül). Konklúziók a alapján

21 Konklúziók II. Hogyan lehet egy ember boldog?
A rengeteg eredmény és kutatás ellenére erre tisztán általános választ nem lehet mondani, a kutatás még gyerekcipőben van. Különböző dolgok különböző típusú embereket tesznek boldoggá. Kor, nemek, beállítottság, foglalkozás Vannak-e túl boldog emberek? Sokáig túl boldog emberek nem léteznek, de ebben az állapotban meg lehet maradni egy darabig, produktív lehet így valaki. Az egészség és az SWB Aki jónak ítéli meg a saját egészségét, az általában boldogabb A szakorvosi diagnózis alapvetően kismértékben befolyásolja az SWBt.

22 Konklúziók III. Vallás és SWB Szépség és SWB
A kutatási eredmények szerint a vallásos emberek magasabb SWBvel rendelkeznek, de az összefüggés nem túl nagy. Ennek okai sokfélék lehetnek: pl. erős szociális kötelékek Szépség és SWB Igen, a szép emberek boldogabbak (de a gazdagabbak is). Az önértékelés, a különböző dolgok értékelése és az SWB Akinek az énképe és önértékelése a helyén van, az olyan célokat tűz ki maga elé, amit teljesíthet, így növekszik az SWBje. Ha valaki olyan munkakörben dolgozik, amely a számára értékes dolgokkal foglalkozik, szintén növekszik az SWBje.

23 Konklúziók IV. Az SWB elemei relevánsan mérhetőek
A temperamentum nagyon fontos az SWBben, de fontosak a külső körülmények is A boldogság/SWB a kultúrák között is különbözik – egyes kultúrák fontosabbnak ítélik a boldogságot Instabil vagy/és gyenge társadalom lakói alacsony SWBvel rendelkeznek A boldog embereknek sok jó barátjuk van. Átlagosan az emberek valamennyire boldogok, de mindenkinél vannak ingadozások A pozitív és negatív érzelmek valamelyest függetlenek Nincs általános formula a boldogságra A nagyszámú pozitív külső hatás nem rossz dolog. Növeli az SWBt, mégsem egyszerű hedonizmus Az érzelmek gyakorisága befolyásolja az SWBt, nem az intenzitása


Letölteni ppt "Subjective Well-Being"

Hasonló előadás


Google Hirdetések